MCQs on Public Health - 4

Public Health Careers: Job Scopes, Top Colleges & Salary |

1. In which year consider ‘year of great divide’: 

(a) 1981 
(b)1921 
(c) 1891 
(d) 1961

Answer: (b)

2. Child nutritional status measured in terms of three anthropometric indicators. They are: 

(a) stunting, wasting and underweight 
(b) mortality, morbidity and underweight 
(c) body mass index, morbidity rate, dependency ratio 
(d) none of these

Answer: (a)

3. RSBY stands for: 

(a) Rashtriya Swathya Bima Yojana 
(b) Rashtriya Swasthya beneficiary youth 
(c) Rashtriya self beneficiary youth 
(d) none of these

Answer: (a)

4. What is ASHA? 

(a) additional social health activist 
(b) accredited social health activist 
(c) additional socio-health activist 
(d) none of these

Answer: (b)

5. Example of life style diseases : 

(a) cancer 
(b) malaria 
(c) chikungunia 
(d) fever 

Answer: (a)

6. Example of communicable diseases: 

(a) heart attack 
(b) diabetes 
(c) blood pressure 
(d) dengue

Answer: (d)

7. Palliative care policy in Kerala implemented in which year: 

(a) 2009 
(b) 2013 
(c) 2003 
(d) 2008

Answer: (d)

8. In Kerala, Tertiary care in government service is provided through which institutions: 

(a) Medical college hospitals 
(b) district hospital 
(c) primary health centres 
(d) taluk hospitals

Answer: (a)

9. Dimensions of public health: 

(a) health promotion 
(b) disease prevention 
(c) rehabilitation 
(d) all the above

Answer: (d)

10. Which variable is not a component of HDI: 

(a) life expectancy 
(b) access to knowledge 
(c) IMR 
(d) decent standard of living 

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email