Solved Question Paper for Deputy Central Intelligence Officer (Technical) in Intelligence Bureau conducted by UPSC

 71. ‘Tinu is happy because she scored good marks’. The word ‘because’ is:

(a) Interjection
(b) Preposition
(c) Conjunction
(d) Adjective

Answer: (c)

72. Which one of the following word is correctly spelt?
(a) Ubiquitous
(b) Unasailable
(c) Unanimus
(d) Unenyviable

Answer: (a)

73. ‘After the approbation by the council, the due procedure would come into play’. Which one of the following correctly sums up the underlined expression?
(a) Proper hearing
(b) Negotiation
(c) Approval
(d) Settlement

Answer: (c)

74. ‘He is loquacious . So people avoid him’. Which one of the following correctly defines the underlined word?
(a) One who hates mankind
(b) One who loves women
(c) One who loves to talk
(d) One who hates to love

Answer: (c)

75. ‘It appears that we are going to win’. Which one of the following is the appropriate question tag that should follow the sentence?
(a) Doesn’t it?
(b) Don’t we?
(c) Do we?
(d) Doesn’t we?

Answer: (a)

76. The judge ordered him to restrain ‘to’ entering the premises of his office. Which one of the following will improve the sentence?
(a) Off
(b) Of
(c) With
(d) From

Answer: (d)

77. Consider the following sentences:
1. The introduction to the U.N. Charter expresses
2. Whose Governments joined together to form the U.N.
3. In one long sentence
4. The ideas and common aims of all the people

What is the correct sequence?
(a) 3, 4, 1 and 2
(b) 2, 1, 4 and 3
(c) 3, 1, 4 and 2
(d) 2, 4, 1 and 3

Answer: (c)

78. Consider the following sentences:
1. The people will make him king
2. Promises should be kept
3. I am sometimes vexed at his behaviour
4. The audience loudly cheered the Mayor’s speech

Which of the above sentences are in Active Voice?
(a) 1 and 3 only
(b) 1 and 4 only
(c) 2 and 3 only
(d) 2 and 4 only

Answer: (b)

79. The information about the conceptual, external and physical schema is stored in:
(a) System catalogs
(b) System files
(c) File allocation tables
(d) Configuration systems

Answer: (a)

80. In Entity-Relationship (ER) model, an Aggregation allows to indicate:
(a) A relationship set to participate in another relationship set
(b) The monitor’s relationship set
(c) A weak entity set
(d) The owner of the entity

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email