Solved Question Paper for General Duty Medical Officer conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Posts of Medical Officer (General Duty Medical Officer), Department of Health & Family Welfare, Govt. of NCT of Delhi held on 20.10.2019.


71. Indications for CT scan in head injury within 1 hour include:

1. Glasgow Coma Scale < 13 at any point

2. Post traumatic seizure

3. Single episode of vomiting

4. Focal neurological deficit

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1 and 2 only

Answer: (c)

72. Left vocal cord palsy is most common due to long intrathoracic course of the left recurrent laryngeal nerve which arches around the aorta. Any inflammatory or neoplastic condition to involve it is most likely to arise from:

(a) Left lung hilum

(b) Nasopharynx

(c) Thyroid gland

(d) Oesophagus

Answer: (a)

73. Which of the following statements regarding femoral hernia are correct?

1. It is less common as compared to inguinal hernia

2. It appears below and lateral to the pubic tubercle

3. It is more common in men than women

4. Strangulation is present in 50 % cases of femoral hernia

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Answer: (d)

74. Common tumors that metastasize to the spine are all EXCEPT:

(a) Breast

(b) Lung

(c) Testis/Germ cell

(d) Thyroid

Answer: (c)

75. The most common ocular malignancy of childhood is:

(a) Oculoblastoma

(b) Choroidal blastoma

(c) Iridioblastoma

(d) Retinoblastoma

Answer: (d)

76. The maximum safe dose of lignocaine (with adrenaline) for local anesthesia is:

(a) 3 mg/kg

(b) 5 mg/kg

(c) 7 mg/kg

(d) 9 mg/kg

Answer: (c)

77. All of the following symptoms in a 24 year old person having a head injury following a road traffic accident, point towards the fracture of skull bone EXCEPT:

(a) CSF otorrhea

(b) CSF rhinorrhea

(c) Cranial nerve deficits

(d) Diplopia

Answer: (d)

78. Which one of the following CANNOT be included in the list of advantages of minimal access surgery?

(a) Decrease in wound size

(b) Decrease in wound pain

(c) Increase bleeding

(d) Decrease chances of hernia

Answer: (c)

79. A 40 year male patient was operated for a benign tumor of the muscles of the right thigh. 4 hours later he developed severe excruciating pain in the right thigh, paraesthesia and pallor of the right leg. The probable diagnosis is:

(a) Thromboembolism

(b) Compartment syndrome

(c) Wound infection

(d) Fluid and electrolyte imbalance

Answer: (b)

80. Consider the following statements regarding Hemorrhage.

1. Primary hemorrhage occurs immediately due to injury or surgery

2. Reactionary hemorrhage occurs after 24 hours of surgery

3. Reactionary hemorrhage is due to dislodgement of clot, normalization of blood pressure 
and slipping of ligature

4. Secondary hemorrhage occurs 7–14 days after surgery

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email