Solved Question Paper for Junior Works Manager (Civil) in Ordnance Factory Board conducted by UPSC

 11.


Answer: (c)

12.
Which of the following statements are correct when the beam is under flexure?
1. Strains vary linearly along the depth
2. Longitudinal stresses depend on elastic moduli
3. At the interface, the two materials will be stressed to the same extent
4. Neutral axis will be at mid-depth

(a) 1 and 4
(b) 2 and 3
(c) 2 and 4
(d) 1 and 2

Answer: (d)

13. In order to reduce uplift on a gravity dam, the type of grouting done is
(a) Consolidation grouting near the heel
(b) Curtain grouting near the toe
(c) Consolidation grouting near the toe
(d) Curtain grouting near the heel

Answer: (d)

14. In the standard SCS-CN method of modelling runoff due to daily rainfall, the maximum one-day rainfall that would not produce runoff in a watershed with CN = 50 is nearly
(a) 25 mm
(b) 35 mm
(c) 50 mm
(d) 65 mm

Answer: (c)

15. A waste-water sample contains 30 mg/l toxic material, 300 mg/l biodegradable organic material and 100 mg/l of inorganic material. Its BOD will be
(a) 0 mg/l
(b) 300 mg/l
(c) 400 mg/l
(d) 430 mg/l

Answer: (a)

16. If the intensity of sound wave is I, and the area perpendicular to the direction of wave motion is a, the power of the sound wave W is


Answer: (c)

17. Consider the following statements:
1. Undrained shear strength of saturated clay is independent of total stress
2. Unconfined compression test is classified as unconsolidated undrained test
3. Unconfined compression test is applicable to soil specimen which is fissured

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

18. Consider the following methods of analysis:
1. Method of consistent deformation
2. Column analogy method
3. Equilibrium method
4. Three-moment equation

Which of the above methods come under the category of force method?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

19. A suspension bridge with a two-hinged stiffening girder is
(a) Statically determinate
(b) Indeterminate by one degree
(c) Indeterminate by two degrees
(d) A determinate structure

Answer: (b)

20.
(a) 1.68 cm
(b) 1.60 cm
(c) 1.52 cm
(d) 1.42 cm

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email