Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 71. ‘Collection of symptoms by drug proving’ and ‘Matching proving symptoms with patient’s symptoms’ are examples of:

(a) Inductive logic

(b) Deductive logic

(c) Deductive logic and Inductive logic respectively

(d) Inductive logic and deductive logic respectively

Answer: (d)

72. The ‘homoeopathic aggravation’ as defined by Dr Hahnemann, was renamed and reinterpreted by many medical scientists and given variable names. The name assigned by Dr J H Allen to Dr Hahnemann’s homoeopathic aggravation is:

(a) Rebound phenomenon

(b) Belated aggravation

(c) Retrograde metamorphosis

(d) Rebound aggravation

Answer: (c)

73. In the preface to the fifth edition of Organon, Dr Samuel Hahnemann mentions ‘Homoeopathy avoids everything in the slightest degree enfeebling’, which refers to:

(a) External means of treatment

(b) Idiosyncracy

(c) Homeopathic aggravation

(d) Genus epidemicus

Answer: (a)

74. ‘The cure of an old psora that has been deprived of eruptions whether it may be latent and quiescent or already broken out into chronic diseases can never be accomplished with sulphur alone’. This was written by Dr Hahnemann in:

(a) Organon of Medicine

(b) Materia Medica Pura

(c) The Chronic Diseases

(d) Lesser Writing

Answer: (c)

75. In emotional diseases which are of recent origin and have not made very great inroads on the corporeal state, Dr Hahnemann advises that the following measures should be taken initially for relief:

(a) Psoric treatment

(b) Appropriate diet and regimen

(c) Wait and watch

(d) Psychical remedies-friendly exhortations, sensible advice etc

Answer: (d)

76. According to Dr Hahnemann, substances belonging to the animal and vegetable kingdom possess their medicinal properties most perfectly:

(a) By boiling, slewing, toasting

(b) By fermentation

(c) In their raw state

(d) By pickling

Answer: (c)

77. The desire of the patient affected by an acute disease with regard to food and drink is generally considered to be:

(a) Nutritious relief

(b) Palliative relief

(c) Curative

(d) Medicinal relief

Answer: (b)

78. “The apparent symptoms caused by the excess of the homoeopathic medicine, will soon disappear and leave undisturbed health in its wake”. These are:

(a) Auxiliary symptoms

(b) Schein symptoms

(c) Accessory symptoms

(d) Altered symptoms

Answer: (b)

79. The power of magnet for healing purposes; with their positive effects in the Materia Medica Pura; have been described by Dr Hahnemann in the Sixth Edition of Organon in Aphorism number:

(a) 287

(b) 288

(c) 290

(d) 291

Answer: (a)

80. According to Dr Kent, there can be 6-types of second prescriptions. Which one out of the following is NOT a second prescription?

(a) Change of plan of treatment

(b) Cognate to first prescription

(c) Antidote of first prescription

(d) Acute remedy of first prescription

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email