Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 81. Who criticised Boenninghausen that he has made too broad application of principle of concomitants?

(a) Boger

(b) Lippe

(c) Jahr

(d) Hering

Answer: (d)

82. According to Dr J T Kent, after the first prescription “ A prolong aggravation and final decline of the patient” indicates:

1. The first prescription was wrong

2. The anti-psoric was too deep, which has established destruction

3. Vital reaction was impossible and the case is incurable

Which of the above factors is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3

(c) 1 and 3 only

(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

83. What does the word ‘quando’ mean in reportorial language?

(a) Time

(b) Seat of Disease

(c) Cause

(d) Personality

Answer: (a)

84. In which Section of Kent’s Repertory is the rubric “ Involuntary Urination and Stool” found?

(a) Bladder

(b) Urethra

(c) Stools

(d) Rectum

Answer: (d)

85. Remedy for “Aversion to Onion” in Kent’s Repertory is:

(a) Veratrum album

(b) Sabadilla

(c) Thuja occidentalis

(d) Sulphur

Answer: (b)

86. The indicative medicine against the rubric ‘Squanders money’ in Mind Chapter of Dr Kent’s Repertory is:

(a) Nux vomica

(b) Lycopodium

(c) Veratrum album

(d) Nat mur.

Answer: (c)

87. Who contributed the components of a complete symptom-Location, Sensation, Modality and concomitant?

(a) C M F Von Boenninghausen

(b) Richard Hughes

(c) Carol Dunham

(d) Adolph Von Lippe

Answer: (a)

88. ‘Stammering’ is found in which chapter of Kent’s Repertory?

(a) Larynx and Trachea

(b) Mouth

(c) Mind

(d) Thorax

Answer: (b)

89. ‘Talking, Sleep in’ is found under which chapter in Kent’s Repertory?

(a) Mouth

(b) Generalities

(c) Throat

(d) Mind

Answer: (d)

90. The remedy for sweat on Sternum in Kent’s Repertory is:

(a) Silicea

(b) Calc.carb.

(c) Sulphur

(d) Graphites

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email