Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

 11. Article 246A of the Constitution of India:

1. contains a non-obstante clause thereby overrides Article 254.

2. confers exclusive power on the Parliament with respect to taxes on goods and services in the course of inter-state trade and commerce.

3. the legislature of a State has been given power to make laws for taxes on all goods and services.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3

(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

12. The Doctrine of Double Jeopardy is enshrined under which one of the following Articles of the Constitution of India?

(a) Article 21

(b) Article 20(2)

(c) Article 20(1)

(d) Article 22(1)

Answer: (b)

13. In which one of the following cases the Supreme Court of India held that the Right to Privacy is a part of Right to Life under Article 21 of the Constitution of India?

(a) K S Puttaswamy case

(b) M P Sharma case

(c) Binoy Viswam case

(d) Karak Singh case

Answer: (a)

14. For making reservation in promotion in public employment under Article 16 of the Constitution of India, which of the following are the essential requirements?

1. Backwardness

2. Inadequate representation

3. Maintenance of efficiency in service

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

15. In which one of the following matters the Supreme Court CANNOT issue directions to the Governments?

(a) For protecting children from drug abuse

(b) For collecting necessary quantifiable data of SC/ST candidates in civil services for giving them reservations in promotions

(c) For protecting good samaritans who wish to help victims of road accidents

(d) For banning sale of liquor on national and state highways

Answer: (b)

16. A joint session of Parliament is NOT envisaged in which one of the following situations?

(a) If a Bill has been totally rejected by one of the Houses of Parliament

(b) When a bill passed by Lok Sabha is partly modified by Rajya Sabha with regard to imposition of a tax

(c) When the Houses have disagreed as to the amendments to be made in the Bill

(d) When a Bill seeking to create a new State has been passed by one House and the same is not passed by the other House

Answer: (b)

17. Which one of the following statements is correct regarding the validity of any law relating to delimitation of Constituencies made under Article 327 of the Constitution of India?

(a) Can be challenged and tested only before the Supreme Court of India

(b) Can be tested before the Supreme Court of India or before the concerned High Court

(c) Can be challenged before the Law Commission of India

(d) Cannot be called in question before any Court of Law

Answer: (d)

18. The decision in Kihoto Hollohan v. Zachillhu is an example of the application of the doctrine of:

(a) Eclipse

(b) Pith and Substance

(c) Colorable Legislation

(d) Severability

Answer: (d)

19. In which one of the following cases, the Supreme Court of India articulated ‘the Right to Speedy Trial’?

(a) Vineet Narain v. Union of India

(b) Hussainara Khatoon v. Home Secretary, State of Bihar

(c) D K Basu v. State of West Bengal

(d) Prem Shankar Shukla v. Delhi Administration

Answer: (b)

20. Which one of the following statements is NOT correct?

(a) The goods and services tax in respect of inter-state trade is levied by the Government of India

(b) The goods and services tax in respect of inter-state trade is collected by the Government of India

(c) The goods and services tax in respect of inter-state trade is divided between the Government of India and State Government

(d) The goods and services tax in respect of inter-state trade forms part of the Consolidated Fund of India

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email