Solved Question Paper for Store Officers in DRDO conducted by UPSC

21. CE-20, the first successfully tested India made cryogenic engine is capable of carrying satellites upto the weight of:
(a) 5 tonnes.
(b) 10 tonnes.
(c) 12 tonnes.
(d) 15 tonnes.

Answer: (a)

22. For reconstruction in which of the following sectors in post-earthquake Nepal, India has committed 250 million dollars grant in February 2016?
1. Housing
2. Highways
3. Cultural heritage
4. Education


Select the correct answer using the code given below:
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 2 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (b)

23. The United Nations announced the year 2016 as the International Year of:
(a) soils.
(b) pulses.
(c) sustainable tourism for development.
(d) light and light-based technologies.

Answer: (b)

24. The Paris Agreement under the UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change) held in December 2015 resolved that the implementation of the agreement by all member countries together will be evaluated after:
(a) every two years.
(b) every three years.
(c) every five years.
(d) such number of years as decided by IPCC.

Answer: (c)

25. Which one of the following is the correct order of per capita emission of carbon dioxide?
(a) USA > Russian Federation > China > India
(b) China > USA > Russian Federation > India
(c) USA > China > Russian Federation > India
(d) USA > China > India > Russian Federation

Answer: (a)

26. Which one of the following is NOT a feature of the Railway Budget 2016?
(a) All unmanned level crossings will be eliminated by 2020
(b) More number of lower berths will be reserved for women and senior citizens
(c) Baby foods will be available in long distance trains
(d) Day-time double-decker trains will be introduced on business travel routes

Answer: (d)

27. The first Sahitya Academi Fellowship was awarded to:
(a) Gopinath Kaviraj.
(b) Vaikom Muhammad Basheer.
(c) S. Radhakrishnan.
(d) C. Rajagopalachari.

Answer: (c)

28. Which one of the following was the theme for the World Environment Day of the year 2016?
(a) Many Species. One Planet. One Future
(b) Green Economy: Does it include you?
(c) Join the race to make the world a better place
(d) Melting Ice – a Hot Topic?

Answer: (c)

29. Which of the following statements is / are correct?
1. A giant slab of ice has been discovered beneath the surface of Mars between its Equator and North Pole
2. This slab may have generated due to snowfall tens of millions of years ago
3. The planet is now found to be wet

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

30. Which one of the following statements with regard to LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) project is NOT correct?
(a) It is a joint project between scientists at MIT, Caltech and many other Universities throughout the World
(b) The LIGO project team first detected the gravitational waves in September 2015
(c) The LIGO project was funded by UNESCO
(d) A number of Indian scientists are also associated with the LIGO project

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email