Solved Question Paper for Store Officers in DRDO conducted by UPSC

91. Just in Time (JIT) system reduces inventory in excess of current production and R&D needs through elimination of:
(a) safety Stock.
(b) FIFO inventory.
(c) Waste.
(d) Kanban system.

Answer: (c)

92. A company keeps stock of spare parts for their equipment. Inventory department estimates the cost of holding per unit per month to be Rs. 50. When there is shortage of equipment, it will cost Rs. 1,000 per unit per month. Over the past, likely demand of equipment follows the pattern given below:

Based on the information given above, what is the optimal stock level?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

Answer: (b)

93. The Critical Fractile (CF) ratio (where Co = Cost of over stock and Cu = Cost of under stock) is defined as:
(a) Co / (Cu + Co).
(b) Cu / (Cu + Co).
(c) (Cu + Co) / Cu.
(d) Cu / (Co – Cu).

Answer: (b)

94. A factory is facing an annual demand of 1000000 items of a particular type. Each item costs Re.1 to the factory. Ordering cost is Rs. 12.50 per order and inventory carrying cost is 25 percent of unit price. What is the EOQ?
(a) 10000 items
(b) 5000 items
(c) 3162 items
(d) 7071 items

Answer: (a)

95. If annual demand for an item is 1000000, procurement lead time is 15 days and safety stock same as the consumption during the lead time, what is the re-order level?
(a) 41667
(b) 84333
(c) 83334
(d) 15000000

Answer: (c)

96. Which one of the following is a major function of purchasing?
(a) Quality control
(b) Inventory accounting
(c) Supplier negotiations
(d) Warehousing operations

Answer: (c)

97. The time elapsed between the receipt of a requisition and the receipt of goods required is defined as:
(a) Lead time.
(b) Pre-operative period.
(c) Post-operative period.
(d) Delivery schedule.

Answer: (a)

98. Push manufacturing system is a:
(a) EOQ-based system.
(b) Kanban system.
(c) MRP-based system.
(d) JIT system.

Answer: (c)

99. SKU is the acronym for:
(a) Store Keeping Unit.
(b) Stock Keeping Unit.
(c) Selected Key Usage.
(d) System Kind Usage.

Answer: (b)

100. Which of the following determines the tracking signal (TS)? (Where MAD = Mean Absolute Deviation and RSFE = Running Sum of Forecast Errors)
(a) TS = RSFEMAD
(b) TS = MADRSFE
(c) TS = 5.0)(RSFEMAD
(d) TS = 5.0)(MADRSFE

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email