Solved Question Paper for Statistical Investigator Grade - I & Asstt. Director of Census Operations (T) in the Office of RGI conducted by UPSC

 101. A software used to access the internet and www is known as:

(a) Web Browser
(b) Web Page
(c) Web Server
(d) Protocol

Answer: (a)

102. The number system generally used by the computer system is:
(a) Decimal number system
(b) Octal number system
(c) Hexadecimal number system
(d) Binary number system

Answer: (d)

103. Easy communication with each other within the organisation is possible in:
(a) Internet
(b) Intranet
(c) Online chat
(d) Usenet

Answer: (b)

104. Which of the following is used as unit for printer speed?
(a) dpi
(b) cpi
(c) ppm
(d) lpi

Answer: (c)

105. Which of the following are magnetic disks?
1. Hard disk
2. Compact disk
3. Digital video disc

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (a)

106. Consider the following statements:
1. A computer language is high level if it is closer to human language than machine language
2. A compiler can detect syntax errors but not logical errors

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

107. A non‐volatile memory that is used to store data permanently is called:
(a) Primary memory
(b) RAM
(c) ROM
(d) Static RAM

Answer: (c)

108. How many bits (ignoring leading 0’s) does a decimal number 35 have in binary system?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 4

Answer: (b)

109. A website’s main page is called its:
(a) Home page
(b) Browser page
(c) Search place
(d) Book mark

Answer: (a)

110. If a computer on the network shares resources for others to use, it is called:
(a) Server
(b) Client
(c) Peer
(d) Mainframe

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email