MCQ's on Supreme Court & High Courts (II)

1. The First Class Magistrates are competent to award sentence of imprisonment upto
(a) 4 years
(b) 2 years
(c) 1 year
(d) 3 years
Answer: 2 years

 2. Which is the highest court of appeal in India ?
(a) Supreme Court
(b) President
(c) High Court
(d) Privy Council
Answer: Supreme Court

3. To ensure impartiality, the retired Chief Justice and other Judges of the Supreme
Court are debarred from practising law
(a) In any court other than State High Courts
(b) In any Criminal Court
(c) In any court of India 
(d) In any court other than the Supreme Court
Answer: In any court of India
  
4. Who decides the number of Judges in a High Court ?
(a) Governor of the State
(b) Parliament
(c) President
(d) State Government
Answer: President

5. Who is appointed as an adhoc judge of the Supreme Court ?
(a) A sitting judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court Judge
(b) A person fully qualified for appointment as a Judge of the Supreme Court
(c) A retired judge of Supreme Court
(d) An acting judge of the Supreme Court
Answer: A sitting judge of a High Court duly qualified for appointment as a Supreme Court
Judge

 6. Which of the following is covered under the original jurisdiction of the supreme court ?
(a) Dispute relating to civil matters
(b) Dispute between two citizens from two different states
(c) Dispute relating to criminal cases involving murder
(d) Disputes between two states of the Indian Union
Answer: Disputes between two states of the Indian Union

7. Which High Court in India, has held that the pronouncement of Talaq thrice in one go
is illegal ?
(a) Bombay High Court
(b) None of these
(c) Calcutta High Court
(d) Allahabad High Court
Answer: Allahabad High Court

 8. The small causes court can hear cases involving a maximum amount of
(a) Rs 5000
(b) Rs 2000
(c) Rs 1000
(d) Rs 500
Answer: Rs 2000

9. The power of the Supreme Court to review any judgement pronounced or order made
by it previously is provided in Article ?
(a) 126
(b) 139
(c) 138
(d) 137
Answer: 137

 10. A common High Court for two or more states and Union Territory may be established by
(a) Parliament by Law
(b) Chief Justice of India
(c) President
(d) Governer of the state
Answer: Parliament by Law

11. Which of the following amendments curtailed the power of Judicial review of the Supreme Court and the High Court ?
(a) 24th
(b) 44th
(c) 26th
(d) 42nd
Answer: 42nd

 12. Under a single, integrated, hierarchical judicial system, the High Court in the states are directly under the
(a) President
(b) Union Parliament
(c) Governor of the state
(d) Supreme Court
Answer: Supreme Court

13. A Judge of a Supreme court may resign his office by writing under his hand addressed to the
(a) Chief Justice of India
(b) Senior most judge of the supreme court
(c) Prime Minister
(d) President
Answer: President


14. The Appellate Jurisdiction of the Supreme Court dose not involve
(a) Criminal Cases
(b) Cases involving interpretation of the Constitution
(c) Civil Cases
(d) Disputes arising out of pre-Constitution treaties and agreements
Answer; Disputes arising out of pre-Constitution treaties and agreements


15. Which of the following is not a writ issued by a superior court to an inferior court ?
(a) Mandamus
(b) Certiorari
(c) Quo Warranto
(d) Prohibition
Answer: Quo Warranto


16. The Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the President
(a) In consulation with the Judges of the supreme court and the High Court
(b) Alone
(c) In consulation with the Governor
(d) In consulation with the Judges of the supreme court alone
Answer: Alone

17. The concept of the Judicial review has been borrowed from the Constitution of
(a) U.K.
(b) Switzerland
(c) U.S.A
(d) U.S.S.R.
Answer: U.S.A


18. Which Amendment Act conferred on the Supreme Court the jurisdiction to tranfer
cases from one High Court to another ?
(a) 43rd
(b) 45th
(c) 42nd
(d) 39th
 Answer: 42nd

 19. The only-Union Territory which has a High Court of its own
(a) Daman and Diu
(b) Delhi
(c) Lakshadweep
(d) Chandigarh
Answer: Delhi


20. The Supreme Court originally consisted of how many other judges besides the Chief
Justice ?
(a) 6
(b) 12
(c) 14
(d) 7

Answer: 7
Share:

1 comment:

  1. I m thankful to smart vidya becz the way you provide this study material to the aspirants its very helpful...being a IAS aspirant i m thankful to you.. beginner can face problems so they can easily grab mcqs regarding any topic which they want....so its really good i appreciate your work..thank u...

    ReplyDelete

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email