• Free Mock Test to NTA UGC NET Examination

    Online Free Mock Test to NTA UGC NET Examination. All questions are arranged topic wise as per revised syllabus of UGC NET. Question bank covers all questions that appeared in previous year UGC NET Exam. It will help you to understand the exam and sharpen your preparation

  • Multiple Choice Questions for Pactice

    Online acess to the question bank of more than 10000 multiple choice questions for practice preapred by expert faculties. Questions are arranged in the form of series practice test on subject wise. It will help you to prepare for various competative exams at your pace and comfort. It is abosolutly free of cost for you !

  • Free Mock Test to NTA UGC NET Examination

    Online Free Mock Test to NTA UGC NET Examination. All questions are arranged topic wise as per revised syllabus of UGC NET. Question bank covers all questions that appeared in previous year UGC NET Exam. It will help you to understand the exam and sharpen your preparation

  • Multiple Choice Questions for Pactice

    Online acess to the question bank of more than 10000 multiple choice questions for practice preapred by expert faculties. Questions are arranged in the form of series practice test on subject wise. It will help you to prepare for various competative exams at your pace and comfort. It is abosolutly free of cost for you !

  • Free Mock Test to NTA UGC NET Examination

    Online Free Mock Test to NTA UGC NET Examination. All questions are arranged topic wise as per revised syllabus of UGC NET. Question bank covers all questions that appeared in previous year UGC NET Exam. It will help you to understand the exam and sharpen your preparation

MCQs on Physical Education -59



1. Which one of the following is not a technique of supervision?

(A) Visitation

(B) Get-together

(C) Conference

(D) Workshop

Answer: (B)


2. Physical exercises done with an aim to develop muscle hypertrophy are by nature.

(A) Isokinetic exercises

(B) Aerobic exercises

(C) Anaerobic exercises

(D) Isotonic exercises

Answer: (C)


3. A research proposal consists of:

(A) Introduciton, review of literature and conclusion

(B) Review of literature, methodology and recommendation

(C) Introduction, review of literature and methodology

(D) Methodology, conclusion and recommendation

Answer: (C)


4. Harward step test was constructed in 1943 by

(A) Brouha

(B) Mc Ardle

(C) Written

(D) Kurucz

Answer: (A)



5. Legal disputes now occurring more frequently in sports require sound legal sports 

    management system to resolve dispute. Which of the following is not covered under legal 

    dispute?

(A) Weather

(B) Eligibility

(C) Capricious decision

(D) Constitutional right

Answer: (A)



6. Validity may be of different types such as face validity, concurrent validity and construct 

    validity. Among them establishment of logical validity is included in:

(A) Concurrent validity

(B) Construct validity

(C) Predictive validity

(D) Face validity

Answer: (D)


7. Two groups were tested for abdominal strength endurance using sit-up test. Mean values of 

    the groups in sit-up were 25 and 27.4 respectively. The standard error of the difference 

    between means was 1.2. Calculated t-value was:


(A) 26.2

(B) 1.2

(C) 2.0

(D) 2.4

Answer: (C)



8. The research which involves an in-depth study and evaluation of available information to 

    explain the nature of complex phenomenon is:

(A) Experimental research

(B) Analytical research

(C) Descriptive research

(D) Qualitative research

Answer: (B)


9. A substantial imbalance between demand (physical and psychological) & response 

    capability, where failure to meet demand has important consequences refers to:

(A) Tension

(B) Trait anxiety

(C) Stress

(D) State anxiety

Answer: (C)



10. A measure of the percentage of one’s maximum capacity necessary to perform the exercise 

    is referred as:

(A) Absolute Volume

(B) Absolute Intensity

(C) Relative Volume

(D) Relative Intensity

Answer: (B)

Share:
Advertisement

MCQs on Physical Education -58



1. Arrange the following schemes in a sequential order based on their chronological                         origination:

I. NSS

II. NDS

III. NCC

IV. NPFP

Codes:

(A) III, IV, II, I

(B) I, II, III, IV

(C) II, III, IV, I

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)


2. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Rejection of Null hypothesis when Ho is true – Type-I error

(B) Acceptance of Null hypothesis when Ho is false – Type-II error

(C) Acceptance of Null hypothesis when Ho is true – Type-I error

(D) Rejection of Null hypothesis when Ho is false – Type-I error

Answer: (C)


3. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                List – I                         List – II

I. Guts Maths                             1. Sweden

II. Per Henrik Ling                   2. Denmark

III. Franz Nachtegall               3. England
    
IV. Archibald Maelaren         4. Germany

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 1 2 3

(C) 2 3 4 1

(D) 3 4 1 2

Answer: (B)


4. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                        List – I                                 List – II

I. Systemic circulation             1. Supply of O2 & Nutrients to all parts

II. Coronary circulation         2. Supply of O2 & Nutrients to Heart muscle

III. Pulmonary circulation     3. Purification of blood

IV. Renal circulation             4. Separating urine from blood

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 1 2 3 4

Answer: (D)


5. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                             List – II

I. Insight Theory                         1. Motivation

II. Attribution Theory                2. Aggression

III. Drive Theory                        3. Personality

IV. Psychodynamic Theory     4. Learning

Codes:

I II III IV

(A) 1 4 3 2

(B) 2 3 4 1

(C) 4 1 2 3

(D) 3 2 1 4

Answer: (C)



46. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

List – I List – II

(Skill Test for) (Author)

I. Basketball 1. Hyde

II. Archery 2. Brady

III. Volleyball 3. Cornish

IV. Handball 4. Johnson

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 4 1 2 3

(D) 1 4 3 2

Answer: (C)


7. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                                         List – II

I. Weight training method                 1. Speed endurance

II. Interval Training Method             2. Strength

III. Continuous Training Method     3. Power

IV. Plyometric Training Method      4. Basic endurance

Codes:

I II III IV

(A) 2 1 4 3

(B) 3 2 1 4

(C) 1 3 4 2

(D) 4 1 2 3

Answer: (A)


8. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

            List – I                                                                             List - II

I. Teaching career opportunity                                         1. Health Clubs

II. Coaching career opportunity                                      2. Adapted Physical Education

III. Fitness and health related career opportunity      3. Athletic administration

IV. Sports management career opportunity                 4. Commercial Sports Club

Codes:

I II III IV

(A) 2 4 1 3

(B) 2 1 4 3

(C) 1 2 3 4

(D) 4 3 2 1

Answer: (A)


9. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

        List – I                                     List – II

I. Iron                             1. Proper thyroid function

II. Sodium                     2. Development of strong bones

III.Phosphorus             3. Functioning of nervous system

IV. Iodine                     4. Formation of haemoglobin

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (D)


10. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:

                    List – I                                                                     List – II

I. Supervision of instructional programme         1. Recruitment or staffing

II. Supervision of facilities and equipments       2. Performance and honour of athletes

III. Supervision of Personnel                                 3. Time table, class scheduling

IV. Supervision of Records                                    4. Annual maintenance of playfield, 

                                                                                        gymnasium, swimming pool etc.

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 3 2 1

(C) 2 3 4 1

(D) 3 4 1 2


Answer: (D)

Share:

MCQs on Physical Education -57


1. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Physical Education is not only limited to physical development.

Reason (R): Competitive Sports stress only on winning a competition.

Which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)



2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

      Reason (R).

Assertion (A): Circulatory system is also known as the system of Transportation.

Reason (R): Heart sends O2 and digested food material to every cell and receives CO2 & wastes from cells.

In the context of two statements, which one of the following statements is correct?

(A) Both (A) & (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) & (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (A)


3. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Type – III lever provides advantage in form of speed.

Reason (R): Type III lever has longer resistance arm.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)


4. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as      
    Reason (R).

Assertion (A): Psychological core of personality is the deepest component which includes attributes, value, interests, motives and self-worth of an individual.

Reason (R): Psychological core of personality is dynamic and external and make adjustment to the environment.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (C)


5. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as     Reason (R).

Assertion (A): Curriculum development at elementary school level should concentrate on perceptual motor learning and movement education.

Reason (R): Education is a lifelong process, and we continue to learn from experience throughout our lives.

In the context of two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (B)


6. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):

Assertion (A): Norms of a standard test provide means to assess the performance of an athlete.

Reason (R): Values of norms of a standard test cannot be changed by any one.

In the context of the above statements, which one of the following is true?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.


Answer: (B)



7. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): First-aid and safety education should be the part of curriculum of school education.

Reason (R): Knowledge of health and safety skills is required to face any emergency situation in life.

In the context of the two statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (R) is true and (A) is false.

(D) (A) is true and (R) is false.

Answer: (A)


8. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): Degrees of freedom are the numbers of scores in a sample that are free to vary.

Reason (R):‘t’-value to test the level of significance depends on degrees of freedom.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (A)



9. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as 

    Reason (R):

Assertion (A): Blood pressure is also used as a guide to the efficiency of the heart and blood vessels. Normal values are 120 mm/80 mm.

Reason (R): At systole, when the heart thrusts from the left ventricle into the aorta, the pressure is 120 mm. At diastole, the left ventricle is being refilled, the pressure is 80 mm.

In the context of the above statements, which one of the following is correct?

(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (A) is wrong, but (R) is right.

Answer: (B)



10. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as         
        Reason (R):

Assertion (A): WADA coordinates doping programme at the National and International levels.

Reason (R): WADA works to protect athletes from the harmful effects of performance-enhancing drugs and strives to create an equal opportunity in athletic competition.

Codes:

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Answer: (D)

Share:

MCQs on Physical Education -56


1. Professional ethics in physical education includes:

I. Dedication to profession

II. Physical efficiency

III. Sociability

IV. Moral values

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, II

(B) II, III

(C) I, IV

(D) II, IV

Answer: (C)


2. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:

            List – I                                     List - II

I. Saliva                                             1. Mouth

II. Hydrochloric Acid (HCl)         2. Stomach

III. Bile                                             3. Liver

IV. Insulin                                      4. Pancreas

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 1 2

(B) 1 4 2 3

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 3 4

Answer: (C)


3. The process of super-compensation involves

I. Optimum level of fatigue

II. Administering load

III. Rest and Recovery

IV. Compensation of energy

Arrange the above in proper sequential order:

Codes:

(A) II, I, III, IV

(B) I, II, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)


4. Select the correct combination of guidelines to be followed for asking questions during             interview from the codes given below:

Guidelines:

I. Questions should be ambiguous.

II. Questions should be unbiased.

III. Questions should be relevant.

IV. Questions should be short.

Codes:

(A) I, II and III

(B) II, III and IV

(C) II, IV and I

(D) IV, I and II

Answer: (B)


5. The test, measurement and evaluation are used to perform the following functions:

I. Determining status

II. Making comparison

III. Making appreciation

IV. Giving warning

Find out the correct combination from the following codes:

Codes:

(A) I, III

(B) I, IV

(C) II, III

(D) I, II

Answer: (D)


6. Find out the correct sequence from the codes given below:

Following are the main functions of sports management:

I. Controlling

II. Coordinating

III. Planning

IV. Organising

Codes:

(A) II, III, IV, I

(B) III, IV, II, I

(C) I, II, III, IV

(D) IV, I, II, III

Answer: (B)


7. Use the correct code given below:

Arrange the skeletal muscles sequentially in descending order:

I. Sterno mastoid

II. Trapezius

III. Quadriceps

IV. Gastrocnemius

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, I, III, IV

(C) III, IV, I, II

(D) IV, III, II, I

Answer: (A)


8. Carron has identified two basic systems for conceptualizing the leadership process. They             are:

I. Influence system

II. Social system

III. Reward system

IV. Power system

Find the correct combination:

Codes:

(A) I and II

(B) I and III

(C) II and IV

(D) III and IV

Answer: (B)


9. The underlying factors governing training of advanced athletes are:

I. Growth and development

II. Environmental factors

III. Nature and volume of previous training

IV. Talent

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, II

(B) III, IV

(C) II, IV

(D) I, III

Answer: (B)


10. Given below are some stages of acquisition of knowledge. Arrange them in a sequential              order from the codes given below:

I. Analysis

II. Information

III. Evaluation

IV. Application

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, IV, I

(C) IV, I, II, III

(D) II, I, IV, III

Answer: (D)

Share:

MCQs on Physical Education -55


1. When the reliability and validity of a test have already been established, it is called

(A) Objective test

(B) Teacher-made test

(C) Standardised test

(D) Subjective test

Answer: (C)


2. Which of the following is against the principles of organisation?

(A) Overlapping of authority

(B) Proper communication

(C) Proper decentralisation

(D) Delegation of power

Answer: (A)


3. How much protein a working woman should take every day?

(A) 27 gm

(B) 46 gm

(C) 37 gm

(D) 50 gm

Answer: (C)


4. The first institute in India to propagate the cause of indigenous physical activities is

(A) YMCA, Madras

(B) LNIPE, Gwalior

(C) H.V.P. Mandal, Amravati

(D) Punjab Government College of Physical Education, Patiala

Answer: (C)


5. Which one of the following is not a research tool?

(A) Stop watch

(B) Video camera

(C) Questionnaire

(D) Survey

Answer: (D)


6. The ambit within which the sports management must not perform is generally referred to as

(A) Evaluation in Sports

(B) Innovation in Sports

(C) Sphere of Sports Management

(D) Leadership in Sports

Answer: (B)


7. Advantages of Interschool sports are:

I. Development of proficiency in skills

II. Overemphasis on winning

III. Less emphasis on mass participation

IV. Development of high level of physical fitness

Find the correct combination:

Codes:

(A) I, II

(B) II, III

(C) I, IV

(D) II, IV

Answer: (C)


8. Which of the following combination of food components does not produce Heat and Energy      in the body?

I. Carbohydrates

II. Vitamins

III. Water

IV. Lipids

Select the correct answer:

(A) II & III

(B) I & II

(C) II & IV

(D) I & IV

Answer: (A)


9. Select the correct order of arrangement of the following anatomical structures in                         descending order of their locations:

(A) Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process, Acetabulum

(B) Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum, Coracoid process

(C) Coracoid process, Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum

(D) Acetabulum, Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process

Answer: (C)


10. It is alleged that Istanbul lost the bid to host 2020 Summer Olympic Game mainly due to         these reasons:

I. Geopolitical uncertainties in neighbouring country

II. Poor presentation by their officials

III. Lesser economic resources

IV. Unsure of ability to provide required standard of facilities

Find the correct combination:

Codes:

(A) II & IV

(B) I & III

(C) II & III

(D) IV & I


Answer: (B)

Share:

MCQs on Physical Education -54



1. In Beijing Olympics, Michael Phelps broke the record of

(A) Mark Spitz

(B) Wilson Cherian

(C) Ian Thorpe

(D) Rolland Matthews

Answer: (A)


2. Which one of the following pair is correctly matched?

(A) Impulse is the product of – Force and distance

(B) Sagittal axis is perpendicular to – Sagittal plane

(C) Linear motion is created by – Centric force

(D) Nature of collision during kicking a ball – Perfectly elastic collision

Answer: (C)


3. Select the correct choice: Haemoglobin is found in

(A) Red Blood Corpuscles (RBC)

(B) White Blood Corpuscles (WBC)

(C) Platelets

(D) Bone marrow

Answer: (A)


4. The motion of a pole vaulter in downward direction after clearing the bar is an example of

(A) Regular motion

(B) Regularly accelerated motion

(C) Decelerated motion

(D) Irregularly decelerated motion

Answer: (B)


5. Select the correct option:

A skill where there is time to prepare, previews the situation and completely control the 
movement is termed as:

(A) Closed skill

(B) Self-paced skill

(C) Mixed paced skill

(D) Externally paced skill

Answer: (B)


6. The National Plan of Physical Education was published by Government of India in

(A) 1956

(B) 1957

(C) 1958

(D) 1959

Answer: (A)


7. Newton’s Third Law of Motion can be primarily used to explain:

(A) Running and jumping

(B) Throwing and catching

(C) Kicking and hitting

(D) Bowling and batting

Answer: (A)


8. Which of the following Vitamins is available from Sun rays?

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin C

(D) Vitamin D

Answer: (D)


9. Transition period in training cycle aims at

(A) Recovery

(B) Peaking

(C) Rehabilitation

(D) Super compensation

Answer: (A)


10. If we toss three coins, probability of three heads will be

(A) 1/8

(B) 2/8

(C) 3/8

(D) 4/8

Answer: (A)



Share:

MCQs on Physical Education -53


1. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                        List – I                                     List – II

I. Need Achievement Theory                 1. Achievement goals

II. Attribution Theory                             2. Personal and situational factors

III. Competence Motivation Theory    3. Success and failure

IV. Achievement goal theory                 4. Achievement behaviour

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 4 1 2 3

(C) 3 4 1 2

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)


2. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                         List – II

I. Professional ethics                             1. Type of school

II. Construction of time table             2. Professional requirement

III. Curriculum planning                     3. Individual difference

IV. Age characteristics                         4. Selection of activities

5. Formal activities

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 4 3

(B) 2 1 3 4

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Answer: (B)


3. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                    List – I                                 List – II

I. Milk, Cheese, Yoghurt             1. Carbohydrates

II. Meat, Poultry, Fish                 2. Minerals

III. Vegetables                              3. Protein

IV. Bread, Cereal, Rice               4. Vitamin

Codes:

I II III IV

(A) 2 4 3 1

(B) 1 4 3 2

(C) 2 1 4 3

(D) 2 3 4 1

Answer: (D)


4. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                     List – II

I. Malaria                             1. Parasites

II. Dengue                           2. Pancreas

III. Measles                         3. Bacteria

IV. Diabetes                        4. Virus

Codes:

I II III IV

(A) 1 3 4 2

(B) 3 4 1 2

(C) 2 1 4 3

(D) 4 2 3 1

Answer: (A)

5.


Answer: (A)



6. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                        List – I                         List – II

I. Discrete variable                 1. Room temperature, sample size
    
II. Attribute variable             2. Height, weight

III. Continuous variable       3. Age, IQ scores

IV. Controlled variable         4. Sit-ups, Goal scored

Codes:

I II III IV

(A) 4 2 3 1

(B) 4 3 2 1

(C) 3 4 1 2

(D) 2 1 4 3

Answer: (B)


7. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                             List – II

I. Kraus-Weber Test                 1. Endurance

II. Harvard Step Test                2. Flexibility

III. Cooper Test                         3. Minimum muscular strength

IV. Scot and French Test         4. Cardio respiratory efficiency

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 3 2 4 1

(C) 2 3 1 4

(D) 1 4 2 3

Answer: (A)


8. Match the following motor components with their training methods:

    Motor Component Training Method

I. Flexibility 1. Fartlek

II. Endurance 2. Control and Regulation

III. Agility 3. Plyometrics

IV. Strength 4. Post-Isometric input

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 2 1 3 4

(C) 4 1 2 3

(D) 1 2 3 4

Answer: (C)


9. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                        List – I                             List – II

I. Preparatory Period-I             1. Achievement of goals

II. Preparatory Period-II         2. Recuperation

III. Competition Period           3. Development of technique

IV. Transition Period               4. Formulation of conditional and technical base

Codes:

I II III IV

(A) 4 3 1 2

(B) 3 1 2 4

(C) 1 2 4 3

(D) 2 4 3 1

Answer: (A)


10. Match List – I with List – II by using codes given below:

        List – I                     List – II

I. FINA                         1. Football

II. FIDE                       2. Athletics

III. AAFI                     3. Swimming

IV. FIFA                      4. Chess

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 2 1

(B) 1 2 3 4

(C) 4 3 2 1

(D) 1 4 2 3

Answer: (A)

Share:

MCQs on Physical Education -52


1. Arrange the following courses in Physical Education in chronological order as they were 

    started in India:

I. Ph.D.

II. B.P.E.

III. B.P.Ed.

IV. M.Phil

Codes:

(A) II, III, I, IV

(B) I, II, III, IV

(C) III, IV, II, I

(D) II, IV, III, I

Answer: (A)


2. Arrange the following programmes and institutions in chronological order:

I. National Fitness Corps

II. National Plan of Physical Education and Recreation

III. Lakshmibai College of Physical Education

IV. All India Council of Sports

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, III, I, IV

(C) IV, II, III, I

(D) III, I, II, IV

Answer: (C)


3. Find out the right sequence in line of determining the body composition:

I. Weighing of body

II. under water weighing

III. Body density

IV. Fat Percentage

V. Skimfold thickness

Codes:

(A) IV, V, III, I, II

(B) II, III, I, V, IV

(C) V, III, II, I, IV

(D) I, II, III, V, IV

Answer: (D)


4. In Knox Basketball test, sequence of items is as follows:

I. Penny Cup Test

II. Wall Bounce Test

III. Dribble Shoot Test

IV. Speed Dribble Test

Codes:

(A) IV, II, III, I

(B) II, III, I, IV

(C) III, I, IV, II

(D) I, IV, II, III

Answer: (A)


5. Arrange the heptathlon events in order of right sequence:

I. 800 m.

II. Javelin Throw

III. Long Jump

IV. 200 m.

V. Shot Put

VI. High Jump

VII. 100 m

Codes:

(A) II, III, IV, I, V, VI, VII

(B) VII, IV, VI, III, II, V, I

(C) VII, V, VI, III, IV, II, I

(D) VII, VI, V, IV, III, II, I

Answer: (D)


6. Arrange the Grand Slam Tennis Tournaments in the order they are played using the code 

    given below:

I. Wimbledon

II. Australian Open

III. U.S. Open

IV. French Open

Codes:

(A) I, II, III, IV

(B) II, IV, I, III

(C) IV, III, II, I

(D) IV, I, II, III

Answer: (B)


7. Match list – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

                List – I                             List – II

I. Vastus Internus                 1. Knee flexion

II. Biceps Femoris                2. Hip extension

III. Middle Deltoid               3. Knee extension

IV. GluteusMaximus           4. ShoulderAbduction

Codes:

I II III IV

(A) 3 1 4 2

(B) 1 4 2 3

(C) 4 2 3 1

(D) 2 3 1 4

Answer: (A)


8. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                                             List – II

I. Axiology                                             1. A cultural heritage

II. Competition                                    2. Associative factor for social interaction

III. Sport                                               3. A component of philosophy

IV. Cooperation                                   4. Dissociative factor of social interaction

Codes:

I II III IV

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 2 1

(C) 1 2 3 4

(D) 2 1 4 3

Answer: (A)


9. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                         List – II

I. Platelets                             1. Insulin

II. Low haemoglobin           2. H.D.L.

III. Diabetes                         3. Anaemia

IV. Cholesterol                     4. Thrombocytes

Codes:

I II III IV

(A) 4 2 1 3

(B) 4 3 1 2

(C) 1 2 3 4

(D) 2 3 4 1

Answer: (B)


10. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:

            List – I                             List – II

I. Thyroid                                     1. Gland

II. Cytoplasm                              2. Brain

III. Ball and Socket Joint         3. Cell

IV. Medulla                                 4. Shoulder

Codes:

I II III IV

(A) 1 2 3 4

(B) 1 3 4 2

(C) 4 3 1 2

(D) 2 3 4 1

Answer: (B)
Share:

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog