MCQ's on Supreme Court & High Courts - 1

1. Which of the following writs is issued by the court in case of illegal detention of a
person ?
(a) Quo Warranto
(b) Habeas Corpus
(c) Mandamus
(d) Certiorari
Answer: Habeas Corpus

2. Which of the following cases cannot be filed directly in the Supreme Court ?
(a) Cases against encroachment on Fundamental Rights
(b) Both (a) and (b) above.
(c) If one's property is forcefully occupied by the other
(d) Disputes between two or more States
Answer: Disputes between two or more States


3. Which is not an eligibility criterion for appointment as a Judge of the High Court ?
(a) Must have been an advocate of a High Court for not less than 10 years
(b) Must be, in the opinion of the President, a distinguished jurist.
(c) Must have attained the age of 55 years
(d) Must have been a High Court Judge for at least 5 years
Answer: A

4. Judicial Review function of the Supreme Court means the power to
(a) Review the functioning of judiciary in the country
(b) Undertake periodic review of the Constitution.
(c) Examine the constitutional validity of the laws
(d) Review its own judgement
Answer: Examine the constitutional validity of the laws

 5. The High Courts in India were first started at
(a) Bombay, Delhi, Madras
(b) Madras and Bombay
(c) Bombay, Madras, Calcutta
(d) Delhi and Calcutta
Answer: Bombay, Madras, Calcutta

6. For the enforcement of Fundamental Rights, the Supreme Court may issue a/an
(a) Notification
(b) Writ
(c) Decree
(d) Ordinance
Answer:B

 7. Besides its permanent seal at Delhi, the Supreme Court can also meet at
(a) Any other Union Territory
(b) Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the President
(c) Any other metropolitan city
(d) Any other major city
Answer: Any other place as decided by the Chief Justice of India in consultation with the
President

8. What is meant by a Court of Record?
(a) The court that maintains records of all lower courts.
(b) The court that is competent to give directions and issue writs.
(c) The court that can punish for its contempt.
(d) The court that preserves all its records.
Answer: The court that preserves all its records.

 9. Judges of the High Court are appointed by the
(a) Chief Justice of the High Court
(b) President
(c) Governor
(d) Chief Justice of India
Answer: President

10. After retirement, a Judge of a High Court can undertake practice in
(a) Any other court except the same court
(b) Wherever he intends to practice.
(c) The same court
(d) Lower courts only
Answer: Any other court except the same court

11. The age of retirement of the Judges of the High Court is
(a) 62 years
(b) 60 years
(c) 65 years
(d) 58 years
Answer: 65 Year

12. Separation of the Judiciary from the Executive is enjoined by
(a) VII Schedule to the Constitution
(b) Judicial decision
(c) Directive Principles
(d) Preamble
Answer: Directive Principles


13. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the
(a) Chief Justice of the Supreme Court
(b) Chief Minister of the concerned state
(c) Governor of the concerned state
(d) President
Answer: President

14. Which High Court has jurisdiction over the state of Arunachal Pradesh ?
(a) Guwahati
(b) Chandigarh
(c) Bombay
(d) Calcutta
Answer: Guwahati


15. A Judge of the Supreme Court of India is to hold office until he attains the age of
(a) 58 years
(b) 62 years
(c) 60 years
(d) 65 years
Answer: 65 years

16. The President of India referred the Ayodhya issue to the Supreme Court of India under
which Article ?
(a) 143
(b) 132
(c) 138
(d) 136
Answer: 143

 17. Judicial Review signifies that the Supreme Court
(a) Can impeach the President
(b) Can declare a state law as unconstitutional
(c) Can review cases decided by the High Courts.
(d) Has final authority over all cases

Answer: Can review cases decided by the High Courts. 
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email