Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 19 December 2018 (Morning Session)

1.) From the list given below, identify these statements which relate to the characteristics of a teaching act. Select from the code to indicate your answer.

(a) Teaching is a personal act to facilitate self-development.

(b) The goal of all teaching is to cause learning.

(c) Teaching invariably implies changing the opinion of others.

(d) Teaching is triadic rather than dyadic in nature.

(e) Teaching means selling ideas.

(f) Teaching means reaching the mind of students.

Options:-

(A) (c), (d) and (e)

(B) (a), (b) and (c)

(C) (b), (d) and (f)

(D) (f), (e) and (d)

ANS. C

 

2.) Below are given a few key terms. Identify these which denote qualitative research paradigm.

(a) Ex post facto method

(b) Ethnography

(c) Symbolic interaction

(d) Descriptive survey

(e) Narrative

(f) Experimental method

Options:-

(A) (d), (e) and (f)

(B) (a), (b) and (f)

(C) (b), (c) and (e)

(D) (a), (b) and (c)

ANS. C

 

3.) For promoting competence and excellence in and through education, which of the needs of Maslow’s hierarchy has to be addressed?

Options:-

(A) Need for love and belongingness

(B) Need for self esteem

(C) Need for self actualization

(D) Safety needs

ANS. C

 

4.) The research in which the independent variable is manipulated is termed as

Options:-

(A) Ethnographic research

(B) Experimental hypothesis testing research

(C) Non experimental hypothesis testing research

(D) Hypothesis formulating research

ANS. B

 

5.) Which of the following are hindering factors in effective teaching? Select from the code to give you answer.

(a) Teacher’s self-efficacy.

(b) Teacher’s subject knowledge.

(c) Low ability and willingness level of teacher.

(d) Lack of planning and teaching skills in a teacher.

(e) Teacher’s mastery of linguistic skills.

(f) Inappropriate body language of the teacher.

Options:-

(A) (b), (c) and (d)

(B) (c), (d) and (f)

(C) (a), (c) and (f)

(D) (a), (e) and (c)

ANS. B

 

6.) In which type of research, the steps of research have to be cyclic?

Options:

(A) Action research

(B) Experimental research

(C) Grounded theory research

(D) Case study research

ANS. A

 

7.) In the following list identify these statements which are indicative of helping behavior of effective teaching. Select from the code to give your answer.

(a) Instructional variety marked by multiple devices used.

(b) Using the ideas of students while making presentations.

(c) Student’s success rate as evident in correctly understanding the assignments.

(d) Engagement in learning tasks.

(e) Teacher affect as manifest in relations with students.

(f) Probing to add and seek classifications of ideas.

Options:

(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (e) and (f)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (d), (e) and (a)

ANS. B

 

8.) For which type of research, the action words – ‘Control, manipulate and observe’ are most relevant?

Options:-

(A) Experimental research

(B) Historical Research

(C) Grounded theory approach based research

(D) Action research

ANS. A

 

9.) In the following characteristics of an evaluation procedure, identify those which describe formative assessment. Select from the code to indicate your answer.

(a) Evaluation is a post instructional event.

(b) Evaluation occurs during instruction.

(c) Evaluation is carried out by policy makers.

(d) Evaluation takes place periodically.

(e) The aim of evaluation is to improve the process of teaching.

(f) Evaluation is used on participation of students and teachers.

Options:-

(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (e) and (f)

(C) (c), (d) and (f)

(D) (b), (c) and (d)

ANS. B

 

10.) A researcher while writing his/her thesis does not give the rationale underlying use of statistical techniques. This will be best described as a case of:

Options:-

(A) Technical lapse

(B) Ethical misconduct

(C) An error of commission

(D) An error of omission

ANS. D

 

Comprehension:

Read the passage carefully and answer the questions from 11 to 15.

Smart phones have grown in popularity over the last few years, and applications, or content, rest at the heart of this growth. Content has become more important than hardware and the quality of content is determined by creativity. Creativity emerges as seemingly disparate areas, such as education, industry, and culture. As a result, convergence of virtually all areas is receiving the spotlight today. Convergence must also take place in the area of policy-making. Breaking down the walls between education and science and technology(S & T) universities and businesses and research and education, and convergence of these areas will bring about synergy and perhaps yield unexpected creative results. When education and S & T merge, one plus one can result in something greater than two. Convergence can take many forms; providing an education that develops divergent thinking and encourages creativity in students at an early age; developing human talents required by business by breaking down the barriers between universities and businesses, and sharing the assets of government funded research institutes with university students. These merges form the platforms for human creativity. A nation can only become a world leader in S & T when its scientists are cultivated and allowed to research to their heart’s content.

11.) In the view of the author of this passage, what determines the quality of content?

Options:-

(A) Areas of concern

(B) Prevailing traditions

(C) Areas of application

(D) Creativity and convergence factors.

ANS. D

 

12.) Unique results will flow owing to :

Options:-

(A) Removing the hinderance between research and education

(B) Policy-making

(C) Synergy

(D) Creative results of synergy

ANS. A

 

13.) On the basis of this passage, it can be stated that convergence is:

Options:-

(A) A multifaceted interactive process

(B) A linear process developing in a sequential fashion

(C) An interactive process centred on various elements

(D) A simple additive process to enhance power

ANS. A

 

14.) According to the passage use of the smart phones has grown because of developments in :

Options:-

(A) Researches

(B) Technologies

(C) Interest of people

(D) Need for applications

ANS. D

 

15.) Quality of research in a nation gets enhanced as a result of:

Options:-

(A) Hard work of the researchers

(B) Variety in researches

(C) Expert power of the researches

(D) Dedicated spirit of the researches

ANS. D

 

16.) In the sequence of numbers 2, 8, 24, 64, 160, X ……….. the term X is:

Options:-

(A) 320

(B) 384

(C) 224

(D) 192

ANS. B

 

17.) In terms of the relationship indicated below, which word will correctly pair to replace the question mark (?)?

Scrub: wash:: Sob :__?_____

Options:

(A) Cry

(B) Sad

(C) Tease

(D) Water

ANS. A

 

18.) Which is an example of a correct deductive argument?

Options:-

(A) No one got an ‘A’ grade on yesterday’s test. Jatin wasn’t in school yesterday. Jatin will make up the test today and get an ‘A’ grade.

(B) All human beings are the favor of world peace. Terrorists don’t care about world peace. Terrorists bring about destruction.

(C) You have to be 16 years old to get a driver’s license. Abhi will be 16 years old tomorrow. Therefore, Abhi can now buy a car.

(D) There are 24 CDs on the top shelf of my bookcase and 14 on the lower shelf. There are no other CDs in my bookcase. Therefore there are 38 CDs in my bookcase.

ANS. D

 

19.) A man travelled 300 km by train and 200 km by taxi, and he completed this journey in 5 hours and 30 minutes. However, if he travels 260 km by train and 240 km by taxi, it will take 6minutes more to complete the journey. The speed of the train is:

Options:-

(A) 80 km/hour

(B) 100 km/hour

(C) 120 km/hour

(D) 110 km/hour

ANS. B

 

20.) A university teachers makes a very effective expository presentation in his/her class without caring for its effect on the student. This is an example of a/an:

Options:-

(A) Linear Communication Model

(B) Authoritarian Communication Model

(C) Interactive Communication Model

(D) Transactional Communication Model

ANS. A

 

21.) In a certain flight crew, the positions of the pilot, copilot and flight engineer are held by Mr. Ajit, Mr. Bhavesh and Mr. Chirag, though not necessarily in that order. The following statements are true for all the three:

  1. The copilot is the only child and earns the least.
  2. Chirag is married to Bhavesh’s sister and earns more than the pilot.

Who is the copilot?

Options:-

(A) Chirag

(B) Either Ajit or Chirag

(C) Ajit

(D) Bhavesh

ANS. C

 

22.) In which model of communication ‘noises’ are introduced as an important variable?

Options:-

(A) Transactional Model of Communication

(B) Participative Model of Communication

(C) Assertive Model of Communication

(D) Linear Model of Communication

ANS. D

 

23.) In a certain code, PLEADING is written as FMHCQMFB. How is SHOULDER written in that code?

Options:-

(A) QDCKTIPV

(B) QDCKVPIT

(C) TIPVQDCK

(D) KCDQTIPV

ANS. A

 

24.) Below are given two sets. Set-I specifies the sensory modes while Set-II offers illustration of speech communication to go with them. Match the two sets and indicates your answer by selecting the appropriate code.

Set-I (Sensory modes)

(a) Sight mode

(b) Hearing mode

(c) Touch mode

(d) Smell mode

(e) Taste mode

Set-II (Illustrative speech)

(i) It leaves a bad taste in my mouth.

(ii) I can’t put my finger on the problem.

(iii) Something is fishy.

(iv) That looks good to me.

(v) That sounds fine to me.

Options:-

(A) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv), (e)-(v)

(B) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(iv), (e)-(v)

(C) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(v), (e)-(i)

(D) (a)-(iv), (b)-(v), (c)-(ii), (d)-(iii), (e)-(i)

ANS. D

 

25.) In conveying, the same meanings, which of the following is incongruous?

Options:-

(A) Beautiful

(B) Unique

(C) Rare

(D) Exceptional

ANS. A

 

26.) Given below are two premises with four conclusions drawn from them (taking, singly or together). Which conclusions are validly drawn? Select the correct answer from the code given below.

Premises:

(i) All lawyers are extroverts.

(ii) Some wisemen are extroverts.

Conclusions:

(a) All lawyers are wisemen.

(b) All wisemen are lawyers.

(c) Some extroverts are wisemen.

(d) All extroverts are lawyers.

Options:-

(A) (b) and (c) only

(B) (a) only

(C) (c) only

(D) (a) and (c) only

ANS. C

 

27.) Ravi and Kunal are good in Hockey and Volleyball. Sachin and Ravi are good in Hockey and Baseball. Gaurav and Kunal are good in Cricket and Volleyball. Sachin, Gaurav and Mandeep are good in Football and Baseball. Who is good in Hockey, Cricket and Volleyball?

Options:-

(A) Sachin

(B) Gaurav

(C) Kunal

(D) Ravi

ANS. C

 

28.) Which of the following sequence correctly depicts the linear communication model between teacher and students.

Options:-

(A) Symbols > Message > Encode > Channel

(B) Channel > Message > Symbols > Encode

(C) Message > Channel > Symbols > Encode

(D) Encode > Symbols > Message > Channel

ANS. D

 

29.) The present age of the father is twice that of the elder son. Ten years hence the age of the father will be three times that of the younger son. If the difference in ages of the two sons is as 15 years, the present age of the father is:

Options:-

(A) 70 years

(B) 110 years

(C) 50 years

(D) 60 years

ANS. C

 

30.) Which of the following is a powerful indicator of mis-communication in a classroom transaction?

Options:-

(A) ‘Yawning’ by most of the students.

(B)  Volley of questions relevant to the subject.

(C) Purposely non-participative moves of students.

(D) Volley of questions irrelevant to the subject.

ANS. D

 

In accordance with the tables I and II, answer the questions that follow (Questions 31 – 35):

Consider the following two tables (I and II) that shows the production (in Tonnes) of four products P, Q, R and S during the year 2010-2015 and the selling price per Tonne (in Rs. Thousands) respectively.

 

Table I

Production Year wise(in Tonnes)

 

Production>>

Years

P

Q

R

S

2010

45

99

75

115

2011

25

41

93

158

2012

40

108

107

166

2013

38

60

63

139

2014

76

41

132

88

2015

56

70

120

97

 

Table II

Selling Price (in thousands Rupees)

 

Product

Price per Tonne

P

Rs 9

Q

Rs 4

R

Rs 13

S

Rs 3

Where Stability of Production of a given product during 2010-2015 and Revenue (in thousands Rupees) from Selling a product = Production of a product × Selling Price

 

31.) In which year, the total revenue of all the four products is lowest?

Options:-

(A) 2012

(B) 2013

(C) 2010

(D) 2011

ANS. B

 

32.) Which of the following statements is true?

Options:-

(A) Sum of revenue of P, Q, and S is more than the revenue of R in the year 2012.

(B) Sum of revenue of P, Q, and S is more than the revenue of R in the year 2014.

(C) Cumulative revenue of P and Q is more than the revenue of S in the year 2013.

(D) Product R fetches second highest revenue across products in the year 2011.

ANS. C

 

33.) In which year, the annual growth rate of production (of all the products together) is highest?

Options:-

(A) 2012

(B) 2015

(C) 2011

(D) 2014

ANS. D

 

34.) What is the stability of the production of P during 2010 – 2015?

Options:-

(A) 0.92

(B) 1.43

(C) 1.04

(D) 1.63

ANS. A

 

35.) Which of the products P, Q, R and S fetches the lowest revenue?

Options:-

(A) P

(B) S

(C) R

(D) Q

ANS. D

 

36.) Below are given a number of roles and functions at the government/non-government level indicating the specific responsibilities of the Ministry of Drinking Water and Sanitation. Identify those statements which indicate the areas of responsibility of this ministry. Select from the code to give your answer:

Options:

(a) Overall policy and planning in respect programmes of drinking water and sanitation.

(b) Funding in respect of the programmes listed in (a).

(c) Coordination of programmes floated.

(d) Supply of food grains at reasonable price to the consumers.

(e) Achieving the goal of zero hunger,

(f) Implementation of Swachh Bharat Abhiyan in rural India.

(g) Monitoring of prices and availability of essential commodities.

Options:-

(A) (a), (c), (d) and (e)

(B) (a), (b), (d) and (e)

(C) (a), (b), (c) and (f)

(D) (a), (b), (c) and (g)

ANS. C

 

37.) Which of the following statement(s) regarding the term ICT is/are True?

P: ICT is the abbreviation of Information and Collaboration Technology, meaning technology related to information and collaboration, such as computers and the Internet.

Q: The gap between people with effective access to ICT and those with very limited or no access at all, its termed as digital divide.

Options:-

(A) Neither P and Q

(B) P only

(C) P and Q

(D) Q only

ANS. D

 

38.) “Do as I Say” is the leadership style of:

Options:-

(A) Participative Leadership Style

(B) Conservative Leadership Style

(C) Delegating Leadership Style

(D) Consultative Leadership Style

ANS.  B

 

39.) A post-graduate degree holder student with 55% marks intends to pursue research for the award of Ph. D degree. What will be formal requirements in this regard? To indicate your correct answers choose from the code given below:

(a) Appearing is an admission test of a university

(b) Attending a coaching institute

(c) Consulting an expert teacher

(d) Submitting an application for enrollment

(e) Submitting a proposal for the research

(f) Discussing the research proposal with a peer group.

(g) Getting the opinion of the expert on the research theme.

(h) Getting the proposal approved by the relevant body of the university.

(i) Attending mandatory course work.

Options:-

(A) (b), (c), (f) and (i)

(B) (a), (d), (e), (h) and (i)

(C) (d), (f), (h) and (i)

(D) (c), (e), (g) and (h)

ANS. B

 

40.) Which of the following statements are correct about Indira Gandhi National Open

University (IGNOU)? To indicate your answer, select from the code given below:

(a) It is an autonomous organization.

(b) It is devoted to promotion of open and distance education system.

(c) It conducts assessment and accredits the State Open Universities.

(d) It has jurisdiction in respect of Open and Distance learning system in India and to the study centres outside India.

Options:-

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (d)

(C) (c) and (d)

(D) (d) and (a)

ANS. A

 

41.) A virus hoax is an untrue virus warning, email. When you receive a virus hoax such as the one below, what is the appropriate action?

Subject: Warning!

A new Virus has been detected in your computer. Format your hard disk and re-install all software’s immediately.

Options:-

(A) Ignore this email.

(B) Format your hard disk and re-install all software immediately

(C) Reply to the sender

(D) Forward this email to your friends

ANS. A

 

42.) Following are two sets of items. Set-I lists different types of washes, while Set-II

indicates method of their disposal. Match the two sets and given your answer from the code given below:

Set-I (Types of Waste)

(a) Dry Waste

(b) Wet Waste

(c) Toxic Waste

(d) Soiled Waste

Set-II (Methods of Disposal)

(i) By composting

(ii) By burying in landfills

(iii) By dropping them in corporation bins.

(iv) By recycling

Options:-

(A) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)

(B) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)

(C) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)

(D) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)

ANS. A

 

43.) The computer software that runs a computer, including scheduling tasks, managing storage and handling communication with peripherals is called:

Options:-

(A) Bluetooth Technology

(B) Operating System

(C) Application Suite

(D) Device Driver

ANS.  B

 

44.) The purpose underlying the Renewable Energy Education programmes are:

Options:-

(A) Preventive and ameliorative

(B) Educative and investigative

(C) Corrective and predictive

(D) Diagnostic and evaluative

ANS. B

 

45.) The following list indicates different types of computer file formats. Which of them is devoted exclusively to graphic file formats?

Option:-

(A) PNG, GIF, JPEG

(B) TIFF, XLS, PNG

(C) GIF, JPEG, DOC

(D) JPEG, TIFF, HTML

ANS. A

 

46.) For an effective organizational climate within a university system, which of the following measures will be most appropriate?

Options:-

(A) Decreasing the power restraining forces without caring about the driving forces.

(B) Increasing the power of driving forces and decreasing the power of restraining forces.

(C) Creating an equilibrium between driving forces and restraining forces.

(D) Increasing the power of driving forces without caring the restraining forces.

ANS. B

 

47.) The leadership and executive role in higher education system in respect of state

universities of India is assigned to:

Options:-

(A) Dean of Studies

(B) Vice-Chancellor of the University

(C) Chancellor of the University

(D) Deans of Faculties

ANS. B

 

48.) For ensuring sustainability in the quality ethos of the university environment which of the following would be considered high priority skill for a vice-chancellor?

Options:-

(A) Administrative Skill

(B) Financial Management Skill

(C) Technical Management Skill

(D) Human Resource Management Skill

ANS. A

 

49.) There are two sets given below. Set-I specifies the IT related acronyms, while Set-II indicates their meanings. Match the two and give your answer by selecting the appropriate code.

Set-I (Acronyms)

(a) DPI

(b) CRT

(c) NIC

(d) CD-ROM

Set-II (Meanings)

(i) Measures resolution of a laser printer.

(ii) An example of read-only storage

(iii) A type of computer monitor

(iv) Enables a computer to connect to other computers

Options:-

(A) (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(iii), (d)-(i)

(B) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(ii)

(C) (a)-(i), (b)-(iv), (c)-(iii), (d)-(ii)

(D) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)

ANS. B

 

50.) The formal authority for approving the University level courses vests in:

Options:-

(A) The Academic Council

(B) The University Court

(C) The Executive Council

(D) The Research Degree Committee

ANS. A


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email