Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 20 December 2018 (Morning Session)

1.) When a reviewer reviews a research article without knowing the author’s name, it is referred to as:

Options:-

(A) Anonymous review

(B) Behind-the-curtain review

(C) Uncategorized review

(D) Blind review

ANS. D

 

2.) Which among the following best describes emotional intelligence as a learner

characteristic

(a) Recognise their own and other people’s emotions

(b) Expressing their emotions strongly

(c) Use emotional information to guide thinking and behaviour

(d) Good observation, scientific thinking and deductive reasoning

(e) Adjusting emotions to adapt to environments

(f) Being creative and open to diverse viewpoints

Options:-

(A) (a), (d) and (f)

(B) (a), (c) and (e)

(C) (c), (e) and (f)

(D) (b), (d) and (e)

ANS. B

 

3.) In teaching learning context, results of an evaluation are useful to teachers in various ways. Which among the following is most important use for a teacher?

Options:-

(A) To decide placement of students in other institutions.

(B) Planning instruction and knowing the effectiveness of the teaching strategies used by them.

(C) To identify home influence on students.

(D) Getting information about student’s study interests.

ANS. B

 

4.) Which among the following can best be used as an asynchronous teaching aid?

(a) Skype

(b) Blog

(c) Facebook post

(d) Online chat

(e) Email

(f) Google Hangout

Options:-

(A) (b), (c) and (e)

(B) (c), (e) and (f)

(C) (a), (b) and (c)

(D) (a), (c) and (f)

ANS. A

  

5.) The goal of formative assessment is to:

Options:-

(A) Promote student to next level

(B) Monitor student learning to provide ongoing feedback

(C) Compare student learning against a standard or benchmark

(D) Form a group of students on the basis of their learning

ANS. B

 

6.) In a school, in which there are large number of failures, you may like to develop test for elimination those who are likely to have substantial difficulties in meeting the academic goals of teaching. For this you need to develop test which should be able to predict the individual’s ability or readiness to undertake the study of a school subject successfully. What is the name of such tests?

Options:-

(A) Achievement tests

(B) Attitude tests

(C) Prognostic tests

(D) Analytical tests

ANS. C

 

7.) Poster sessions in research conferences provide better opportunities for:

Options:-

(A) Focus group discussions

(B) Display of common interest

(C) Inter-personal interactions

(D) Formal speeches

ANS. C

 

8.) The characteristics of scientific method of research are:

(a) Empiricism

(b) Objectivity

(c) Systematic

(d) Secretive

(e) Security related

(f) Predictive

Options:-

(A) (d), (e), (f) and (a)

(B) (a), (b), (c) and (f)

(C) (c), (d), (e) and (f)

(D) (a), (b), (d) and (e)

ANS. B

 

9.) In a research setting, participants may act differently because they think they are getting special attention. This reaction of treatment group to the special attention rather than the treatment itself is called as:

Options:-

(A) Jung effect

(B) Marlov effect

(C) Attention deficit

(D) Hawthorne effect

ANS. D

 

10.) The kind of numbers which do not represent amounts but instead represent kind (different qualities, type or categories) are called as:

Options:-

(A) Absolute

(B) Prime

(C) Nominal

(D) Ordinal

ANS. C

 

Comprehension:

Read the passage carefully and answer questions 11 to 15:

Today, in the digital age, who owns information owns the future. In this digital world, we face a fundamental choice between open and closed. In an open world information is shared by all freely available to everyone. In a closed world information is exclusively owned and controlled by a few. Today, we live in a closed world a world of extraordinary and growing concentrations in power and wealth. A world where innovation is held back and distorted by the dead hand of monopoly; where essential medicines are affordable only to the rich , where freedom is threatened by manipulation, exclusion and exploitation; and each click you make, every step you take, they will be watching you. By contrast, in an open world all of us would be enriched by the freedom to use, enjoy and build on everything from statistics and research to newspaper stories and books, from software and films to music and medical formulae. In an open world, we would pay innovators and creators more and more fairly, using market-driven remuneration rights in place of intellectual property monopoly rights. As they have improved, digital technologies have taken on ever more of the tasks that humans used to do, from manufacturing cars to scheduling appointments. And in the next few decades, artificial intelligence may well be not only driving our cars for us but drafting legal contacts and performing surgery. On the face of it, we have much to gain it machines can spare us tedious or routine tasks and perform them with greater accuracy. The danger, through is that robots run on information-software, data algorithms and at present the ownership of this sort of information is unequal and because it is protected by our closed system of intellectual property rights.

 

11.) How will an open world function?

Options:-

(A) Information is controlled

(B) With limited choices

(C) Information is available to everyone

(D) Information is exclusive

ANS. C

 

12.) Which of these characteristics of a closed world?

(a) Concentration in power and wealth increases.

(b) Innovation is controlled.

(c) Only the rich have access to medicines.

(d) Freedom is manipulated.

(e) Information is shared by all.

(f) Creativity is recognized.

Options:-

(A) (b), (c), (d) and (e)

(B) (c), (d), (e) and (f)

(C) (d), (e), (f) and (a)

(D) (a), (b), (c) and (d)

ANS. D

 

13.) What is the status of intellectual property rights in an open world?

Options:-

(A) Medical formulae are restricted

(B) Replaced by remuneration rights

(C) Protected proprietorial rights

(D) They are monopoly rights

ANS. C

 

14.) What is the impact of digital technologies on the present day world?

Options:-

(A) Human tasks are performed by machines.

(B) Mechanical accuracy is distorted.

(C) Creativity is sidelined.

(D) Tedious tasks see an upward trend.

ANS. A

 

15.) The crux of the passage contains the following statements:

(a) Digital technology is dangerous.

(b) Those who own information will own the future.

(c) Artificial intelligence will do the human tasks.

(d) Monopoly of digital technology has led to unequal ownership of information.

(e) Intellectual property rights should be protected in an open world.

Options:-

(A) (a), (b) and (c)

(B) (c), (d) and (e)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (d), (e) and (a)

ANS. C

 

16.) In which of the following instances, deductive argument is invalid?

Options:-

(A) When its premises are true but conclusion is false.

(B) When its premises and conclusion are all true.

(C) When its premises are false and conclusion is true.

(D) When its premises and conclusion are all false.

ANS. A

  

17.) Ram said to Shyam, “that girl playing with the doll, is the younger of the two daughters of my father’s wife”.

How is the girl playing with the doll is related to Ram?

Options:-

(A) Cousin

(B) Aunty

(C) Sister-in-law

(D) Sister

ANS. D

 

18.) In verbal communication, words act as:

Options:-

(A) Symbols

(B) Fillers

(C) Decorative

(D) Passive barriers

ANS. A

 

19.) Given below are two premises with four conclusions drawn from them (taking singly or together). Which of the following conclusions could be validity drawn from the premises?

Premises:

(i) All cats are animals.

(ii) Birds are not cats.

Conclusions:

(a) Birds are not animals.

(b) Cats are not Birds.

(c) All animals are cats.

(d) Some animals are cats.

Select the correct answer from the code given below:

Options:-

(A) (a), (b) and (d)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (b) and (d)

(D) (a) and (c)

ANS. C

EXP.

 

20.) The next term in the letter series DY, JX, OW, SV, VU, ___________ is :

Options:-

(A) WV

(B) XT

(C) YT

(D) XS

ANS. B

 

21.) The next number in the series 12, 15, 21, 33, 57, _______ is:

Options:-

(A) 105

(B) 97

(C) 95

(D) 107

ANS. A

 

22.) Among the following statements, two are contradictory to each other.

Statements:

(a) All men are humans.

(b) Some men are humans.

(c) Some men are not humans.

(d) No men are humans.

Select the code that represents them:

Options:-

(A) (a) and (b)

(B) (a) and (c)

(C) (b) and (c)

(D) (a) and (d)

ANS. B

 

23.) The challenging behaviours of students as related to communication are:

(a) Purposive challenges

(b) Critical challenges

(c) Procedural challenges

(d) Evaluation challenges

(e) Practicality challenges

(f) Power challenges

Options:-

(A) (d), (e), (f) and (a)

(B) (c), (d), (e) and (f)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (b), (c), (d) and (f)

ANS. B

 

24.) Modern educational communication is described as:

Options:-

(A) Non-distributive

(B) Un-approximate

(C) Teleologic

(D) Telescopic

ANS. C

 

25.) if FACE is coded as HCEG, then the code for HIGH will be:

Options:-

(A) BEFB

(B) KHIK

(C) JKIJ

(D) ZXYZ

ANS. C

 

26.) Inductive argument proceeds from:

Options:-

(A) Universals to Particulars

(B) Particulars to Particulars

(C) Particulars to Universals

(D) Universals to Universals

ANS. C

 

27.) Classroom communication has a basis in:

Options:-

(A) Audience fragmentation

(B) Non-informative cues

(C) Intensive listener focus

(D) Attention diversion

ANS. C

 

28.) Effective classroom communication would help students internalize:

(a) Knowledge

(b) Subject matter

(c) Articulation

(d) Language felicity

(e) Non-responsiveness

(f) Modalities of resistance

Options:-

(A) (a), (d), (e) and (f)

(B) (c), (d), (e) and (f)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (b), (c), (d) and (e)

ANS. C

 

29.) Which of these words is different from the rest?

Options:-

(A) Huge

(B) Tall

(C) Sharp

(D) Thin

ANS. C

 

30.) The reasoning which would be helpful in seeking new knowledge of facts about the world is:

Options:-

(A) Inductive

(B) Demonstrative

(C) Deductive

(D) Speculative

ANS. A

 

Data for Question 31 to 35 given below:

Study the table given below carefully. It shows the number of students appeared, passed and failed in five subjects. The full marks in each subject are also given.

 

Some of the cells have missing data. You might need to determine some of the missing data to answer the questions below:

 

 

Subject

Total number of

Students

appeared

 

Number of

students who

passed

 

Number of

students who

failed

 

Maximum/ full

marks in the

subject

 

English

600

36

600

Mathematics

240

60

Science

300

216

400

Social studies

360

48

400

Computer

168

32

400

 

 

31.) Which of the following could be the full marks in Mathematics if the pass marks in Mathematics was 35% and the person who just passed scored 70?

Options:-

(A) 500

(B) 600

(C) 400

(D) 200

ANS. D

 

32.) What is the approximate difference in percentage between the pass % in Social Studies and the pass % in Mathematics?

Options:-

(A) 26.5%

(B) 16.5%

(C) 6.5%

(D)2.5%

ANS. C

 

33.) What is the maximum marks that a student can score in all the five subjects together?(You may use the answer of the previous questions.)

Options:-

(A) 2000

(B) 1500

(C) 1000

(D) 500

ANS. A

 

34.) In which subject was the failure percent the least?

Options:-

(A) English

(B) Mathematics

(C) Science

(D) Social studies

ANS. A

 

35.) What is the difference between the number of failed students in Science and the number of passed in Social Studies?

Options:-

(A) 312

(B) 238

(C) 218

(D) 228

ANS. D

 

36.) An earthquake is rated as ‘major’ id its magnitude in Richter Scale is in the range of:

Options:-

(A) 6.0-6.9

(B) 4.0-4.9

(C) 7.0-7.9

(D) 5.0-5.9

ANS. C

 

37.) Assertion (A): Climate change is going to increase social tension in India.

Reason (R): The frequency and intensity of the extreme weather events will have serious consequences for food security.

Options:-

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

(B) (A) is false, but (R) is true.

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

ANS. D

 

38.) Which among the following industries, consumes maximum water in India?

Options:-

(A) Thermal power plants

(B) Engineering

(C) Paper and pulp

(D) Textiles

ANS. A

 

39.) A terabyte is equal to:

Options:-

(A) 1024 Megabytes

(B) 1024 Gigabytes

(C) 1024 Kilobytes

(D) 1024 × 1024 Kilobytes

ANS. B

 

40.) “e-Pathshala” is an initiative by:

Options:-

(A) UGC

(B) NCTE

(C) CBSE

(D) NCERT

ANS. D

 

41.) The binary equivalent of is (-23)10 is (2’ complement system for negative numbers is used):

Options:-

(A) 111010010

(B) 111010001

(C) 111010111

(D) 111110001

ANS. B

 

42.) University and University-level institutions are categorized into:

(a) Central Universities

(b) State Universities

(c) Private Universities

(d) Deemed-to-be Universities

(e) Institutions of Higher Learning

(f) Civil Sector Institutions

Options:-

(A) (b), (d), (e) and (f)

(B) (a), (c), (e) and (f)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (c), (d), (e) and (f)

ANS. C

 

43.) The Council of Rural Institutes Authority is situated at:

Options:-

(A) Ludhiana

(B) Ahmedabad

(C) Hyderabad

(D) Pune

ANS. C

 

44.) In 1948, under whose Chairmanship a University Education Commission was set up to reconstruct University Education in India?

Options:-

(A) Dr. Vikram Sarabhai

(B) Sardar Vallabh Bhai Patel

(C) Dr. S. Radhakrishanan

(D) Prof. P.C. Joshi

ANS. C

 

45.) DNS stands for:

Options:-

(A) Distributed Name System

(B) Dynamic Name Standard

(C) Domain Name System

(D) Domain Name Standard

ANS. C

 

46.) The biggest hindrance in using biomass as a major energy source is:

Options:-

(A) Air pollution due to combustion.

(B) Technology not well developed for commercialization.

(C) Large amount of land required to grow energy crops.

(D) Energy yield of low level.

ANS. A

 

47.) The first Open University established in India is:

Options:-

(A) Tamil Nadu Open University, Chennai

(B) Yashwantrao Chavan Maharashtra Open University, Nasik

(C)Bhim Rao Ambedkar Open University, Hyderabad

(D) Nalanda Open University, Patna

ANS. C

 

48.) Plants suitable for biomonitoring of Sulphur Dioxide pollution are:

Options:-

(A) White pine, moss and lichens

(B) Tobacco, grapes and garden bean

(C) Apricot, peach and gladiolus

(D) Tomato and lettuce

ANS. A

 

49.) Which of the given statements are true?

(a) Modem is a Networking device.

(b) Modem is a Voltage stabilizer.

(c) Modem converts analogue signal to digital signal and vice-versa.

Options:-

(A) (b) and (c)

(B) (a) and (c)

(C) (a) and (b)

(D) (a), (b) and (c)

ANS. B

 

50.) Full form of PDF is:

Options:-

(A) Portable Document Form

(B) Portable Data Form

(C) Portable Data Format

(D) Portable Document Format

ANS. D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

1. Which one of the following best describes the term “Merchant Discount Rate” sometimes seen in news ?   The incentive given by a bank to a...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email