Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 21 December 2018 (Morning Session)

1.) Which of the following is an incorrect statement?

Options:-

(A) Archival research uses data collected and sometimes coded by someone else.

(B) Ex post facto research uses data that you collected before you came up with your

hypothesis.

(C) Using a scatterplot to graph your Correlational data will not tell you the direction of the relationship (positive or negative).

(D) Observational methods are used in both Correlational and experimental research.

ANS. C

 

2.) Which among the following is the apex institution in India working in the area of training educational planners and administrators?

Options:-

(A) NCTE

(B) NIEPA

(C) NCERT

(D) SCERT

ANS. B

 

3.) Which among the following is not one of instruments to evaluate quality or characteristics of a learner?

Options:-

(A) Rating Scale

(B) Checklist

(C) Rubrics

(D) Inventory

ANS. D

 

4.) The identification of a research problem involves:

(a) Selection of the academic area

(b) Demarcation of the study area

(c) Rejection of personal and collective choices

(d) Specific topics within the area

(e) Management of financial sources

Options:-

(A) (a), (b) and (c)

(B) (a), (b) and (d)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (c), (d) and (e)

ANS. B

 

5.) The advantages of secondary analysis in research are:

(a) It is inexpensive.

(b) There is no need to construct a measuring instrument.

(c) Data archives are a valuable source.

(d) Useful opportunity is provided to produce valuable knowledge.

(e) Provides less time to understand data.

Options:-

(A) (a), (b), (c) and (d)

(B) (a), (c), (d) and (e)

(C) (b), (c) and (e)

(D) (d) and (e) only

ANS. A

 

6.) Participatory research is also described as:

Options:-

(A) Group-based

(B) Individual-based

(C) Community-based

(D) Government-based

ANS. C

 

7.) Match the type of validity with its major source of problem:

LIST 1

(a) Construct validity

(b) External Validity

(c) Internal Validity

LIST 2

(i) Faulty or poor measure, resulting in mislabeling/ misinterpreting behaviour

(ii) Treatment and no-treatment groups were unequal before the study began

(iii) Sample of participants was not representative

Options:-

(A) (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii)

(B) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii)

(C) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(ii)

(D) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii)

ANS. B

 

8.) The growth, development and increased access to technology over decades have

contributed to learner characteristics in terms of using technology. Below are given two sets, please match the generation as being popularly called based on birth year:

Set-I

(a) Born 1945 and before

(b) Born 1946 to 1964

(c) Born 1965 to 1976

(d) Born 1977 to 1995

(e) Born 1996 and after

Set-II

(i) Generation Z

(ii) Generation Y

(iii) Baby Boomer

(iv) Traditionalist

(v) Generation X

Options:-

(A) (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iii), (d)-(iv), (e)-(v)

(B) (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(v), (d)-(ii), (e)-(i)

(C) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(v), (e)-(ii)

(D) (a)-(i), (b)-(v), (c)-(ii), (d)-(iii), (e)-(iv)

 

ANS. B

 

9.) Prime objective of using audio-lingual aids in a classroom is to keep students to develop:

Options:-

(A) Spelling and punctuation skills

(B) Reading and writing skills

(C) Listening and speaking skills

(D) Vocabulary and grammar

ANS. D

 

10.) Which of the following is correct statement in relation to fishbowl style of classroom layout?

Options:-

(A) Some students sit close together in a circle in the centre of classroom while the rest of students stand at the back of classroom and observe the group discussion.

(B) Students are grouped together on small tables so that they can engage in small group discussions.

(C) Students sit in horizontal rows so that they can clearly see each other but this does not facilitate group discussion

(D) Students sit in ‘C’ shape formation with teacher at the centre.

ANS. A

 

Comprehension:

Read the passage carefully and answer questions from 11 to 15:

The phrase ‘public diplomacy’ reflects multiple viewpoints and ideas and hence, does not possess a unique, well-established conceptualization. Yet, in simple words public diplomacy is the influence of nation on foreign audiences. Public diplomacy may also be defined as ‘direct communication with foreign peoples, with the aim of affecting their thinking and ultimately, that of their governments’. Hence, public diplomacy can be thought of as a process of a nation listening and understanding the needs of other countries and communicating its viewpoint to eventually build relationships. Public diplomacy is based on the identity and reputation of a nation that is dictated by many factors: political, social, economic and cultural. Trust has been highlighted as the most important factor necessary to initiate a conversation, sustain a dialogue

and build relationships. The focus on developing relationships is also indicated in the definition of public diplomacy as ‘the process by which direct relations are pursued with a country’s people to advance the interests and extend the values of those being represented’. It is also highlighted that engagement and dialogue as key indicators of developing relationships in public diplomacy. “Effective public diplomacy is a two-way street with reciprocal influence on both the source and receiver involved in the ongoing communication process”. The ongoing communication process leads to developing lasting relationships with a foreign audience that bestows nations with soft power. Soft power is an advantage in world affairs and incites admiration and respect in other parts of the world. The soft power of a country is defined by three factors: its culture, political values and foreign policies. All these factors primarily rest on its ability to shape preference of others by using strategic communication skills. We must remember that public diplomacy is not a public relations campaign, but to create on enabling environment for government policies.

 

11.) The ongoing communication process will provide:

Options:-

(A) Advantageous soft power

(B) Admiration for other countries

(C) Development of foreign audience

(D) Imposition of cultural values on others

ANS. A

 

12.) What does the passage declare?

(a) Public diplomacy is not for indirect relations with other countries.

(b) Public diplomacy builds relations with other countries.

(c) Trust is needed to sustain a dialogue.

(d) Strategic communication skills will help shape others preference.

(e) Public diplomacy is not public relations.

(f) Soft power is not used to have a role in world affairs.

Options:-

(A) (b), (d), (e) and (f)

(B) (a), (d), (e) and (f)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (b), (c), (d) and (e)

ANS. D

 

13.) What factors impact the identity of a nation?

Options:-

(A) Political, social, economic and cultural

(B) Different ideas

(C) Foreign audience

(D) National reputation

ANS. A

 

14.) Identify the objective of public diplomacy.

Options:-

(A) Influence the nation

(B) Communicate directly with people

(C) Affect the thinking of foreign governments

(D) Conceptualise national listening

ANS. C

 

15.) Direct relations are necessary with a country to :

Options:-

(A) Advance the representative values

(B) Pursue vested interest

(C) Highlight the key indicators

(D) Influence the communication source

ANS. A

 

16.) Assertion (A): Questioning is a primary tool of classroom communication for teachers when they lead discussions.

Reason (R): Students learning is the major motive of teachers, made possible by questions and answers.

Options:-

(A) Both (A) and (R) are true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is false, but (R) is true.

ANS. A

 

17.) Given below are two premises (a) and (b). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validity drawn conclusion (s) [taking the premises individually or jointly].

Premises:

(a) All diamonds are precious stones.

(b) Some carbon compounds are diamonds.

Conclusions:

(i) All precious stones and diamonds.

(ii) Some non-carbon compounds are precious stones.

(iii) All precious stones are carbon compounds.

(iv) Some carbon compounds are precious stones.

Options:-

(A) (ii) and (iv)

(B) (iv) only

(C) (i) and (iv)

(D) (iii) only

ANS. A

 

18.) In a valid deductive argument, if the premises are true, then:

Options:-

(A) Conclusion may sometimes be true

(B) Conclusion must be true.

(C) Conclusion must be false.

(D) Conclusion can be probably true.

ANS. B

 

19.) If HYDERABAD is coded as DABAREDYH, then BENGALURU will be coded as:

Options:-

(A) XYPQRSTUB

(B) UXURULCAB

(C) BDEFGHIJK

(D) URULAGNEB

ANS. D

 

20.) When students and teachers involve in communication, the purposes are:

(a) To develop professional working relationship.

(b) To create a participatory environment in the classroom.

(c) To engage in out-of-classroom interaction.

(d) To seek teacher’s intervention in personal matters.

(e) To control teacher’s attitude towards students.

Options:-

(A) (b), (c) and (d)

(B) (a), (b) and (c)

(C) (c), (d) and (e)

(D) (a), (d) and (e)

ANS. B

 

21.) Identify the reasoning in the following argument:

“A person without a goal is like a computer without a program”.

Options:-

(A) Hypothetical

(B) Analogical

(C) Inductive

(D) Deductive

ANS. B

 

22.) Effective communication inside the classroom leads to:

(a) Problem-solving strategies

(b) Intensive-knowledge

(c) Extensive-knowledge

(d) Uncontrolled discourses

(e) Vertical communication

Options:-

(A) (c), (d) and (e)

(B) (d), (e) and (a)

(C) (a), (b) and (c)

(D) (b), (c) and (d)

ANS. C

 

23.) Pointing to a woman, a man said, “Her father is the only son of my father”. How is the man related to the women?

Options:-

(A) Brother of the women

(B) Father-in-law of the woman

(C) Brother-in-law of the woman

(D) Father of the woman

ANS. D

 

24.) The next term in the letter series EE, GG, IJ, KN, MS, ______.

Options:-

(A) YO

(B) OY

(C) OO

(D) XY

ANS. B

 

25.) Choose the word which is different from the rest:

Options:-

(A) Write

(B) Learn

(C) Knowledge

(D) Read

ANS. C

 

26.) Among the following statements two are contradictory to each other. Select the code that represents them:

Statements:

(a) All judges are lawyers.

(b) Some judges are lawyers.

(c) Some judges are not lawyers.

(d) No judges are lawyers.

Options:-

(A) (b) and (d)

(B) (b) and (c)

(C) (a) and (b)

(D) (a) and (d)

ANS. A

 

27.) Persuasive communication in a classroom intends to make people accept a particular:

Options:-

(A) Disorientation

(B) Position

(C) Verbal jugglery

(D) Verbal noise

ANS. B

 

28.) Educational broadcasting suffers from the factor of:

Options:-

(A) Extended interactivity

(B) Internal-external monopoly

(C) Attention span

(D) Automated communication

ANS. C

 

29.) Validity in logical reasoning refers to:

(a) Any simple single proposition

(b) Relation between premises and conclusions

(c) The conclusion alone

(d) Truth of the premises

Select the correct code from below:

Options:-

(A) (b) alone

(B) (d) alone

(C) (a) and (b)

(D) (b) and (c)

ANS. A

 

30.) The next term in the number series 10, 13, 22, 49, _______.

Options:-

(A) 89

(B) 97

(C) 130

(D) 126

ANS. C

 Data for Q 31 to Q 35

The below table shows the number of classes taken by each teacher in different days of the week and the remuneration per class per teacher. Saturdays and Sundays are holidays. Based on the above data, answer the questions (Q 31 to Q 35) given below. One cell is empty and you may need to calculate it depending upon the information available in the question.

 

Name of the teacher

No. of classes taken by the teacher daily

Remuneration

per class

 

 

On Monday, Tuesday and

Wednesday

On Thursday

and Friday

 

A

2

0

Rs. 5000

B

3

Rs. 8000

C

1

3

Rs. 6000

D

2

2

Rs. 4000

E

3

1

Rs. 3000

 

31.) The total amount spent by the teaching institute for paying remuneration to all the teachers for taking classes on Monday only is:

Options:-

(A) Rs. 52,000

(B) Rs. 47,000

(C) Rs. 57,000

(D) Rs. 58,000

ANS. B

 

32.) What is the total remuneration earned by teacher E in one week?

Options:-

(A) Rs. 12,000

(B) Rs. 33,000

(C) Rs. 9,000

(D) Rs. 23,000

ANS. B

 

33.) The ratio of the total weekly earning of teacher A to the total weekly earning of teacher D is:

Options:-

(A) 5:8

(B) 3:4

(C) 5:4

(D) 5:6

ANS. B

 

34.) In one week, teacher B earned Rs. 72,000. How many hours of classes did he take on Thursday and Friday?

Options:-

(A) 0

(B) 1 hr. daily

(C) 3 hrs. daily

(D) 2 hrs. daily

ANS. A

 

35.) Assume that 4 weeks constitute a month. What will be teacher D’s earnings in a month?

Options:-

(A) Rs. 16,000

(B) Rs. 1,60,000

(C) Rs. 1,20,000

(D) Rs. 40,000

ANS. B

 

36.) Find the odd one from below:

Options:-

(A) Listening

(B) Perceiving

(C) Inferring

(D) Comprehending

ANS. A

 

37.) Assertion (A): Hails damage the standing crops.

Reason (R): In India, hails occur only during the winter season

Options:-

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) (A) is true, but (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

ANS. C

 

38.) With reference to ‘Right to Education’ (RTE) which among the following is correct?

Options:-

(A) Making elementary education up to 14 years of age a fundamental right.

(B) Making higher education up to 21 years of age a fundamental right.

(C) Providing free uniforms to students up to 18 years of age.

(D) No examination of students up to 14 years of age.

ANS. A

 

39.) IRC is the acronym of:

Options:-

(A) Internet Related commerce

(B) Information relay centre

(C) Internet relay chat

(D) International relay chat

ANS. C

 

40.) Which of the following is a short-cut to “Undo Typing”?

Options:-

(A) Ctrl+Y

(B) Ctrl+Z

(C) Ctrl+S

(D) Ctrl+P

ANS. B

 

41.) Least polluting energy generating technique among the following is:

Options:-

(A) Fission based nuclear energy

(B) Thermal power

(C) Photovoltaic

(D) Magneto-hydrodynamic

ANS. C

 

42.) The National Education Day is celebrated to commemorate the birth anniversary of :

Options:-

(A) A.P.J. Abdul Kalam

(B) Dr. Zakir Hussain

(C) Maulana Abul Kalam Azad

(D) Justice Hidayathulla

ANS. C

 

43.) The LEAP programme of MHRD is aimed to train University faculties in :

Options:-

(A) Institutional economics

(B) Scientific research

(C) New technology

(D) Academic leadership

ANS. D

 

44.) Who was the Chairman of Secondary Education Commission set up in 1952?

Options:-

(A) Dr. B.R. Ambedkar

(B) Dr. A.L. Mudaliar

(C) Sh. K.C. Pant

(D) Dr. S. Radhakrishnan

ANS. B

 

45.) Largest amount of freshwater is present in :

Options:-

(A) Glaciers

(B) Rivers

(C) Lakes

(D) Polar ice

ANS. A

 

46.) Match Set-I with Set-II:

Set-I (Regulatory body)

(a) NCTE

(b) BCI

(c) COA

(d) NBA

Set-II (Field of regulation)

(i) Law

(ii) Architecture

(iii) Professional courses

(iv) Teacher education

Options:-

(A) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(i), (d)-(ii)

(B) (a)-(i), (b)-(iv), (c)-(iii), (d)-(ii)

(C) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)

(D) (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)

ANS. D

 

47.) MIME Stands for:

Options:-

(A) Multiple Internet Mail Extensions

(B) Multipurpose Internet Mail Entity

(C) Multiple Internet Mail Entities

(D) Multipurpose Internet Mail Extensions

ANS. D

 

48.) At Which layer of OSI model of networking, HTTP works?

Options:-

(A) Network Layer

(B) Physical Layer

(C) Transport Layer

(D) Application Layer

ANS. D

 

49.) Which of the following are Operating Systems?

(a) UNIX

(b) Ubuntu

(c) Mac

(d) Ada

Options:-

(A) Only (a) and (c)

(B) Only (b) and (d)

(C) Only (a), (b) and (c)

(D) Only (a), (c) and (d)

ANS. C

 

50) Which of the following statements are indicative of the vision of Blue–Revolution?

Code:

(a) Promoting development of Botanical Gardens.

(b) Creating an enabling environment for the full potential of fisheries in the country.

(c) Improving the income status of fish farmers keeping in view the sustainability concerns.

(d) Encouraging scientific research in forestry to increase the vegetation cover.

(e) Promoting integrated development of fisheries of the country.

(f) Undertaking research in new areas like marine finfish.

Options:

(A) (b), (c) and (e)

(B) (b), (c) and (a)

(C) (a), (d) and (f)

(D) (c), (d) and (e)

ANS. A


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email