Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 20 December 2018 (Evening Session)

1.) The field of study dealing with methods and principles used in adult education is known as:

(A) Anthropology

(B) Gerontology

(C) Pedagogy

(D) Andragogy

ANS. D

 

2.) One way to measure the extent to which a measure is free of random error is to compute its: 

(A) Test-retest reliability

(B) Demand characteristics

(C) Content validity

(D) Experimenter’s bias

ANS. A

 

3.) Which of the following indicates the concept of Zone of Proximal Development as suggested by psychologist Lev Vygotsky?

(A) What a learner can do with help and without help.

(B) A learner learns effectively when it is supported with real life examples.

(C) A learner’s brain develops faster in childhood.

(D) Friends interaction is very important for proper development of child.

ANS. A

 

4.) The construction of thought process, which includes remembering, problem solving and decision making, is called as :

(A) Cognitive development

(B) Andragogy

(C) Psychology

(D) Pedagogy

ANS. A

 

5.) The field of study of the theory and practice of self-determined learning that focuses on the importance of knowing how to learn is known as :

(A) Heutagogy

(B) Pedagogy

(C) Epistemology 

(D) Andragogy   

ANS. A

 

6.) In relation to code of conduct in research, what does APA stand for ?

(A) American Psychological Association

(B) Australian Psychological Association

(C) Advanced Psychological Authority

(D) Association of Psychological Assessments 

ANS. A

 

7.) Qualitative researchers criticize quantitative research for its tendency towards:

(A) Reductionism

(B) Emphasis on Evidence

(C) Obsession with Creativity

(D) Focus on Empiricism   

ANS. A     

                                                                                                         

8.) Which among the following is the correct set of four fundamental principles of Rabindranath Tagore’s educational philosophy ?

(A) Globalization, Localization, Transformation, Capitalism

(B) Humanism, Commercialization, Urbanization, Hinduism

(C) Naturalism, Humanism, Internationalism, Idealism

(D) Socialism, Spiritualism, Tourism, Commercialism 

ANS. C        

 

9.) To reduce random error ? Which method is appropriate

(A) Administer the treatment in the same way every time

(B) Administer manipulation checks

(C) Select large sample size

(D) Administer the test after a gap of one week 

ANS. A

 

10.) The four approaches to knowing answers to research questions, according to Kerlinger, are :

(a) Method of tenacity

(b) Method of intuition

(c) Method of authority

(d) Method of science

(e)Method of creativity

(f) Method of non-functionality

Code :

(A)(c), (d) ,(e) and (f)

(B)(a),(b),(c) and (d)

(C)(b),(d),(e) and (f)

(D)(b),(c),(d) and (e) 

ANS. B

 

Read the following passage carefully and answer the question.

For all the disagreement in the industry about the future of aviation, on one point : ‘There is going to be a lot more of it. The world’s air passengers flew a combined 7.64 trillion kilometers in 2017. By 2037, that will rise to 18.97 trillion kilometers, with about 40% of  increase happening within five intra-regional markets : China, India, North America, Europe  and South-east Asia. That is sparking a battle over the biggest bottleneck holding airports. The governments that still own many of them should be more open to privatisation to cover a $ 78 billion funding gap in needed capital investments. Airlines, airports’ biggest customers  see things differently. Costs at privatised terminals are higher and governments should be cautious  about such actions in the interests of expanding the aviation sector as a  whole. Privatising an airport does not necessarily make it more efficient. A study has found there was little difference between the performance of airports 100% owned by commercially-oriented Government corporations and those majority controlled by private businesses. The key is instead to avoid the structures where the incentives for managers are confused or misaligned, such as where private companies are brought in as minority investors or where managers are swayed by political imperatives. There is a better solution out there, but it is not likely to be very attractive to incumbent airlines, airports, or passengers enamored of the current generation of gleaming terminals : build more, cheaper airports.

 

11.) What is the growth rate in aviation apart from the five intra-region markets?

(A) 30 percent

(B) 20 percent

(C)10 percent

(D)40 percent

ANS. D.

 

12.)  What is the key for making airports function efficiently ?

Options

(A) Avoid structures of confused incentives to managers.                           

(B) Provide misaligned incentives to managers.           

(C) Make private companies as minority shareholders.

(D)Recognize political imperatives of bureaucrats appointed as managers.         

 ANS. A

 

13.) Why should the governments be open to privatization of airports ?

Options

(A) because there is a battle for growth

(B) Because they own many airports

(C)To limit the government control of aviation industry

(D) For necessary capital

 ANS.D                

                                                                                                                               

14.) How do airlines see the move for privatization of airports ?

(a)Feel that costs are high

(b)Governments should be cautious

(c)Interest of the aviation sector is important

(d) It decentralizes the authority to control Code

Options

(A) (d), (a) and (b)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (a), (b) and (c)

(D) (c),(d) and (a) 

ANS. C

 

15.) Which of the following is the focal inference of the author in the passage ?

(A) Private ownership of airports does not mean efficient management.

(B) Government-owned airports are known for high performance.

(C) Growth of the aviation industry is distorted.

(D) Airports are not an obstacle to the growth of aviation industry.

ANS. A

 

16.) Ram said, “I am the only child of my mother”. Next he pointed to a boy and continued, “This boy is the husband of the grandchild of my mother”. How is Ram related to the boy ?

 (A) Father-in-law

(B) Brother-in-law

(C) Father

(D) Grandfather 

ANS. A

 

17.) If DIVE is coded as IMYG, then the code for TAKE will be :

 (A) XFMG

(B) XENG

(C) YENG

(D) TFMC

 ANS. C

 

18.) Among the following statements, two are contradictory to each other. Select the code that represents them.

Statements :

(a) All surgeons are doctors.

(b) Some surgeons are doctors.

(c) Some surgeons are not doctors.

(d) No surgeons are doctors.

Code

 (A) (b) and (c)

(B) (b) and (d)

(C) (a) and (d)

(D) (a) and (b) 

ANS. B

 

19.) The relational approach in classroom communication comes from 

(A) Inter-personal communication

(B) Intra-personal communication

(C) Mass communication

(D) Organisational communication

ANS. A

 

20.) The next term in the series is .

56, 40, 27, 17, 10,

 (A) 6

(B) 8

(C) 5

(D) 7 

ANS. A

 

21.) Choose the word which is different from the rest.

 (A) Hands

(B) Eyes

(C) Nose

(D) Legs     

ANS. C

 

22.) In which of the following arguments the conclusion can be no more than probable?

 (A) Deductive

(B) Analogical

(C) Demonstrative

(D)Implicative                                                                                                   

ANS. B

 

23.) To slow a beast, you break its limbs. To slow a nation, you break its people.”

Identify the argument involved in the above

(A) Deductive

(B) Analogical

(C) Inductive

(D)Demonstrative                                                                                                

ANS. B

 

24.) Signs are considered as secondary products of :

(A) Message

(B) Infotainment

(C) Channelization

(D)Semantic Accuracy

ANS. A

 

25.) Classroom speech is considered as a :

(A) Mass medium

(B) Non-technical medium

(C) Unorganised medium

(D) Technical medium

ANS. B

 

26.) “The relation that exists between Premises and Conclusion is that of logical necessity” – is a case with which of the following arguments ?

 (A) Inductive

(B) Demonstrative

(C) Analogical

(D)Deductive   

ANS. D

                                                                                                                          

27.) In a classroom, communication becomes effective when participants are:

(a) Active

(b) Empathetic

(c) Heterophilous

(d) Homophilous

(e) Silent

(f) Uncritical

Code :

 (A) (a),(b),(c) and (d)

(B) (a), (b), and (d)

(C) (b), (c) (d) and (e)

(D) (c), (e) and (f)

ANS. B

 

28.) The information seeking strategies of students are :

(a) Entropy-oriented 

(b)Overt   

 (c) Non-functional 

 (d)Indirect 

 (e) Third party

 (f)Testing

Code :

(A) (b),(d),(e) and (f)

(B) (b),(c),(e) and (f)

(C) (a),(b),(c) and (f)

(D) (a),(b),(d) and (e) 

ANS. A

 

29.) Given below are two premises (a) and (b).Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validly drawn conclusion(s) [taking the premises individually or jointly].

Premises

(a) Some women are teachers.

(b) All teachers are hard-working.

Conclusions :

(i) All hard-working people are teachers.

(ii) All teachers are not women,

(iii) Some hard-working teachers are women.

(iv) Some women are hard-working.

Code :

(A) (i) and (ii)

(B) (iii) and (iv)

(C) (ii) and (iii)

(D) (i) and (iv)

ANS. B

 

30.) The next term in the letter series is : ME, KH, IK, GN,

(A) EQ

(B) CK

(C) BD

(D) DF

ANS. A

Data for Q31 to Q33 :-

 

 

Monday

Tuesday

Wednesday

Cab

Time (hours)

Distance (Kms)

Time (hours)

Distance (Kms)

Time (hours)

Distance (Kms)

A

16

656

12

480

10

410

B

10

700

14

490

18

720

C

11

770

13

650

16

640

D

12

744

15

825

14

840

E

14

826

14

728

12

840

 The table above gives the number of kilometers travelled and the number of hours taken by five cabs A, B, C, D and E on three given days- Monday, Tuesday and Wednesday.

 

31.) The difference between the average speed of cab C and cab E on Monday is :

 (A) 11 kms/hr

(B) 21 kms/ hr

(C) 31 kms/hr

(D) 41 kms/hr    

 ANS. A

 

32.) The average speed of cab A for the three days taken together is approximately:

 (A) 10 Km/ hr

(B) 20 Km/ hr

(C) 30 Km/ hr

(D) 40 Km/ hr

ANS. D

 

33.) Which cab travelled the most in the three days taken together?

 (A) cab B

(B) cab C

(C) cab D

(D) cab E

ANS. C

 

34.) Which private institutions in the following list have been granted the status of ‘Institutes of Eminence’ by the MHRD ?

(i) BITS, Pilani

(ii) MAHE, Manipal

(iii) Symbiosis, Pune

(iv) Amity University, Noida

Choose the correct answer from the code given below :

Code :

 (A) (ii) and (iv)

(B) (i) and (ii)

(C) (ii) and (iii)

(D) (i) and (iii)

ANS. B


36.) Which of the following are pointing devices?

(a) Trackball       

(b) Touchscreen

(c) Graphic Tablet          

(d) Joystick

Code:

(A) (a) and (d)

(B) (a), (b) and (d)

(C) (a) only

(D) (a), (b), (c) and (d)

ANS. D.

 

37.) A set of rules used in communications in a network is called:

 (A) Protocol

(B) Reference

(C) Interface

(D) Address

ANS. A

 

38.) One of the first states to establish a higher education council was:

(A) Goa

(B) Andhra Pradesh

(C) Sikkim

(D) Jammu and Kashmir 

ANS. B

 

39.) What percentage of energy coming from the Sun is re-radiated towards the space?

(A) 30%

(B) 15%

(C) 50%

(D) 25% 

ANS. A

 

40.) Which one of the following is not a Network Topology?

(A) Bus

(B) Chain

(C) Ring

(D) Star 

ANS. B

 

41.) The most harmful types of environmental pollutants are:

(A) Natural nutrients present in excess

(B) Wastes from faecal matter

(C) Non-biodegradable chemicals

(D) Human organic wastes

ANS. C

 

42.)    Match the following:

List – I                              

(a) Open University             

(b) Dual Mode University   

(c) Mixed Mode University

(d) Deemed University         

(e) Specialised University   

 

List – II

(i) Odisha State Open University, Odisha

(ii) Amity University

(iii) Indian Institute of Science, Bengaluru

(iv) University of Mumbai, Mumbai

(v) School of Planning and Architecture, New Delhi

 

Code:

         (a)           (b)               (c)                (d)          (e)

(A)     (v)             (i)               (iv)               (ii)           (iii)

(B)     (iii)            (ii)               (v)               (i)            (iv)

(C)     (ii)             (iii)              (i)                (iv)          (v)

(D)     (i)              (iv)              (ii)               (iii)          (v)

ANS. D

 

43.) State higher education councils are established under the instruction of

 (A) CABE

(B) NITI Aayog

(C) PUSA

(D) RUSA

ANS. D

 

44.) As per Central Forestry Commission (CFC), how many forest types are found in our country ?

 (A) 28

(B) 15

(C) 16

(D) 20

ANS. C

 

45.) Match the following:

List – I

(a) Browser

(b) Programming Language

(c) Operating System

(d) E-mail

List – II

(i) Outlook

(ii) DOS

(iii) Internet Explorer

(iv) Fortran

The correct code is:

          (a)         (b)     (c)      (d)

(A)      (iii)        (iv)     (ii)      (i)

(B)      (i)          (iii)     (ii)      (iv)

(C)      (iv)         (iii)     (ii)       (i)

(D)      (ii)         (iii)     (iv)      (i)

ANS. A

 

46.) Assertion “A”: Natural gas is a very attractive eco-friendly fuel.

Reason “R”: It produces few pollutants and less carbon dioxide per unit energy than any other fossil fuel on combustion.

Code :

(A) “A” is false, but “R” is true.

(B) Both “A” and “R” are true and “R” is the correct explanation of “A”.

(C) “A” is true, but “R” is false.

(D) Both “A” and “R” are true and “R” is not the correct explanation of “A”.

ANS. B

 

47.) The number of open universities and directorates of distance education whose courses are recognised by UGC as on August 9, 2018, is

 (A) 53

(B) 62

(C) 49

(D) 58

 ANS. A

 

48.) A study was carried out on the drought resilience in India. Which of the following States show highest level of handling drought ?

 (A) Sikkim, Punjab, Arunachal Pradesh

(B) Jharkhand, Chhattisgarh, Jammu and Kashmir

(C) Odisha, Karnataka, Kerala         

(D) Telangana, Andhra Pradesh, Tamil Nadu

 ANS. A

 

50.) Which of the following denotes internet hardware requirements ?

(a)Hub

(b)Bridge

(c)Router

(d)Gateway

(e)Modem

Code:

(A) (a), (b) and (e)

(B) (b),(c),(d)  and (e)

(C) (e) only

(D) (a),(b),(c),(d) and (e)

ANS. D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email