Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 22 December 2018 (Evening Session)

1.) The issue of research ethics is pertinent at which of the following Stages of research?

Options:-

(A) Deciding the quantitative or qualitative tracks or both for pursuing the research problem

(B) Identification, definition and delimitation of research problem

(C) Defining the population, sampling procedures and techniques

(D) Data collection, data analysis and reporting of research findings/results

ANS. D

 

2.) Below are given the characteristics features of formative and summative assessment procedures used in various teaching-learning contexts.

(a) It is used for judging learning standard.

(b) It is used for improvement of capacity and quality.

(c) Its use is extended to performance appraisal of teachers, students and institutions.

(d) It is used during instruction.

(e) Assessment is formal and post instructional in nature.

(f) It is based on participation of both teacher and student.

Which of the given codes relate to formative procedures?

Options:-

(A) (a), (c) and (e)

(B) (b), (d) and (f)

(C) (a), (b) and (c)

(D) (b), (c) and (d)

ANS. B

 

3.) Which of the following implies the correct sequence in an action research paradigm?

Options:-

(A) Act, reflect, plan and observe

(B) Reflect, act, observe and plan

(C) Observe, reflect, plan and act

(D) Plan, act, observe and reflect

ANS.  D

 

4.) The A __________  is a meeting of a select group of persons with common interests, confronting and discussing real-life situations and problems, organised for the purpose of diagnosing, analysing and seeking solutions to specific problems.

Options:-

(A) Clinic

(B) Symposium

(C) Seminars

(D) Conferences

ANS. A

 

5.) In the two sets given below, set-I embodies the domain of ‘teaching competencies’ while set- II provides the specific competencies which make a teacher effective. Match the two sets and select appropriate code.

 

Set I (Domain of teaching competencies)

(a) Personality and attitude related competencies

(b) Behavioural competencies

(c) Substantive competencies

(d) Style related competencies

 

Set II (Specific Competencies)

(i) Dynamism and flexibility

(ii) Subject and general knowledge

(iii) Good physique and appearance

(iv) Self efficacy and locus of control

(v) Teaching and managing

Options:-

(A) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(v)

(B) (a)-(iv), (b)-(v), (c)-(ii), (d)-(i)

(C) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)

(D) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(v)

ANS. B

 

6.) In the two sets given below, set-I embodies the list of research types while set-II provides their nature and characteristics. Match the two sets and give your answer from the code which follows:

Set I (Domain of teaching competencies)

(a) Experimental research

(b) Expost facto research

(c) Participant observation based research

(d) Grounded theory approach based

 

Set II (Specific Competencies)

(i) Generalizations follow rather than precede the observations in due course

(ii) Emphasizing the access to reality by sharing the perspectives of people

(iii) Getting at causal facts by retrospective analysis research

(iv) Describing the status and conditions as obtainable

(v) Controlling the extraneous variables and observing the effect of independent variable manipulated by the researcher on dependent variable

Options:-

(A) (a)-(v), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

(B) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(v)

(C) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(ii)

(D) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)

ANS.  A

 

7.) In which of the modalities of teaching-learning arrangements there is more scope for critical and creative interchange?

Options:-

(A) Instructional presentations involving scope for information processing

(B) Conditioning to promote sensitivity

(C) Training session

(D) Dialogic presentations involving teachers, students and the content

ANS. D

 

8.) In which of the following research methods the emphasis is laid on naturalistic settings and meaning-giving processes?

Options:-

(A) Case study method

(B) Ex post facto method

(C) Experimental method

(D) Descriptive survey method

ANS. A

 

9.) Which of the following specify the factors affecting teaching. For your answer select from the code given below:

(a) Availability of teaching aids their use

(b) School-community linkages

(c) Interest of parents in the school programmes

(d) Subject-knowledge of the teacher

(e) Frequency of organizing co-curricular activities

(f)  Verbal and non-verbal communication skills of the teacher

Options:-

(A) (a), (b) and (c)

(B) (a), (d) and (f)

(C) (d), (e) and (f)

(D) (b), (c) and (e)

ANS. B

 

10.) Which of the following are considered as key behaviours of effective teaching as evident from researches?

(a) Structuring through comments made for organizing what is to come.

(b) Asking process or content based questions.

(c) Lesson clarity implying the extend, to which teacher’s presentation is clear to the class.

(d) Using student ideas and contributions while the teacher is presenting the subject.

(e) Instructional variety involving teacher’s variability and flexibility during presentation.

(f) Students success rate implying the rate at which students understand and correctly complete the exercises.

Options:-

(A) (a), (b) and (c)

(B) (c), (e) and (f)

(C) (b), (c) and (d)

(D) (a), (c) and (f)

ANS. B

 

Comprehension:

Read the following passage carefully and answer question numbers from 11 to 15:

It is easy to see that there is nothing particularly unusual, or especially contrary to reason, for aperson to choose to pursue a goal that is not exclusively confined to his or her own self-interest.As Adam Smith noted, we do have many different motivations, taking us well beyond the singlemindedpursuit of our interest. There is nothing contrary to reason in our willingness to dothings that are not entirely self-serving. Some of these motivations, like ‘humanity, justice,generosity and public spirit’, may even be very productive for society, as smith noted. Theretends to be, however, more resistance to accepting the possibility that people may have goodreasons even to go beyond the pursuit of their own goals. The argument runs: if you areconsciously not pursuing what you think are your goals, then clearly those cannot be your goals,Indeed, many authors have taken the view that the claim that one can have reason not to beconfined to the pursuit of one’s goals is ‘nonsensical’ since even strongly heterogeneous oraltruistic agents cannot pursue other people’s goals without making their own. The point here isthat in denying that rationality demands that you must act single-mindedly according to yourown goals. You do not necessarily dedicate yourself to the promotion of others. We can reasonour way towards following decent rules of behaviour that we see being fair to others as well. Thiscan restrain the unique dominance of single-minded pursuit of our own goals. There is nothingparticularly mysterious about our respect for sensible rules of conduct. This can qualify thepursuit of what we rightly-and reasonably-see as goals that we would in general like to advance.What we can say about your choice? There is no difficulty in understanding that you are notaverse to helping your neighbor-or anyone else-pursue his or her well-being. But it so happensthat you do not think that your neighbor’s well-being is, in fact, best advanced by his wastingtime on playing a silly game. Your action is not corollary of any general pursuit of well-being.

 

11.) What can stand in the way of single-minded pursuit of one’s goals?

Options:-

(A) Giving priority to our own goals

(B) Respect for sensible rules of conduct

(C) Compulsion to consider the goals of others

(D) Pursuit of paradoxical parameters

ANS.  B

 

12.) The moral derived from the passage is:

Options:-

(A) Assist your neighbours to engage in any activity of their choice

(B) Pro-active move to support others

(C) Force people to take on the other people’s goals as their own

(D) Not to think of our neighbour

ANS. B

 

13.) According to the passage, decent rules of behaviour are needed:

Options:-

(A) Because of self-imposed restraints

(B) To be rational

(C) For being fair to others

(D) Due to dominance of our own goals

ANS. C

 

14.) In the view of many authors, not pursuing one’s own goal is:

Options:-

(A) Altruistic

(B) Rational

(C) Natural

(D) Nonsensical

ANS. D

 

15.) The observation of Adam Smith in going beyond self-serving interest is:

Options:-

(A) Having one’s own goals

(B) Willingness to do different things

(C) Motivations like justice and public spirit

(D) Issues contrary to reasons

ANS. C

 

16.) Communication variables involved in a model of performance are:

(a) Encoding

(b) Decoding

(c) Passive resistance

(d) Channelisation

(e) Indifference

Select the correct option from the code given below:

Options:-

(A) (a), (b), (c) and (e) only

(B) (a), (b) and (d) only

(C) (a), (c) and (d) only

(D) (b), (c), (d) and (e) only

ANS. B

 

17.) A women introduces a man as the son of the brother of her mother. How is the man relatedto the woman?

Options:-

(A) Son

(B) Grandson

(C) Cousin

(D) Uncle

ANS. C

 

18.) Before death a man left the following instructions for his fortune: half to his wife; 1/7 of what was left to his son; 2/3 of what was left to his daughter; the man’s pet dog got the remaining Rs. 20000. How much money did the man leave behind altogether?

Options:-

(A) Rs. 100000

(B) Rs. 70000

(C) Rs. 140000

(D) Rs. 40000

ANS. C

 

19.) Among the following propositions (a, b, c and d) two are related in such a way that both of them together cannot be false although they may both be true. Select the code that states those two propositions.

(a) All Books are Pen

(b) Some Books are Pen

(c) No Books are Pen

(d) Some Books are not Pen

Options:-

(A) (c) and (d)

(B) (b) and (d)

(C) (b) and (c)

(D) (a) and (b)

ANS. B

 

20.) if R + 1/S =1 and S + 1/T = 1, then R X S X T  =_____________.

Options:-

(A) -2

(B) 2

(C) -1

(D) 1

ANS. C

 

21.) in the sequence of numbers 1, 2, 6, 33, 49, 174, 210, x,……., the term x is:

Options:-

(A) 553

(B) 444

(C) 510

(D) 259

ANS. A

 

22.) Assertion (A): Classroom communication behaviours imply making the contents relevant.

Reason (R): It is none of the functions of teachers to make students organize information for effective interaction.

Options:-

(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

ANS. C

 

23.) Given below is an Assertion (A) and a Reason (R). Consider them and select the correctcode given below:

Assertion (A): Honesty is a great virtue

Reason (R) : Honesty does not harm anybody

Options:-

(A) (R) is true, but (A) is false

(B) (A) is true, but (R) is false

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is correct explanation of (A)

(D) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A)

ANS. D

 

24.) When the conclusion of an argument follows from its premises necessarily, the argument is called:

Options:-

(A) Circular argument

(B) Deductive argument

(C) Analogical argument

(D) Inductive argument

ANS. B

 

25.) Given below are two premises (i) and (ii). Four conclusions are drawn from them (Taking singly or together).

Premises:

(i) Some prisoners are dacoits.

(ii) Some dacoits are murderers.

Conclusions:

(a) Some prisoners are murderers.

(b) All prisoners are murderers.

(c) Some dacoits are prisoners.

(d) Some murderers are dacoits.

Select the code that states the validity drawn conclusions:

Options:-

(A) Only (b) and (c)

(B) Only (c) and (d)

(C) Only (b) and (d)

(D) Only (a) and (d)

ANS. B

 

26.) In pre-learning preparation, an important stage of communication is:

Options:-

(A) Iconistation of encoder

(B) Ignoring semantic noise

(C) Conditioned feedback

(D) Information acquisition and its processing

ANS. D

 

27.) To communicate effectively with students, teachers should use:

(a) Affinity-seeking strategies

(b) Immediacy behaviours

(c) Humour

(d) Collaborative filters

 

Choose most appropriate code:

Options:-

(A) (a), (c) and (d)

(B) (a) and (d) only

(C) (a) and (b) only

(D) (a), (b) and (c)

ANS. D

 

28.) Internal cues of non-verbal behaviour in the classroom help diagnose:

Options:-

(A) Mass beliefs

(B) Spatial proximation

(C) Inter-personal dynamics

(D) Student movement

ANS. C

 

29.) If 7, 13,12, 14, 6 is to Flame , then 3, 13, 16, 2, 21 is to:

Options:-

(a) Blade

(b) Bloat

(c) Blown

(d) Voice

ANS. B

 

30.) ‘Every law is an evil, for every law is an infraction of liberty’. The above is:

Options:-

(A) A justification of beliefs

(B) An argument

(C) A proposition of facts

(D) An explanation of facts

ANS. B

 

Based on the table, answer the questions that follow (Questions 31-35):

The following table indicates the percentage of students enrolled in various faculties of auniversity. The total number of students in the university is 12000, out of which 52% are malesand remaining are females.

Percentage of students faculty wise

 

Name of faculty

Percentage (%) of students

Science

17%

Education

30%

Engineering

8%

Performing Arts

26%

Social Sciences

19%

 

31.) Approximately, how many female students are there in the faculty of performing Arts if theproportion of males and females is the same for this faculty as for the whole university?

Options:-

(A) 2560

(B) 2678

(C) 1610

(D) 1498

ANS. D

 

32.) Supposing, the number available in the faculty of Engineering doubles keeping the totalnumber in the University to be the same by reducing the student numbers in faculty ofperforming Arts and faculty of Education equally, the number of students available in thefaculty of Education will be:

Options:-

(A) 2960

(B) 3120

(C) 2680

(D) 3125

ANS. B

 

33.) The number of male students exceeding female students is:

Options:-

(A) 1680

(B) 1400

(C) 480

(D) 800

ANS. C

 

34.) If half of the students from the faculty of Education and all of the students from the facultyof social sciences are females, then the number of female students in the three remainingfaculties altogether will be:

Options:-

(A) 960

(B) 1240

(C) 1680

(D) 840

ANS. C

 

35.) The difference in the number of students enrolled in the faculty of Science as compared tothe number of students enrolled in the faculty of Engineering, is:

Options:-

(A) 1180

(B) 2040

(C) 960

(D) 1080

ANS. D

 

36.) The two major processes involved in the carbon cycle are:

Options:-

(A) Photosynthesis and respiration

(B) Deposition and erosion

(C) Fixation and denitrification

(D) Evaporation and transpiration

ANS. A

 

37.) In the institutions of higher education in India which of the following has the formal authority to approve the courses and programmes of studies?

Options:-

(A) The University Court/senate

(B) Academic Council

(C) Departmental Council

(D) Board of Studies

ANS.  B

 

38.) Below are given two sets Set-I provides stages of value development while Set-II indicates their critical features from the point of view of value education. Match the two sets and chooseyour answer from the code:

 

Set-I (Stages of value development)

(a) Value Collection

(b) Value Assessment

(c) Value Clarification

(d) Value Consolidation

 

Set-II (Critical Features in terms of value education)

(i) Providing opportunity for imitation

(ii) Characterization through integration of values

(iii) Providing hints for inner evaluation

(iv) Exposure to other values

(v) Discussions and debates

Options:-

(A) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(v)

(B) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)

(C) (a)-(i), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(ii)

(D) (a)-(iii), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(v)

ANS. C

 

39.) For pursuing a Ph.D. programme through our University system, what has become a mandatary provision now?

Options:-

(A) Course work

(B) Guidance from a supervisor outside the University

(C) Enrolment for Ph.D

(D) Compulsory attendance for three years

ANS. A

 

40.) Which of the following methods would be most appropriate in reducing acid rain and acid deposition problems?

Options:-

(A) Adding lime to the acidic lakes

(B) Promotion of acid-resistant crops

(C) Increasing the height of smokestacks

(D) Reducing the use of fossil fuels

ANS. D

 

41.) Which option would complete the following sentences about digital communication systemby using the words-short/long, low/high?

 

Bluetooth is a __________range wireless technology. It is used to connect devices together fordata transfer. Bluetooth is a _______cost means of data transfer.

Options:-

(A) Short, high

(B) Long, low

(C) Short, low

(D) Long, high

ANS. C

 

42.) Read the following spreadsheet (MS-EXCEL):

 

 

A

B

C

1

10

16

 

2

20

 

 

3

8

 

 

4

12

 

 

5

0

 

 

 

The equation in cell B2 is= A2+$B$1

The equation is then copied and pasted to cells B3, B4 and B5. What should be the value in B3?

Options:-

(A) 44

(B) 56

(C) 24

(D) 36

ANS. C

 

43.) In the following two sets, Set-I mentions an apex level institution in India while Set-II indicates their formal concerns. Match the two sets and give your answer from the code.

Set-I (Apex level institution)

(a) University Grants Commission

(b) All India Council of Technical Education

(c) National Council of Teacher Education

(d) National Assessment and Accreditation Council

Set-II (Formal Concerns)

(i) Adjudication of legal matters in education

(ii) Coordination, recognition and quality issues related to teacher education institutions

(iii) Coordination and quality maintenance in institutions of higher education

Recognition and quality issues in technical institutions

(iv) Evaluation of quality and determining grade of excellence

Options:-

(A) (a)-(iii), (b)-(iv), (c)-(ii), (d)-(v)

(B) (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iii), (d)-(iv)

(C) (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(i), (d)-(iv)

(D) (a)-(v), (b)-(iv), (c)-(iii), (d)-(ii)

ANS. A

 

44.) Which of the following best describes the mechanism of the greenhouse effect in earth’satmosphere?

Options:-

(A) Ultraviolet radiation from the sun is absorbed by Ozone layer in the stratosphere.

(B) Gamma radiation from the sun is absorbed at ground level by dust particles in the atmosphere.

(C) Infrared radiation from earth’s surface is absorbed by gases in the atmosphere.

(D) Cosmic radiation from the space is absorbed by gases in the atmosphere.

ANS. C

 

45.) Which piece of the computer hardware is known as the “brain” of the computer and is responsible for processing instructions?

Options:-

(A) Motherboard

(B) ROM

(C) RAM

(D) CPU

ANS.  D

 

46) Assertion (A): Mapping of landslide prone areas and construction of houses, falling of trees and grazing in landslide prone areas should be prohibited.

Reason (R): Afforestation in the vulnerable areas is an effective way of durable landslides control.

Choose the correct code:

Options:-

(A) (A) is false and (R) is true.

(B) (A) is true and (R) is false.

(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) Both (A) and (R) are correct, and (R) is the correct explanation of (A).

ANS.  D

 

47) Which one of the following pairs least matches in respect of computers?

Options:-

(A) Megabytes : Bits

(B) PDF : Portable Document Format

(C) HTTPS : Hypertext Transfer Protocol Standard

(D) WWW : World Wide Web

ANS. C

 

48.) Computer data files that are included with an email message are often referred to as:

Options:-

(A) Cookies

(B) Attachments

(C) Spam Mails

(D) Carbon copy

ANS. B

 

49.) Human Populations have historically settled in flood plains due to which of the following reasons?

(a) Flood plains are close to rivers for transportation.

(b) The soils in the flood plains are usually fertile.

(c) The terrain in flood plains is found as flat.

Select the correct answer form the code given below:

Options:-

(A) (a) and (b) only

(B) (b) and (c) only

(C) (a) only

(D) (a), (b) and (c)

ANS. D

 

50.) To improve access and quality in higher education, the knowledge commission

recommendations include which of the following?

(a) Use of ICT for production of knowledge

(b) Closure of non-performing Universities in the country

(c) Establishment of a network of institutions of higher learning

(d) Increase in the enrolment of students in the institutions of higher learning

Options:-

(A) (a), (c), (d) only

(B) (a), (b), (c), (d)

(C) (a), (b), (d) only

(D) (a), (b), (c) only

ANS. A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Latest Post

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2018

1. Which one of the following best describes the term “Merchant Discount Rate” sometimes seen in news ?   The incentive given by a bank to a...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email