Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 18 December 2018 (Evening Session)

1.) For organizing an effective teaching-learning system which of the following combinations of statements would reflect the most appropriate concern?

Code:

(a) Determining what will be the intended learning outcome

(b) Deciding as to what strategy and tactics will be used

(c) Formally approving the academic qualifications of teachers

(d) Determining the evaluation tool to be used

(e) Deciding the size of the classroom

(f) Assessing the prior academic experience of the learner

Options:

(A) (c), (d), (e) and (f)

(B) (a), (b), (d) and (f)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (a), (c), (d) and (e)

ANS. B

 

2.) The paradigm of research which focuses on the development of professional expertise of the researcher-practitioner is called:

Options:

(A) Action research

(B) Pure research

(C) Qualitative research

(D) Applied research

ANS. A

 

3.) Identify those stages/steps of research in which ethical considerations become relevant.

Code:

(a) Identifying and defining research question.

(b) Postulating relationships among variables to advance a solution.

(c) Collecting data through use of research tools.

(d) Defining the population and sampling procedure.

(e) Data analysis and procedure employed.

(f) Reporting procedure of findings/ results.

Options:

(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (c) and (f)

(C) (c), (e) and (f)

(D) (b), (c) and (d)

ANS. C

 

4.) In the two sets given below, Set – I provides the format of presentation and Set – Il gives the distinct features to go with them. Match the two sets and select from the code to indicate your answer.

Set –I (Format of presentation)

  1. a) Thesis/ dissertation
  2. b) Research paper
  3. c) Workshop
  4. d) Seminar

Set – II (Distinctive features)

(i) Based on free-wheeling of ideas

(ii) Target oriented group-based reflection

(iii) Reflective deliberations based on specific themes

(iv) Presentation on a summary of research done

(v) Systematic prescribed format

Options:

     (a)  (b)  (c)  (d)

(A) (ii)  (iii) (iv)  (v)

(B) (i)   (ii)  (iii) (v)

(C) (iii) (i)   (ii)  (v)

(D) (v)  (iv)  (ii)  (iii)

ANS. D

 

5.) Which of the following statements best reflect the meaning and characteristics of research?

Code:

(a) Research means challenging the status quo.

(b) Research is an endeavour to collect facts and information.

(c) Research is a synthesis of deductive and inductive processes.

(d) Research means proving one’s assertions and beliefs.

(e) Research is a careful review of reported studies.

(f) Research is a critical and passionate search for knowledge.

Options:

(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (d) and (e)

(C) (a), (e) and (f)

(D) (a), (c) and (f)

ANS. D

 

6.) In the two sets given below, Set – I specifies the methods of research while Set – Il describes the critical feature associated with a method of research. Match the two and select from the code to indicate your answer.

Set -I (Research methods)

(a) Experimental method

(b) Ex post facto method

(c) Historical method

(d) Ethnographic method

Set – II (Critical features associated)

(i) Generalizing to the population from a large sample

(ii) Establishing the patterns of events which have happened, through primary and secondary sources

(iii) Studying shared behaviour patterns

(iv) Establishing cause and effect through control

(v) Probing into the causal factors from the observed effects

Options:

     (a) (b) (c) (d)

(A) (iv) (v) (ii) (iii)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iii) (iv) (v)

(D) (ii) (i) (iv) (iii)

ANS. A

 

7.) Which devices from the list given below will form part of formative evaluation? Give your answer by selecting from the code.

Code:

(a) Conducting a quiz session

(b) Giving multiple – choice type question in post – instructional sessions

(c) Giving a mastery test

(d) Providing corrective feedback during discussions

(e) Encouraging opportunity for metacognitive thinking

(f) Grading students performance on a five – point scale

Options:

(A) (a), (b) and (c)

(B) (a), (d) and (e)

(C) (d), (e) and (f)

(D) (b), (c) and (d)

ANS. B

 

8.) In order to promote direct learning which of the following methods would be best suited?

Options:

(A) Project method

(B) Team teaching method

(C) Lecture with examples

(D) Discussion session

ANS. A

 

9.) From the following list of learner characteristics identify those, which will be helpful in ensuring effectiveness of teaching.

Codes:

(a) Extent to which learner obeys the school system

(b) Learner’s level of motivation

(c) Feelings of learners towards the social system

(d) Learner’s interest in sports and games

(e) Prior experience of the learner

(f) Interpersonal relations of learners

Options:

(A) (a), (c) and (e)

(B) (c), (d) and (e)

(C) (a), (b) and (c)

(D) (b), (e) and (f)

ANS. D

 

10.) Below are given a number of key behaviours as well as helpful behaviours of effectiveness of teaching based on research evidence. Identify those, which are key behaviours and indicate your answer by selecting from the code.

(a) Structuring through comments by the teacher in respect of what is to come.

(b) Questioning through content and process level questions.

(c) Lesson clarity implying the extent to which presentations are not involved.

(d) Probing which implies statements to encourage students to elaborate.

(e) Engagement rate devolved to learning when students are actually on task.

(f) Rate at which students understand and correctly comprehend assignments and exercises.

Options:

(A) (a), (d) and (e)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (a), (d) and (f)

(D) (c), (e) and (f)

ANS. B

 

Read the following passage carefully and answer given below the questions:

One of the findings of the research into successful leadership is the fact that respect is always a two – way street. No matter how powerful you are, no matter what your experience, skills, and accomplishments, you will not be respected by others if you consistently treat them, disrespectfully. Friendliness that is, treating others politely and showing respect in them – is a way of showing your respect for other people, and in return, they respect you. If as a manager you are respected, your preventive maintenance strategy will be accepted as a sincere attempt to resolve problems rather than a mean – spirited attempt to cause problems.

As important as friendliness is, I want to make sure you are not mislead into believing that friendliness will replace or correct poor management. I have seen effective managers who didn’t use this friendliness element but could have been more effective if they did use it. I have seen very friendly managers who were ineffective because they were not doing effective management things. In other words, managers who intervene effectively in a friendly way are always more effective than managers who intervene effectively in a non – friendly way. Maintaining a friendly relationship is another part of maintaining work performance. It also helps you avoid having people try to hurt you because they don’t like you. It might save your life.

 

11.) The central idea of the passage is:

Options:

(A) Friendliness is necessary for management.

(B) Friendliness avoids chances of feeling hurt.

(C) Friendliness improves work – ethos.

(D) Friendliness is a negative factor for management.

ANS. C

 

12.) The preventive maintenance strategy used by a respected manager will mean to the subordinates:

Options:

(A) An attempt to become sincere

(B) An attempt to resolve problems

(C) An attempt to become mean – spirited

(D) An attempt to cause problems

ANS. B

 

13.) The passage highlights which of the following feature of a successful leadership?

Options:

(A) Reciprocity of the leader

(B) Dependence of the leader

(C) Least concern for relationship by the leader

(D) Independence of the leader

ANS. A

 

14.) What is reported in respect of successful leadership?

Options:

(A) Respect depends on experience of the leadership.

(B) Respect depends on the skills of the leadership.

(C) Respect depends on the accomplishments of the leader.

(D) Respect comes out of respect.

ANS. D

 

15.) According to the passage friendliness in management terms implies:

Options:

(A) Making management effective

(B) Making management ineffective

(C) Replacing poor management

(D) Correcting ineffective management

ANS. A

 

16.) Rs. 9000 were divided among a certain number of persons. Had there been 20 more persons, each would have got Rs. 160 less. The original number of persons was:

Options:

(A) 55

(B) 25

(C) 30

(D) 45

ANS. B

 

17.) In a certain code, LIFE is written as KMHJEGDF. How is WORD written in that code?

Options:

(A) XVPNSQEC

(B) XVPNSQCE

(C) VXNPQSEC

(D) VXNPQSCE

ANS. C

 

18.) In communicating in a classroom situation which one of the following approaches will be considered most appropriate?

Options:

(A) Empathetic and pragmatic

(B) Assertive and conformist

(C) Personal and emulative

(D) Technical and domineering

ANS. A

 

19.) The number of marble slabs of size 20 cm × 30 cm required to pave the floor of a square room of side 3 meters is:

Options:

(A) 225

(B) 100

(C) 25

(D) 150

ANS. D

 

20.) Given below are two premises with four conclusions drawn from them (taken singly or together). Which conclusions are validly drawn? Select the correct answer from the code given below.

Premises:

(i) All politicians are honest persons.

(ii) All honest persons are fair.

Conclusions:

(a) Some honest persons are politicians.

(b) No honest person is politician.

(c) Some fair persons are politicians.

(d) All fair persons are politicians.

Options:

(A) (a) and (c) only

(B) (a), (b) and (d) only

(C) (b) and (c) only

(D) (b) and (d) only

ANS. A

 

21.) A teacher decides to form six groups of students and assigns a sub – theme to each group for discussion and reporting. Which kind of communication model will best describe his/her strategy in this regard?

Options:

(A) Transactional model

(B) Interactional model

(C) Horizontal model

(D) Linear model

ANS. A

 

22.) In the sequence of number 2,8, 26, 62, 122, 212, X,……., the term x is:

Options:

(A) 248

(B) 302

(C) 338

(D) 332

ANS. C

 

23.) Which of the following is a powerful determinant for effective assertive communication whether written or spoken?

Options:

(A) ‘They’ messages

(B) ‘We’ messages

(C) ‘You’ messages

(D) ‘I’ messages

ANS. D

 

24.) In terms of the relationship indicated below, which word will correctly pair to replace the question mark (?)

Play :: ?

Sing :: Song

Options:

(A) Act

(B) Field

(C) Scene

(D) Theatre

ANS. A

 

25.) Five Persons Amit, Anil, Ajay, Atul and Anand live in a five storey building on different floors, Amit lives above Ajay but below Anand. Atul lives above Ajay but below Amit. Anil lives below Anand but above Atul. In which floor does Anil live?

Options:

(A) Third floor

(B) Fourth floor

(C) Either third floor or fourth floor

(D) Second floor

ANS. C


26.) In conveying the same meanings, which of the following is incongruous?

(A) Prosper

(B) Excite

(C) Flourish

(D) Thrive

ANS. B

 

27.) Mr. Rajesh, his sister, his son, and his daughter are fond of golf and often play together. The following statements are true for all the four:

(a) The best player is twin and worst player is male.

(b) The best player and the worst player are of the same age.

(c) Rajesh is younger to his sister.

Who is the best player?

(A) Sister of Mr. Rajesh

(B) Son of Mr. Rajesh

(C) Mr. Rajesh

(D) Daughter of Mr. Rajesh

ANS. D

 

28.) Which of the following constitute the paralanguage in communication?

Code:

(a) Pitch of the voice

(b) Internal noise

(c) External noise

(d) Use of pause

(e) Rate and volume of speech

 

(A) (a), (b) and (c)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (a), (d) and (e)

(D) (a), (c) and (e)

ANS. C

 

29.) Given below is a statement followed by three assumptions made from it. Which assumptions are implicit in the context of the given statement? Select the correct answer from the code given below.

Statement:

‘Smoking is injurious to health’. – A warning printed on the cigarette packets.

Assumptions:

(a) People read printed matter on a cigarette packet.

(b) People make careful note of a warning.

(c) Non-smoking promotes health.

Options:-

(A) Only (b)

(B) Only (b) and (c)

(C) Only (a) and (b)

(D) Only (a)

ANS. C

 

30.) Which of the following would influence the effectiveness of communication in classroom instruction in a critical way?

(A) Teaching aids used by the teacher while making presentation

(B) Teaching style preferred by the teacher while transacting

(C) Academic intelligence and personality characteristics of the teacher

(D) Subject knowledge of the teacher

ANS. B

 

In accordance with the tables I and II, answer the questions (Q 31 – Q35) that following below:

Consider the following two tables (I and II) in which table I shows the percentage of students who joined and successfully completed the Ph.D. programme from the Universities A to G and table II shows the number of foreign Ph.D. students enrolled in the University C. These percentages have been rounded to the nearest whole number. There are a total of Ph.D. students in the University C and a total of students successfully completed the Ph.D. programme from all the seven Universities together.

Table I: Students University Wise

Name of university

% of students who joined PhD

% of students who successfully completed PhD (out of 5700)

A

22

18

B

15

17

C

10

13

D

17

16

E

08

09

F

12

15

G

16

12

  

Table II: Foreign PhD students in University C

Foreign Students

Number of PhD students in University C

American

65

Australian

46

African

25

European

35

 

31.) What percentage of students in University C is that of foreign students?

(A) 30%

(B) 15%

(C) 25%

(D) 20%

ANS. D

 

32.) Which University has the highest percentage of students who successfully completed the Ph.D. programme out of the students who joined that University?

(A) E

(B) B

(C) F

(D) C

ANS. D

 

33.) What is the ratio of students who successfully completed the Ph.D. programme to the students who joined in the University G?

(A) 1 : 2

(B) 9 :17

(C) 3: 4

(D) 6: 11

ANS. A

 

34.) The number of students who completed the Ph.D. programme from Universities A and D together exceeds the number of students who joined the Universities C and E together, by:

(A) 369

(B) 399

(C) 304

(D) 278

ANS. B

 

35.) In case, there are African students in University E, then approximately, what is their percentage in that University?

(A) 5%

(B) 4%

(C) 2%

(D) 3%

ANS. D

 

36.) In the two sets given below, set-I specifies level in a water sample, while set – II

provides observations. Match the two sets and indicate your answer from the code given below.

Set – I (H2S level in water sample)

(a) No H2S is produced

(b) H2S is produced and is small in quantity

(c) H2S is produced and is medium in quantity

(d) H2S is produced and is high in quantity

Set – II (Observation)

(i) Dark black – high water pollution

(ii) No colour – clean water

(iii) Light black – low water pollution

(iv) Black – moderate water pollution

Options:

    (a) (b) (c) (d)

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (i) (ii) (iii)

(C) (iii) (iv) (i) (ii)

(D) (ii) (iii) (iv) (i)

ANS. D

 

37.) Mohan tells his friends, Sohan (sohan@gmail.com), Rohan (rohan@yahoo.com) and John (john@gmail.com), date of his birthday party through an email as shown below:

To : sohan@gmail.com

Cc : rohan@yahoo.com

Bcc : john@gmail.com

Subjects : My birthday party is on 15/01/2019

 

Hello all,

Call me if you can come.

Mohan

 

Which of the following cannot be derived from this email?

(A) Sohan knows that Rohan receives the email.

(B) Rohan knows that John receives the email.

(C) John knows that both Sohan and Rohan receive the email.

(D) Sohan knows that the birthday party will be held on 15/01/2019.

ANS. B

 

38.) Using a word processing software, an image on page two of a document is to be repeated on page four of the same document. Which of the following would enable this to happen?

(A) Format and Replace

(B) Find and Replace

(C) Copy and Paste

(D) Cut and Paste

ANS. C

 

39.) For promoting Human Value through programmes of the University System in India, which of the following activities have great potential?

(A) Lectures by experts

(B) Association of NGOs

(C) Inviting dignitaries/heads from national level organization.

(D) Mentoring by senior faculty members

ANS. D

 

40.) There are two sets given below. Set – I specifies the IT related acronyms, while Set – II indicates their functions. Match the two and give your answer by selecting the appropriate code.

Set – I (Acronyms)

(a) CPU

(b) RAM

(c) ROM

(d) LCD

Set – II (Functions)

(i) Type of technology used on a flat –screen monitor.

(ii) Controls all the functions performed by the computer’s other components.

(iii) Temporary storage, also known as primary storage.

(iv) Permanent storage that is not erased when the computer’s power is turned off.

Options:

     (a) (b) (c) (d)

(A) (ii) (iii) (iv) (i)

(B) (i) (iii) (iv) (ii)

(C) (i) (iv) (iii) (ii)

(D) (ii) (iv) (iii) (i)

ANS. A

 

41.) Which of the following statements are indicative of the vision of Blue–Revolution?

Code:

(a) Promoting development of Botanical Gardens.

(b) Creating an enabling environment for the full potential of fisheries in the country.

(c) Improving the income status of fish farmers keeping in view the sustainability concerns.

(d) Encouraging scientific research in forestry to increase the vegetation cover.

(e) Promoting integrated development of fisheries of the country.

(f) Undertaking research in new areas like marine finfish.

Options:

(A) (b), (c) and (e)

(B) (b), (c) and (a)

(C) (a), (d) and (f)

(D) (c), (d) and (e)

ANS. A

 

42.) Which organization in India oversees the functioning and quality aspect of teacher education programmes?

Options:

(A) Association of Indian Universities (AIU)

(B) National Council for Teacher Education (NCTE)

(C) National Council of Educational Research and Training (NCERT)

(D) University Grants Commission (UGC)

ANS. B

 

43.) The gap between those individuals in a society who are computer literate and have access to information resources like the Internal and those who do not, is referred to as the _____________

Options:

(A) Information overload

(B) Digital divide

(C) ICT divide

(D) Terabyte divide

ANS. B

 

44.) Which of the following statement correctly describe the functions/status of the National Institute of Educational Planning and Administration a deemed to be University?

Code:

(a) Capacity building and research in planning and management of education

(b) Educational planning and administration

(c) Fully maintained by the Government of India like any Central University

(d) A Statutory Institute of Educational Planning and Administration

Select the correct answer from the code given below:

Options:

(A) (a) and (b)

(B) (b) and (d)

(C) (a) and (d)

(D) (a) and (c)

ANS. D

 

45.) Below are given two sets. Set – I mentions the types of pollution, while Set – II indicates their source. Match the two sets and selects your answer from the code.

Set – I (Pollution Type)

(a) Air

(b) Land

(c) Water

(d) Noise

Set – II (Source)

(i) Point and non – point source such as discharges from industries etc.

(ii) Industries thermal power plants and motor vehicles emissions.

(iii) Roadway, aircraft, industrial as well as high intensity sonar.

(iv) Over use of chemical fertilizers.

Options:

      (a) (b) (c) (d)

(A) (iii) (i) (ii) (iv)

(B) (i) (ii) (iii) (iv)

(C) (ii) (iv) (i) (iii)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

ANS.  C

 

46.) Which of the following, activity/programme in a University aims at value education in a holistic frame?

Options:

(A) Fine Arts and Musical Concerts

(B) National Cadet Corps (NCC)

(C) Yoga Education and Wellness Centers

(D) Inter – University Competitions

ANS. C

 

47.) Which of the following bodies/units in a University has a statutory function to perform?

(A) Board of Management

(B) Finance Committee

(C) Research Degree Committee’

(D) Board of Studies

ANS. A

 

48.) Which of the following provisions are directly covered in the Environment Protection Act, 1986?

(A) Protection and conservation of forest and matters connected therewith

(B) Protection and safety of wild animals, birds, and plants and for matters connected therewith

(C) Protection and improvement of quality environment and preventing, controlling, and abating environmental pollution

(D) Prevention and control of water pollution

ANS. C

 

49.) In the context of a School/University which of the following aspects of environment determine the academic ethos?

(A) Patterns of human relations as evident in workplace

(B) Latest lab equipment

(C) Attractive physical campus

(D) Well – equipped lecture halls

ANS. A

 

50.) In computer terminology which of the following best describes a devices driver?

(A) Software that allows the user to control the operating system

(B) Hardware that allows interaction between peripheral devices and the operating system

(C) Hardware that allows the user to control the operating system

(D) Software that allows interaction between peripheral devices and the operating system.

ANS. D

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email