Previous Years Solved Questions - UGC NET Paper 1 for 22 December 2018 (Morning Session)

1.) Which among the following is the best field of study to improve the ability of students to experiment and analyse?

Options:-

(A) History

(B) Science

(C) Languages

(D) Economics

ANS. B

 

2.) A variable that is manipulated is known as:

Options:-

(A) Dependent variable

(B) Control variable

(C) Independent variable

(D) Confounding variable

ANS. C

 

3.) Formulation of a research problem depends upon:

(a) What is the object behind the researcher’s choice?

(b) What are the specific questions?

(c) What is the conceptual model?

(d) What negative factors to research upon?

(e) Reasons for unlimiting the study.

(f) Construction of hypotheses.

Options:-

(A) (c), (d), (e) and (f)

(B) (a), (b), (c) and (f)

(C) (b), (c), (d) and (e)

(D) (a), (c), (e) and (f)

ANS. B

 

4.) Suppose as a teacher you are training your students in public speaking and debate. Which among the following is most difficult to develop among the students?

Options:-

(A) Voice modulation

(B) Concept formulation

(C) Using/Selecting appropriate language

(D) Control over emotions

ANS.  D

 

5.) Among the following which one is not an instructional material?

Options:-

(A) Overhead projector

(B) Printed study guide

(C) Audio podcast

(D) YouTube video

ANS. A

 

6.) Artifacts that arise and affect the internal validity in research are:

(a) History

(b) Randomisation

(c) Maturity

(d) Instrumentation

(e) Experimental Mortality

(f) Matching

Options:-

(A) (a), (c), (d) and (e)

(B) (d), (e), (f) and (b)

(C) (b), (c), (d) and (f)

(D) (a), (b), (c) and (d)

ANS. A

 

7.) The components of a research design are:

(a) Comparison

(b) Control

(c) Reactivity

(d) Manipulation

(e) Non-representativeness

(f) Generalisation

Options:-

(A) (a), (b), (d) and (f)

(B) (a), (c), (e) and (f)

(C) (c), (d), (e) and (f)

(D) (b), (c), (d) and (e)

ANS. A

 

8.) The four major operations in scientific research are:

(a) Demonstration of co-variance

(b) Elimination of spurious relations

(c) Sequencing in terms of time-order

(d) Self-education

(e) Operationalisation of personal choice

(f) Theorisation

Options:-

(A) (b), (c), (d) and (e)

(B) (a), (b), (c) and (f)

(C) (a), (b), (c) and (d)

(D) (c), (d), (e) and (f)

ANS. B

 

9.) Which among the following reflects best the quality of teaching in a classroom?

Options:-

(A) Through the quality of questions asked by students in classroom

(B) Through observation of silence by the students in classroom

(C) Through full attendance in the classroom

(D) Through the use of many teaching aids in the classroom

ANS. A

 

10.) Which among the following is best advantage of Choice Based Credit System?

Options:-

(A) Helping teacher to complete syllabus on time

(B) Shift in focus from teacher-centric to student-centric education

(C) Improving classroom attendance

(D) Reducing examination anxiety among students

ANS. B

 

Comprehension:

Read the following passage carefully and answer question 11 to 15:

Singapore has long advocated for India to take up its role as an integral part of the region. It is gratifying to see how ASEAN-India relations have grown during the past 25 years. In 1991, when the cold war ended and India began its economic liberalization, Singapore saw an opportunity to deepen ties and build on its historical and cultural links with the Asian region. Singapore pushed for India to become a full ASEAN dialogue partner in 1995 and join the EAS in 1995 and since then, ASEAN-India ties have strengthened. All in all, around 30 platforms for co-operation exist, including seven ministerial dialogues and the Annual leader summit. However, there is scope for more and it is a must. For instance, there are tremendous opportunities in enhancing physical and digital connectivity between India and ASEAN. ASEAN is committed to strengthening land, air and sea linkages with India. These linkages will enhance people-to-people flows, as well as boost business, investment and tourism. The India-Myanmar-Thailand trilateral highway will connect India’s Northeast to mainland Southeast Asia. While one can fly directly between India and several ASEAN countries, there is still much room to expand air links to support growing business and tourism. Beyond physical linkages, digital connectivity is the new frontier in the fourth industrial revolution. India has made great progress in innovation, startups and digital inclusion. There are opportunities to apply initiative such as Aadhaar in our region. E-commerce and FinTech are two other areas of potential collaboration. As an economic hub, Singapore can serve as a springboard to launch these ideas to Southeast Asia and beyond. India’s role in ASEAN should be anchored by growing economic ties with Singapore. The economic integration involving 16 countries with one-third of global GDP and trade will create an integrated Asian market.

 

11.) Who can be India’s launchpad for an integrated Asian market as per the passage?

Options:-

(A) Southeast Asia

(B) Myanmar

(C) Singapore

(D) Thailand

ANS. C

 

12.) What prompted Singapore to opt for stronger ties with India?

Options:-

(A) Economic liberalization in India

(B) End of Cold War

(C) Geo-political equations

(D) Historical past

ANS. A

 

13.) The areas of collaboration between India and ASEAN are:

(a) FinTech

(b) Aadhaar

(c) E-commerce

(d) Digital backwardness

(e) Trilateral highways

(f) Fourth Industrial Revolution

Options:-

(A) (a), (b), (c) and (d)

(B) (a), (c), (e) and (f)

(C) (c), (d), (e) and (f)

(D) (b), (c), (d) and (e)

ANS. A

 

14.) What is needed to encourage tourism between India and ASEAN?

Options:-

(A) Innovation

(B) Air links

(C) Start-ups

(D) Waterways

ANS. B

 

15.) The commitments of ASEAN with India is :

Options:-

(A) More and more dialogues

(B) Offer political platforms

(C) Hold leadership summits

(D) Improving transport links

ANS. D

 

16.) Jenifer’s father-in-law is my brother. Helen is a grand-daughter of my mother. How is Helen related to Jenifer?

Options:-

(A) Daughter-in-law

(B) Mother

(C) Sister-in-law

(D) Sister

ANS. C

 

17.) Among the following there are two statements which can’t be true together, but can be false together. Select the code that represents them.

Statements:

(a) All poets are dreamers.

(b) No poets are dreamers.

(c) Some poets are dreamers.

(d) Some poets are not dreamers.

Options:-

(A) (b) and (d)

(B) (a) and (d)

(C) (c) and (d)

(D) (a) and (b)

ANS. D

 

18.) Truth and falsity are attributes of:

Options:-

(A) Debates

(B) Arguments

(C) Propositions

(D) Opinions

ANS. C

 

19.) if ABODE is coded as ADRHJ, then the code for AGRO will be:

Options:-

(A) AVCD

(B) AIUS

(C) AIST

(D) AIVX

ANS. B

 

20.) Which one of the following can be validly inferred from the proposition- “All animals are wild”?

Options:-

(A) Some animals are not wild.

(B) No non-animals are wild.

(C) Some animals are wild.

(D) No animals are wild.

ANS. C

 

21.) The next term in the letter series DEF, HIJ, LMN, PQR, TUV, _____ is:

Options:-

(A) YZA

(B) WXY

(C) WYZ

(D) XYZ

ANS. D

 

22.) In the digital era, there is a fear that classroom communication may result in:

Options:-

(A) Quick adaptation

(B) Stimulation

(C) Over-stimulation

(D) Passive adaptation

ANS. C

 

23.) The next term in the series 0, 1, 9, 36, 100, __________ is:

Options:-

(A) 225

(B) 196

(C) 216

(D) 164

ANS. A

 

24.) Under which of the conditions, an argument may be valid? Select the correct answer from the code given below:

Statements:

(a) When its conclusion and premises are true.

(b) Even when its conclusion and one or more of its premises are false.

(c) Only when its conclusion is true.

Options:-

(A) (a) and (b)

(B) (a) alone

(C) (c) alone

(D) (a) and (c)

ANS. A

 

25.) Non-verbal communication is considered:

Options:-

(A) Informal

(B) Precise

(C) Culture-free

(D) Formal

ANS. A

 

26.) The rhetorical approach in classroom communication considers teachers as _______agents of students.

Options:-

(A) Official

(B) Academic

(C) Non-official

(D) Influencing

ANS. D

 

27.) Given below are two premises (a)and (b). Four conclusions are drawn from them. Select the code that states validly drawn conclusion(s). [taking the premises individually or jointly]

Premises:

(a) All judges are lawyers.

(b) No doctors are lawyers.

Conclusions:

(i) No lawyers are doctors.

(ii) No doctors are judges.

(iii) All lawyers are judges.

(iv) Some doctors are judges.

Options:-

(A) (i) and (iii)

(B) (i) and (iv)

(C) (i) and (ii)

(D) (ii) and (iii)

ANS. C

 

28.) Negative criticism as an element of classroom communication will lead to:

(a) External sympathy

(b) Justification

(c) Defensiveness

(d) De-motivation

(e) Supportive listening

(f) Confrontational empathy

Options:-

(A) (c), (d) and (e)

(B) (b), (c) and (d)

(C) (a), (b) and (c)

(D) (d), (e) and (f)

ANS. B

 

29.) Choose the word which is different from the rest:

Options:-

(A) Aravali Hills

(B) Nilgiri Hills

(C) Shivalik Hills

(D) Mount Kilimanjaro

ANS. D

 

30.) Assertion(A) : Teacher communication is central to classroom management.

Reason (R) : Teacher communication behaviours should not be used to regulate the classroom behaviour of students.

Options:-

(A) (A) is false, but (R) is true.

(B) Both (A) and (R) are true.

(C) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(D) (A) is true, but (R) is false.

ANS. D


Analyze the following data carefully and answer question 31 to 33:

Data on % of villages not electrified in 6 states is given below (in the year 2000):

 

State

% of villages not electrified

A

25%

B

45%

C

20%

D

60%

E

55%

F

30%


Answer the following three questions:

31.) How many States have atleast 50% or more electrified villages?

Options:-

(A) 2

(B) 4

(C) 1

(D) 3

ANS. B        

 

32.) In the year 2000, the total number of villages in State D was 15,000. In the year 2010, the total number of villages had increased to 20,000 out of which 10,000 villages were yet to be electrified. The % of villages not electrified in 2010 in State D has thus __________.

Options:-

(A) Come down

(B) Cannot be computed

(C) Gone up

(D) Not enough data

ANS. A

 

33.) Which State has twice the percentage of electrified villages in comparison to State D?

Options:-

(A) State C

(B) State D

(C) State A

(D) State B

ANS. A


Analyze the following data carefully and answer question 34 to 37:

Data on education index in a few States is given below:

State Name

% of villages not electrified

A

20%

B

25%

C

23%

D

17%

E

16%

F

21%

G

15%

Answer the following two questions:

34.) If the population for state F is 2.6 lakhs, what is the population below education index?

Options:-

(A) 0.546 lakhs

(B) 0.390 lakhs

(C) 51000

(D) 49000

ANS. A

 

35.) If the total population of State A was 5 lakhs while the population in State B was 2 lakhs, the number of people below education index will be:

Options:-

(A) Equal in State A and B

(B) Cannot be calculated

(C) Higher in State B

(D) Higher in State A

ANS. D

 

36.) A small text file stored on user’s computer by some websites in order to recognize and keep track of user’s preferences is called:

Options:-

(A) History

(B) Report

(C) Log

(D) Cookie

ANS. D

 

37.) In which year Education Commission under the chairmanship of Dr. D.S. Kothari was setup?

Options:-

(A) 1960

(B) 1964

(C) 1955

(D) 1952

ANS. B

 

38.) In a computer, if 8 bits are used to specify address in memory, the total number of addresses will be:

Options:-

(A) 512

(B) 256

(C) 8

(D) 216

ANS. B

 

39.) Which of the following was launched in 2013 with the purpose to provide strategic funding to eligible state higher educational institutions?

Options:-

(A) All India Council for Technical Education

(B) Sarva Shiksha Abhiyan

(C) Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan

(D) Rashtriya Uchchatar Shiksha Abhiyan

ANS. D

 

40.) A source of renewable power which can be developed with minimum cost is:

Options:-

(A) Geothermal energy

(B) Tidal power

(C) Wind mills

(D) Biomass power

ANS. D

 

41.) Natural vegetation of an area needs to be preserved for the future, mainly for the purpose of:

Options:-

(A) Providing material for breeding new species

(B) Study by scientists

(C) Preventing soil erosion

(D) Providing habitat for birds

ANS. A

 

42.) How much carbon is being added to the atmosphere by burning of fossil fuels?

Options:-

(A) 6 – 9 billion tons

(B) 2 – 6 billion tons

(C) 9 – 12 billion tons

(D) 4 – 6 billion tons

ANS. A

 

43.) __________ denotes an error in a computer program.

Options:-

(A) Virus

(B) Bug

(C) Spam

(D) Bit

ANS. B

 

44.) The National Knowledge Commission (NKC) was established in which year?

Options:-

(A) 2007

(B) 2005

(C) 1998

(D) 2000

ANS. B

 

45.) The output quality of a printer is measured by:

Options:-

(A) Digits per inch

(B) Dots per inch

(C) Dots per cm

(D) Dots per mm

ANS. B

 

46.) The annual range of temperature in the interior of the continents is high compared to coastal areas. What is/are the reason(s)?

(a) Thermal difference between land and water.

(b) Variations in altitude between continents and oceans.

(c) Presence of strong winds in the interior.

(d) Heavy rains in the interior as compared to coastal region.

Options:-

(A) (a) only

(B) (a), (b), (c) and (d)

(C) (b) and (c) only

(D) (a) and (b) only

ANS. A

 

47.) The University Grants Commission (UGC) was formally inaugurated on 28 December 1953 by whom among the following?

Options:-

(A) Sh. Maulana Abul Kalam Azad

(B) Dr. S. Radhakrishnan

(C) Mrs. Indira Gandhi

(D) Dr. Rajendra Prasad

ANS. A

 

48.) Which of the following are audio file formats?

(a) .wav

(b) .aac

(c) .wmv

(d) .flv

Options:-

(A) (b) and (c)

(B) (a) and (d)

(C) (c) and (d)

(D) (a) and (b)

ANS. D

 

49.) In which part of India, the tropical western Ghats are situated?

Options:-

(A) Punjab

(B) Kerala

(C) Rajasthan

(D) Assam

ANS. B

 

50.) The University Grants Commission has a Scheme for “ Human Rights and Values in Education”. Under this Scheme, which statement is incorrect among the following for ‘Human Rights and Duties Education’ component?

Options:-

(A) To establish value and wellness centres in schools.

(B) To encourage research activities.

(C) To sensitize the citizens so that the norms and values of human rights are realized.

(D) To develop interaction between society and educational institutions.

ANS. A

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email