MCQs on Public Health - 5


1. Number of live births per 1000 live male births defined as: 

(a) sex ratio 
(b) maternal mortality rate 
(c) birth rate 
(d) death rate 

Answer: (a)

2. Main determinants of health status of a person: 

(a) income and social status 
(b) education 
(c) physical environment 
(d) All the above

Answer: (d)

3. The Physical Quality of Life Index (PQLI) combines three indicators. They are 

(a) infant mortality, life expectancy and adult literacy rate 
(b) crime rate, clean environment and quality of housing 
(c) air pollution rate, water pollution rate and sanitation 
(d) health, education and environment. 

Answer: (a)

4. The Human Development Index (HDI) summarizes a great deal of social performance in a single composite index, combining: 

(a) disparity reduction rate, human resource development rate and the composite index 
(b) longevity, education and living standard 
(c) minimum schooling, adult literacy and tertiary educational attainment 
(d) human resource training, development and R&D. 

Answer: (b)

5. Longevity is a proxy for _________ in the Human Development Index: 

(a) health and nutrition 
(b) living standard 
(c) infant mortality 
(d) Purchasing Power Parity

Answer: (a)

6. Janani Shishu Suraksha Karyakram is a new initiative launched in which year: 

(a) 2011 
(b) 2012 
(c) 2013 
(d) 2010

Answer: (a)

7. AYUSH stands for: 

(a) all youth and usual status health status 
(b) Ayurveda, Yoga& naturopathy,Unani,Siddha and Homeopathy 
(c)accredited youth and usual special health care 
(d) none of these

Answer: (b)

8. Which state is accounted for first place in human development in India: 

(a) Tamilnadu 
(b)Punjab 
(c) Bihar 
(d) Kerala

Answer: (d)

9. Virtuous cycle means: 

(a) high economic development 
(b) high human development 
(c) high human development with high economic development 
(d) high human development with low economic development 

Answer: (b)

10. Vicious cycle means: 

(a) low economic development 
(b) high economic development 
(c) high human development 
(d) low economic development

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email