Solved Question Paper for Assistant Engineer Grade-I in Geological Survey of India conducted by UPSC

 21. For the measurement of a fore bearing and back bearing of a traverse, the bearing of a line is defined as the angle made by the line with:

(a) Full reference direction and measured in clockwise direction

(b) Zero reference direction and measured in clockwise direction

(c) Zero reference direction and measured in anticlockwise direction

(d) Full reference direction and measured in anticlockwise direction

Answer: (b)

22. The welding process in which molten metal flows into the mould, melts the parts, and forms the joint on solidifying, is known as:

(a) Fusion welding

(b) Thermit welding

(c) Fission welding

(d) Gas welding

Answer: (b)

23. The maximum possible draft in a rolling operation depends on:

1. Coefficient of friction between roll and work

2. Roll diameter

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

24. A dummy block is used between the ram and the metal in:

1. Direct extrusion

2. Indirect extrusion

3. Impact extrusion

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 only

(c) 2 only

(d) 3 only

Answer: (b)

25. Which one of the following is the correct sequence of operation in production, planning and control?

(a) Routing, scheduling, dispatching and follow-up

(b) Scheduling, routing, dispatching and follow-up

(c) Routing, dispatching, scheduling and follow-up

(d) Scheduling, dispatching, routing and follow-up

Answer: (a)

26. Consider the following statements with reference to the process of design of ‘Limit Gauges’:

1. Wear allowance of 5 % of work tolerance is given to the ‘Go’ Gauges

2. To prolong the service of the ‘Go’ Gauge, wear allowance is provided during design of Gauges

3. All the Limit Gauges are designed considering only the wear allowance

4. Design of Limit Gauge must consider only the manufacturing tolerance

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 4 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 and 4 only

Answer: (b)

27. 

Answer: (c)

28. 

Answer: (b)

29. Consider the following characteristics of a core:

1. Refractoriness

2. Permeability

3. Collapsibility

4. Strength

Which of the above characteristics of a core are correct for effective performance?

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

30. In the context of Field Astronomy, the Co-latitude of the relevant pole is the angular distance from:

(a) Zenith to Pole

(b) Zenith to Azimuth

(c) Zenith to Nadir

(d) Prime vertical to zenith

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email