Solved Question Paper for Assistant Engineer Grade-I in Geological Survey of India conducted by UPSC

 31. 

Answer: (a)

32. 

(a) 1577 km

(b) 1451 km

(c) 1270 km

(d) 1053 km

Answer: (a)

33. The length of a line measured with a 20 m chain was found to be 250 m . If the length of the chain is increased by 10 cm, what is the true length of the line?

(a) 265.50 𝑚

(b) 261.25 𝑚

(c) 255.50 𝑚

(d) 251.25 𝑚

Answer: (d)

34. Which one of the following combination is called a ‘Total Station’?

(a) Electronic Theodolite + Electronic Distance Meter (EDM)

(b) Electronic level + Electronic Distance Meter (EDM)

(c) Electronic level + Tellurometer

(d) Tellurometer + Electronic Distance Meter (EDM)

Answer: (a)

35. What is the approximate net present value of 𝑅s.900 at the end of 5 years at 10 % discount rate?

(a) Rs. 508

(b) Rs. 559

(c) Rs. 604

(d) Rs. 614

Answer: (b)

36. In aerial photography, ‘Rectification’ is the process of rephotographing an aerial photograph to eliminate:

1. Tilt

2. Parallax error

3. Area error

4. Elevation difference

Which of the above are correct?

(a) 2 and 3 only

(b) 1 and 4 only

(c) 1 only

(d) 4 only

Answer: (c)

37. 

(a) 1.7 %

(b) 1.6 %

(c) 1.5 %

(d) 1.4 %

Answer: (c)

38. In respect of a photo theodolite, used in photogrammetric surveying, the ‘Principal Plane’ is perpendicular to the:

1. Picture plane

2. Camera plate

3. Fiducial trace

4. Focal length

Which of the above are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1 and 4 only

Answer: (a)

39. When the airways are joined in parallel, the pressure drop across all of them is:

(a) Different

(b) The sum of pressure drops across each of them

(c) Same

(d) Zero

Answer: (c)

40. The scale of an aerial photograph is 1 cm = 100 m . The photograph size is 20 cm X 20 cm. How many photographs are required to cover an area of 8 km ×12.5 km , if the longitudinal lap is 60 % and the side lap is 30 %?

(a) 109

(b) 119

(c) 129

(d) 139

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email