Solved Question Paper for Combined Test for Assistant Chemist in GSI, Foreman (Chemical) in DGAQA & Scientific Officer (Chemical) in National Test House conducted by UPSC

 61. The ratio of heat transfer rate with fin to the heat transfer rate without fin is:

(a) Fin conductance
(b) Fin efficiency
(c) Fin resistance
(d) Fin effectiveness

Answer: (d)

62. A 60 W lamp buried in soil (š‘˜ =0.83 W/mK) at 0°š¶ is switched on. The soil temperature at 0.3 m away from the lamp at steady state is:
(a) 18°š¶
(b) 19°š¶
(c) 20°š¶
(d) 21°š¶

Answer: (b)

63. 
(a) Critical Reynolds number for flow over a flat plate
(b) Reynolds number in pipe flow
(c) Flow and heat transfer in a non circular duct, where Dā„Ž is hydraulic diameter
(d) Reynolds analogy for momentum and heat transfer for turbulent flow

Answer: (b)

64. The ratio of the buoyancy force to the viscous force acting on the fluid is:
(a) Nusselt number
(b) Reynolds number
(c) Grashof number
(d) Prandtl number

Answer: (c)

65. 

Answer: (c)

66. Consider the following statements with reference to dropwise condensation during heat and mass transfer:
1. Vapour condenses on the surface in the form of drops, and consequently a large part of cooling surface is always bare to vapour for undergoing condensation
2. The rate of heat transfer is many times larger than what is achieved in film condensation
3. It occurs on a non-wettable cooling surface where the liquid condensate drops do not spread

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

67. Consider the following statements regarding heat transfer coefficient for laminar flow:
1. When the buoyancy forces are in the same direction as the external forces, they increase the rate of heat transfer
2. When the external and buoyancy forces act in opposite directions, the heat transfer is increased

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1nor 2

Answer: (a)

68. Consider the following statements regarding velocity distribution in turbulent flow through pipe:
1. No fundamental theory is yet available to determine the velocity distribution
2. Empirical and semi-empirical relations are used to correlate the velocity field in turbulent flow

Which of the above statement is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

69. A very thin layer at the wall where viscous shear stress dominates is known as:
(a) Buffer sublayer
(b) Viscous sublayer
(c) Turbulent sublayer
(d) Buffer layer

Answer: (b)

70. Consider the following statements regarding rotating cylinders in heat and mass transfer:
1. Heat transfer by convection between a rotating body and a surrounding fluid is of importance in the thermal analysis of flywheels, turbine rotors and other rotating components of various machines
2. With the heat transfer, a critical velocity is reached when the circumferential speed of the cylinder surface becomes approximately equal to the upward natural convection velocity at the side of heated stationary cylinder
3. At speeds greater than critical the peripheral speeds Reynolds number becomes the un-controlling parameter

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 2 and 3 only

Answer: (c)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email