Solved Question Paper for Combined Test for Assistant Chemist in GSI, Foreman (Chemical) in DGAQA & Scientific Officer (Chemical) in National Test House conducted by UPSC

 41. Which one of the following chemical conversion reaction will be adopted in the process of ‘Acylation’?

(a) Electrolysis
(b) Esterification
(c) Double decomposition
(d) Fermentation

Answer: (c)

42. Consider the following characteristics of chemical conversions during their manufacturing:
1. Each chemical conversion is one of a family of numerous individual reactions that are similar in energy change, reaction pressure and /or temperature, reaction time, equilibrium or raw materials
2. Frequently there is factory segregation wherein a building is devoted to making single product by means of a single type of chemical conversions
3. Where production is small or products variable, equipment may be conveniently and economically transferred from the making of one chemical to that of another based on the same chemical conversion
4. Since the basis of chemical conversion classification is a chemical one, stress is placed on the chemical reaction

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 3 and 4 only
(c) 1, 2 and 4 only
(d) 2, 3 and 4 only

Answer: (b)

43. ‘Calcination’ reaction will be carried out by:
(a) Pyrolysis
(b) Isomerisation
(c) Reduction
(d) Nitration

Answer: (a)

44. The role of ‘Recording Instruments’ in the chemical process and control is:
(a) To present the current data only
(b) To present the deviation from a norm only
(c) To permit study and analysis
(d) To present the current data and deviation from a norm

Answer: (c)

45. Which of the following are the benefits of research in chemical process industries?
1. New and improved process
2. Variable cost of products
3. Services and products never become known
4. Domination by foreign control
5. Adequate supply of materials previously obtained only as byproducts
6. Stabilization of business and industrial employment

(a) 1, 3, 5 and 6 only
(b) 1, 2, 4 and 5 only
(c) 2, 3, 4 and 5 only
(d) 2, 4, 5 and 6 only

Answer: (a)

46. In which one of the following process, the natural gas is cracked to carbon black and hydrogen, at 1100°𝐶 to 1650°𝐶 in a refractory lined furnace in two cycle operation?
(a) Channel black process
(b) Thermal black process
(c) Oil furnace process
(d) Black smoke process

Answer: (b)

47. Consider the following statements regarding chemical process industries:
1. It can be used as decolorant
2. It is having a great surface area and pore volume
3. It can be used in solution purification
4. It can remove the taste and odors from water, vegetable oils, alcoholic beverages, chemicals and pharmaceuticals

The above properties are observed in:
(a) Activated sludge
(b) Activated carbon
(c) Activated bone black
(d) Coal powder

Answer: (b)

48. What is the correct sequence of steps involved in manufacturing of graphite?
1. Coke is selected and shipped to the graphite plant
2. Calcined materials are carefully analyzed
3. Green electrodes are baked at 900°𝐶𝐶 to carbonize the binder and furnish amorphous electrodes
4. Graphite is shipped to industrial demands and the scrap is powdered
5. Carbon materials is calcined to volatilize impurities
6. Calcined materials are ground, screened, weighted, mixed with binder, formed by moulding into green electrodes and arranged in the furnace
7. Amorphous electrodes are graphitized in the electric furnace at high temperature

(a) 1, 5, 3, 6, 2, 7, and 4
(b) 4, 5, 3, 6, 2, 7, and 1
(c) 1, 5, 2, 6, 3, 7, and 4
(d) 4, 5, 2, 6, 3, 7, and 1

Answer: (c)

49. The ‘Diamond farming’ region in the following nickel carbon system is:
(a) Region A
(b) Region B
(c) Region C
(d) Region D

Answer: (b)

50. The air quality act in chemical process industries is provided for:
1. Additional research efforts and funds
2. Additional state and regional grant programs
3. National ambient air quality standards to be set by the government
4. Complete designation of air quality control regions

(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3, and 4

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email