Solved Question Paper for Drugs Inspector (Medical Devices) in CDSCO conducted by UPSC

 61. Which can be represented as a network, that shows the elements of a functioning system and the way they are interrelated or linked?

1. System structure
2. Subsystem structure
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (a)

62. Which one of the following ratios are computed on the basis of projected figures of current assets and current liabilities?
(a) Liquidity ratios
(b) Debt-equity ratios
(c) Stock turnover ratios
(d) Profitability ratios

Answer: (a)

63. In the method of evaluation of the project profitability, the ratio of original investment to annual income is said to be:
(a) Return on Investment (ROI)
(b) Pay Back Period (PBP)
(c) Net Present Value (NPV)
(d) Initial Rate of Return (IRR)

Answer: (b)

64. Reconciliation report is a form of:
(a) Inventory report
(b) Capacity utilization report
(c) Financial report
(d) Sales report

Answer: (c)

65. Generally in Disaster project:
(a) Capital cost is high and project time is low
(b) Capital cost is low and project time is low
(c) Capital cost is high and project time is high
(d) Capital cost is low and project time is high

Answer: (a)

66. What is PEP in Project Management?
(a) Project Evaluation Plan
(b) Project Execution Plan
(c) Project Exercise Plan
(d) Performance Evaluation Plan

Answer: (b)

67. The economic interpretation of the rate of return on the unrecovered investment balance in the project is:
(a) Internal Rate of Return (IRR )
(b) External Rate of Return (ERR)
(c) Minimum Acceptable Rate of Return (MARR)
(d) Rate of Interest (ROI)

Answer: (a)

68. The analysis to know what will happen to the viability of the project when some variable like sales or investment deviates from the expected value?
(a) Break-Even -Analysis
(b) Case Analysis
(c) Scenario Analysis
(d) Sensitivity Analysis

Answer: (d)

69. 3 ‘R’s of contracting are:
(a) Responsibility, Reimbursement and Risk
(b) Responsibility, Right and Risk
(c) Reimbursement, Right and Risk
(d) Reimbursement, Responsibility and Right

Answer: (a)

70. The expression which is used to represent the variance between the original sanctioned cost and the final cost incurred is:
(a) Cost turn over
(b) Cost overrun
(c) Capital cost
(d) Project Sickness

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email