Solved Question Paper for Drugs Inspector (Medical Devices) in CDSCO conducted by UPSC

 31. Which of the following are the basic types of scaffolds?

(a) Double scaffold, Steel scaffold and Tower scaffold
(b) Tower scaffold, Cantilever scaffold and Patented scaffold
(c) Tower scaffold, Cantilever scaffold and Mechanical Aid
(d) Double scaffold, Steel scaffold and Mechanical Aid

Answer: (c)

32. Which one of the following methods of projection is now recommended by the ‘Bureau of Indian Standards’?
(a) First-angle projection method
(b) Second-angle projection method
(c) Third-angle projection method
(d) Fourth-angle projection method

Answer: (a)

33. Which one of the following is the correct instruction regarding preliminary evacuation?
(a) Review evacuation instructions posted in hallways
(b) Review exit locations and emergency travel routes
(c) Outline fire emergency response procedures
(d) Instruct employees not to reenter the building until the ‘all clear’ signal is given by a designated individual

Answer: (b)

34. Consider the following statements with reference to Traces:
1. When a plane is perpendicular to reference plane, its projections on that plane is a straight line
2. When the plane is parallel to reference plane, its projections on that plane shows its true shape and size

Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

35. Imagine a cuboid is placed in front of a vertical plane on the H.P. The method of projections in which the visual rays (edges) make an angle of 60° with the plane of projection is known as:
(a) Isometric projections
(b) Orthographic projections
(c) Oblique projections
(d) Perspective projections

Answer: (c)

36. Which one of the following systems is recommended for the general rules of dimensioning?
(a) Unidirectional system
(b) Bidirectional system
(c) Aligned system
(d) Both unidirectional system and aligned system

Answer: (c)

37. A sectional plane is perpendicular to both the reference planes, the true shape of the section will be shown on the:
(a) Sectional top view
(b) Sectional front view
(c) Sectional side view
(d) Auxiliary side view

Answer: (c)

38. Consider the following statements regarding CAD:
1. CAD increases the accuracy and productivity of designer
2. CAD improves the quality of drawings produced
3. In CAD, the transfer of drawings is cheaper
4. CAD requires more storage space

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2 and 3 only

Answer: (d)

39. When the section plane is inclined to the axis and is parallel to one of the generators, the section is known as:
(a) Ellipse
(b) Parabola
(c) Hyperbola
(d) Epicycloid

Answer: (b)

40. A diagonal scale of RF = 1/250 is constructed to read upto 1 km and to read meters on it. The length of the scale is:
(a) 8 cm
(b) 40 cm
(c) 80 cm
(d) 400 cm

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email