Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Medical Officer/Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush held on 19.03.2017.

1. Which one of the following is a cause of Mūḍha Garbha?

(a) Samāna vāyu vaiguṇya

(b) Vyāna vāyu vaiguṇya

(c) Udāna vāyu vaiguṇya

(d) Apāna vāyu vaiguṇya

Answer: (d)

2. Which one of the following items is NOT included as a nitya abhyasi dravya by Caraka?

(a) Sainḍhava

(b) Āmlaka

(c) Dadhi

(d) Śaṣtika Śali

Answer: (c)

3. The Jātahāriṇī condition, where the female does NOT attain Puṣpa up to the age of 16 years, is termed as:

(a) Puṣpaghnī.

(b) Parisrutā.

(c) Kaṭambharā.

(d) Śuṣka Revatī.

Answer: (d)

4. Which doṣa is vitiated by eating Kaṣāya Rasa in Pānduroga?

(a) Vāta

(b) Pitta only

(c) Kapha only

(d) Pitta and Kapha

Answer: (a)

5. According to Kāśyapa Samhita, Kaumār dhūpa is used for:

(a) Apasmāra nāśanaḥ.

(b) Sarva Rogagrhāpahaḥ .

(c) Graha vaikṛte.

(d) Vardhayati Prajāḥ.

Answer: (d)

6. Which one of the following doṣa is vitiated in cleft lip?

(a) Vāta

(b) Pitta

(c) Kapha

(d) Rakta

Answer: (a)

7. Which one of the following is a symptom of fifth month pregnancy?

(a) Guru gātratā

(b) Balavarṇahāni

(c) Kārśya

(d) Klāntatam

Answer: (c)

8. ‘Jihvātālugale Vraṇaḥ’ is a symptom of:

(a) Revatī graha.

(b) Śakunī graha.

(c) Pūtanā graha.

(d) Śvagraha.

Answer: (b)

9. What should be the size of the lumen of Uttara-Basti Puṣpa-Netra in adult women?

(a) Flower-stalk of Mālati

(b) Mustard seed

(c) Māṣa seed

(d) Mudga seed

Answer: (d)

10. ‘Ārtave sā vimukte tu tatkṣaṇam labhate sukham’ is a symptom of:

(a) Upaplutā.

(b) Udāvartinī.

(c) Vāminī.

(d) Karṇinī.

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email