Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

 21. Which one of the following is the maximum duration indicated for ‘Snehapāna’?

(a) 3 days

(b) 5 days

(c) 7 days

(d) 12 days

Answer: (c)

22. ‘Vismāpanam Bhayam’ is a procedure to manage which one of the following diseases?

(a) Apasmāra

(b) Madātyaya

(c) Mūrchā

(d) Hikkā

Answer: (d)

23. Which one of the following is NOT a rūpa of Vātika Grahaṇī?

(a) Kanṭhāsya śophaḥ

(b) Manasaḥ Sadanam

(c) Hṛdrogaplīhāśankī

(d) Sriṣt guru varca pravartanam

Answer: (d)

24. ‘Viṣamām kurute buddhim nityānitye hitāhite’ are diagnostic features of:

(a) Manovasāda.

(b) Yoṣāpasmāra.

(c) Atatvābhiniveśa.

(d) Unmāda.

Answer: (c)

25. Jvara becomes Nirāmavasta on:

(a) 5th day.

(b) 6th day.

(c) 7th day.

(d) 8th day.

Answer: (d)

26. What is Enervation?

1. Deficiency in nervous strength

2. Removal of a nerve

3. A device of converting energy

4. Neuromascular relation

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3

(c) 2, 3 and 4

(d) 1 only

Answer: (a)

27. According to Suśruta, which one among the following is NOT a Raktaja Kṛmi?

(a) Nakhāda

(b) Romāda

(c) Keśāda

(d) Leliha

Answer: (d)

28. ‘Paridagdhā Kharasparśā Jihvā’ is a symptom of:

(a) Viṣama Jvara.

(b) Santata Jvara.

(c) Anyedyuṣka Jvara.

(d) Sannipātika Jvara.

Answer: (d)

29. ‘Putitam ṣaṣthi vārāṇi sindūrābham prajāyate' is the sign of which bhasma?

(a) Nāga

(b) Vanga

(c) Abhraka

(d) Tāmra

Answer: (c)

30. ‘Prekṣaṇa kūṭa śothaḥ’ is a pūrva rūpa of:

(a) Yakṛta Vikāra.

(b) Pāndu.

(c) Arśa.

(d) Yakṛtaplīhāvṛddhi.

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email