Solved Question Paper for Medical Officer- Research Officer (Ayurveda), Ministry of Ayush conducted by UPSC

 71. What is the toxic constituent present in seeds of Eranḍa?

(a) Reserpine

(b) Ricin

(c) Valeric acid

(d) Euphorbin

Answer: (b)

72. Which two drugs are NOT enumerated in ‘Jīvanīya Mahākaṣāya’ of Caraka Samhita?

(a) Medā and Mahāmedā

(b) Ṛddhi and Vṛddhi

(c) Kākolī and KṣīraKākolī

(d) Jīvaka and Ṛṣabhaka

Answer: (b)

73. Which one is NOT mentioned in ‘Hṛdya Mahākaṣāya’ of Caraka Samhita?

(a) Āmra

(b) Lakuca

(c) Arjuna

(d) Dāḍima

Answer: (c)

74. Which one of the following combination of drugs is known as Vyoṣa?

(a) Śunṭhī, Pippalī and Marica

(b) Pippalī, Pippalīmūla and Marica

(c) Citraka, Marica and Cavya

(d) Cavya, Citraka and Śunṭhī

Answer: (a)

75. ‘Asvedanam Mahāvāstu’ is a symptom of:

(a) Carmadala

(b) Eka Kuṣṭha

(c) Alasaka

(d) Vipādika

Answer: (b)

76. What is Vīrya of Vāsā?

(a) Uṣṇa

(b) Śīta

(c) Anuṣṇaśīta

(d) Samaśītoṣṇa

Answer: (b)

77. According to Suśruta, Manyastambha disease is caused by vitiation of which one of the following doṣa?

(a) Vāta doṣa

(b) Sleṣmāvṛta Vāta doṣa

(c) Pittāvṛta Vāta doṣa

(d) Sānnipātik doṣa

Answer: (b)

78. Which of the following four Medhya Rasāyana drugs are described in Caraka Samhita?

(a) Mandūkaparṇī, Yaṣṭimadhu, Guḍūcī and Śankhapuṣpī

(b) Aindrī, Brāhmī, Guḍūcī and Aśvagandhā

(c) Balā, Nāgabalā,Mahābalā and Atibalā

(d) Brāhmī, Śankhapuṣpī, Aśvagandhā and Śatāvarī

Answer: (a)

79. Which one of the following is NOT suitable for prolonged use?

(a) Śankhapuṣpī

(b) Pippalī

(c) Aśvagandhā

(d) Balā

Answer: (b)

80. Seeds of which plant are used to purify water?

(a) Strychnos nuxvomica

(b) Strychnos potatorum

(c) Aconitum plamatum

(d) Aconitum ferox

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email