Solved Question Paper for Medical Officer (Homoeopathy) in Govt. of NCT of Delhi conducted by UPSC

 41. “Nose stuffs up when there is a cold rain”, is a symptom of:

(a) Sarasaparilla

(b) Dulcamara

(c) Lycopodium

(d) Silicea

Answer: (b)

42. “Sensation of something alive in abdomen and stomach”, is a symptom of:

(a) Chamomilla

(b) Crocus sativus

(c) Arsenic.alb.

(d) Thuja oc.

Answer: (b)

43. “Antidotes ill-effects of eating shellfish”, is a symptom of:

(a) Urtica urens

(b) Apis mel.

(c) Cantharis

(d) Causticum

Answer: (a)

44. “After lying down in the evening, he lies awake till late at night and cannot go to sleep” , is a syptom of :

(a) Nat.mur.

(b) Rhus tox

(c) Spigelia

(d) Hamamelis

Answer: (c)

45. Complementary relationship is found in:

(a) Aconitum napellus-Sulphur

(b) Mercurius solubilis-Silicea

(c) Causticum-Phosphorus

(d) Nux vomica-Camphora

Answer: (a)

46. “Loss of smell and taste”, is a symptom of:

(a) Hyoscyamus

(b) Aurum metallicum

(c) Kali bichromicum

(d) Hepar sulphur

Answer: (a)

47. “Involuntary evacuation of faeces in sleep”, is a symptom of:

(a) Aconite nap.

(b) Bellis per.

(c) Arnica mont.

(d) Hypericum

Answer: (c)

48. “The borders of the eyelids are painful on moving as if they were dry, and rubbed upon the eyeballs”, is a symptom of:

(a) Aconite

(b) Arsenic alb.

(c) Bellis p.

(d) Murex

Answer: (b)

49. “Vertigo on quickly turning the head to left side specially”, is one of the characteristic symptoms of:

(a) Pulsatilla

(b) Silicea

(c) Colocynthis

(d) Thuja

Answer: (c)

50. “Stools are knotty like sheep’s dung, crumbling at the verge of anus”, is a symptom of:

(a) Magnesia phos.

(b) Calcarea phos.

(c) Opium

(d) Magnesia muriatica

Answer: (d)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email