Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Public Prosecutors & Assistant Public Prosecutors in CBI held on 25.11.2017.

1. Original jurisdiction of the Supreme Court, to the exclusion of any other Court, does NOT include any dispute:

(a) between Government of India and one or more States.

(b) between Government of India and any State or States on the one hand and one or more other States on the other.

(c) in relation to election of President of India.

(d) between Government of India and civil servants as to constitutional validity of service rule.

Answer: (d)

2. In which one of the following cases, the Supreme Court upheld the Constitutional validity of National Awards like Bharat Ratna holding that these awards do not amount to ‘titles’ within the meaning of Article 18 of the Constitution of India?

(a) Balaji Raghavan v. Union of India

(b) Mohini Jain v. State of Karnataka

(c) D K Basu v. State of West Bengal

(d) J P Unni Krishnan v. State of Andhra Pradesh

Answer: (a)

3. Which of the following Fundamental Rights can NOT be suspended when a Proclamation of Emergency is in operation?

(a) Article 19 and Article 21

(b) Article 32 and Article 226

(c) Article 20 and Article 21

(d) Article 19 and Article 20

Answer: (c)

4. In which one of the following cases, the Supreme Court, while recognizing the Muslim Women’s right to maintenance for the first time, observed, “A uniform civil code will help the cause of national integration by removing disparate loyalties to laws which have conflicting ideologies”?

(a) Shamim Ara v. State of Uttar Pradesh

(b) Danial Latifi v. Union of India

(c) Mohd. Ahmed Khan v. Shah Bano Begum

(d) K Zunaideen v. Ameena Begum

Answer: (c)

5. Doctrine of Eclipse, pertaining to Fundamental Rights, has originated from which one of the following Articles of the Constitution of India?

(a) Article 32

(b) Article 21

(c) Article 19

(d) Article 13

Answer: (d)

6. The power of the Supreme Court of India to punish for contempt of itself is traceable to which one of the following Articles of the Constitution of India?

(a) Article 215

(b) Article 128

(c) Article 129

(d) Article 131

Answer: (c)

7. Which one of the following is a Directive Principle of State Policy under the Constitution of India?

(a) To safeguard public property and to abjure violence

(b) Equal Justice and free legal aid

(c) To value and preserve the rich heritage of India’s composite culture

(d) To provide free and compulsory education to all children of the age of six to fourteen years

Answer: (b)

8. Which constitutional amendment is relevant to the goods and services tax?

(a) Constitution (99th Amendment) Act

(b) Constitution (100th Amendment) Act

(c) Constitution (101st Amendment) Act

(d) Constitution (102nd Amendment) Act

Answer: (c)

9. Which one of the following statements is NOT correct?

(a) The State of Andhra Pradesh enjoys special status under the Constitution of India in matters relating to education and therefore its power to prescribe residential requirement for candidates appearing in super specialty examination is constitutionally valid

(b) The Supreme Court of India has no power to transfer a case pending in a Court within the State of Jammu and Kashmir to any Court outside that State

(c) The Parliament cannot empower any Court in the State of Jammu and Kashmir to exercise the powers exercisable by the Supreme Court to enforce the fundamental rights by issuing writ, orders or directions

(d) The provisions of article 371D of the Constitution of India have overriding effect over any other provision of the Constitution

Answer: (b)

10. Which one of the following pairs is correctly matched?

(a) Goods and Services Tax Council Article 279A

(b) Taxes on sale of petroleum crude List I of Seventh Schedule

(c) Duties of excise on petroleum crude produced in India List II of Seventh Schedule

(d) Duties of excise on tobacco produced in India List III of Seventh Schedule

Answer: (a)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email