Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

 51. In which one of the following cases, Justice Vivian Bose laid down the law relating to murder under Clause Thirdly of Section 300 of Indian Penal Code, 1860?

(a) Rajwant Singh v. State of Kerala

(b) Anda v. State of Rajasthan

(c) Virsa Singh v. State of Punjab

(d) State v. Punnayya

Answer: (c)

52. Which one of the following Sections of the Indian Penal Code, 1860, does NOT attract punishment to a Public Servant who failed to record any information given to him under Sub Section (1) of Section 154 of the Code of Criminal Procedure, 1973?

(a) Section 326 A

(b) Section 376 A

(c) Section 363

(d) Section 509

Answer: (c)

53. Printing or publishing of the name or any matter which may make known the identity of the victim of offences under section 376, 376 A, 376 B, 376 C, 376 D or Section 376 E of the Indian Penal Code, 1860, is NOT permissible if the:

(a) investigation officer by order in writing permits to do so.

(b) victim has given authorization in writing.

(c) next kin of the minor victim has given authorization in writing.

(d) authorization is given by the next kin to his close friend in writing.

Answer: (d)

54. In which one of the following cases, did the Supreme Court given guidelines for the Constitution of FamilyWelfare Committee by the District Legal Service Authority to look into the complaints filed under Section 498A of IPC?

(a) Rajesh Sharma and Others v. State of Uttar Pradesh and Another

(b) Preeti Gupta and Another v. State of Jharkhand

(c) Arnesh Kumar v. State of Bihar and Another

(d) K Srinivas Rao v. D A Deepa

Answer: (a)

55. Which one of the following statements for the offence of criminal conspiracy is NOT correct?

(a) Two or more persons agreed to do an illegal act

(b) Meeting of minds is an essential ingredient

(c) The act intended necessarily should take place

(d) It is immaterial whether the illegal act is the ultimate object of such agreement or is merely incidental to that object

Answer: (c)

56. Which one of the following kinds of hurts is NOT designated as “Grievous”?

(a) Emasculation

(b) The sufferer is unable to follow his ordinary pursuit for a period of two weeks

(c) Permanent disfiguration of the head or face

(d) Fracture of a bone

Answer: (b)

57. Which one of the following is NOT an exception for the offence of Defamation?

(a) To express in good faith any opinion whatever respecting the conduct of a Public Servant in the discharge of his Public duty

(b) To express in good faith any opinion whatever respecting the conduct of any person touching any personal question and respecting his character so far as his character appears in that conduct and no further

(c) To express in good faith any opinion respecting the merits of any performance which its author has submitted to the judgment of the Public

(d) To publish substantially true report of the proceedings of a Court of Justice or of the result of any such proceedings

Answer: (b)

58. ‘X’ finds a valuable ring on the roadside. He sells it immediately without attempting to discover the owner. Which one of the following offences ‘X’ is guilty of?

(a) Criminal breach of trust

(b) Cheating

(c) Dishonest misappropriation of property

(d) Theft

Answer: (c)

59. Which one among the following is a necessary ingredient to initiate prosecution against the husband for the death of a married woman under Section 304B of the Indian Penal Code, 1860?

(a) Death caused within seven years of her marriage

(b) Death caused within two years of Judicial Separation

(c) Death caused within one year of an order of Restitution of Conjugal Rights by a Court of competent jurisdiction

(d) Death caused within three years of her marriage

Answer: (a)

60. In which one of the following cases, did the Supreme Court strike down Section 303 of the Indian Penal Code, 1860, as unconstitutional?

(a) Bachan Singh v. State of Punjab

(b) Machhi Singh v. State of Punjab

(c) Mithu v. State of Punjab

(d) Dhananjoy Chaterjee v. State of West Bengal

Answer: (c)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email