Solved Question Paper for Public Prosecutors in CBI conducted by UPSC

 101. Which one of the following is the punishment for cyber terrorism under the Information Technology Act, 2000?

(a) 5 years rigorous imprisonment

(b) Imprisonment for life

(c) 7 years rigorous imprisonment

(d) 10 years rigorous imprisonment

Answer: (b)

102. Which of the following Sections of the Information Technology Act, 2000, was / were dealt with in the Shreya Singhal v. Union of India case?

(a) Section 66A, Section 69A and Section79

(b) Section 66A only

(c) Section 69A only

(d) Section 69A and Section 79 only

Answer: (a)

103. The Supreme Court of India has stuck down Section 66A of the Information Technology Act, 2000, for violation of which one of the following Articles of the Constitution of India?

(a) Article 19(1)(a)

(b) Article 20

(c) Article 21

(d) Article 14

Answer: (a)

104. Which one of the following Sections of the Information Technology Act, 2000, deals with punishment for tampering with computer source documents?

(a) Section 64

(b) Section 65

(c) Section 66

(d) Section 67

Answer: (b)

105. Under the provisions of the Information Technology Act, 2000 the responsibility of intermediary regarding objectionable content being used to commit the unlawful act extends to:

1. immediately take down the content as soon as intermediaries receive information.

2. taking it down after receiving Court order asking intermediary to expeditiously remove or disable access to certain material.

3. taking it down after receiving Government order asking intermediary to expeditiously remove or disable access to certain material.

Which of the statements given above is / are correct?

(a) 1

(b) 2 only

(c) 3 only

(d) 2 and 3

Answer: (d)

106. If any person contravenes rules or regulations made under the provisions of the Information Technology Act, 2000, and for the contravention of which no penalty has been separately provided under the Act, he is liable to pay compensation up to:

(a) Rs. 25,000

(b) Rs. 50,000

(c) Rs. 1,00,000

(d) Rs. 2,00,000

Answer: (a)

107. Which of the following statements is / are correct?

1. Appeals under Section 57 of the Information Technology Act, 2000, can be filed only before the Appellate Tribunal

2. Appeals under Section 57 of the Information Technology Act, 2000, can be filed only before the Cyber Appellate Tribunal

3. The appeal under the Information Technology Act, 2000, can be filed before the Telecom Disputes Settlement and Appellate Tribunal established under the Telecom Regulatory Authority of India Act, 1997

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

108. ‘Subscriber’, according to Section 2(ZG) of the Information Technology Act, 2000, means a person:

(a) who helps in the issue of Electronic Signature Certificate.

(b) who sends, generates any Electronic Signature Certificate.

(c) who issues the Electronic Signature Certificate.

(d) in whose name the Electronic Signature Certificate is issued.

Answer: (d)

109. According to Section 25 of the Information Technology Act, 2000, the ‘Controller’ may revoke the license regarding issue of electronic signature certificate issued under Section 21 of the Act:

(a) without making an inquiry and without giving a reasonable opportunity of showing cause against the proposed revocation.

(b) by making an inquiry and without giving a reasonable opportunity of showing cause against the proposed revocation.

(c) by making an inquiry and by giving a reasonable opportunity of showing cause against the proposed revocation.

(d) without making an inquiry but by giving a reasonable opportunity of showing cause against the proposed revocation.

Answer: (c)

110. Which one of the following offences is considered as cognizable under the provisions of the Information Technology Act, 2000?

(a) The offences punishable with imprisonment of two years and above

(b) The offences punishable with imprisonment of three years and above

(c) The offences punishable with imprisonment of four years and above

(d) The offences punishable with imprisonment of five years and above

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email