Solved Question Paper for Store Officers in DRDO conducted by UPSC

Solved Question Paper of Recruitment Test (Computer Based Recruitment Test) conducted by UPSC for the Post of Store Officers in Defence Research and Development Organization (DRDO), Ministry of Defence held on 13.06.2016

1. Which one of the following words can be substituted for ‘one who loves books’?
(a) Misanthrope
(b) Bookie
(c) Bibliophile
(d) Librarian

Answer: (c)

2. Which one of the following words can be substituted for ‘words written on the tomb of a person’?
(a) Epicure
(b) Pen name
(c) Epitaph
(d) Pseudonym

Answer: (c)

3. Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence ‘For a while she listens to the PATHETIC voice’?
(a) Bad
(b) Causing sorrow
(c) Arousing anger
(d) Causing worry

Answer: (b)

4. Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence ‘Libraries continued to develop after the REVOLUTIONARY war’?
(a) Reformatory
(b) Rotatory
(c) Extraordinary
(d) Involving sudden drastic change

Answer: (d)

5. Which one of the following is the synonym of the word written in capital letters in the sentence ‘PROXIMITY is now no longer a condition for access to information’?
(a) Guess
(b) Nearness
(c) Immediate
(d) Approximate

Answer: (b)

6. Which one of the following words can be substituted for ‘a study of birds’?
(a) Aviary
(b) Ornithology
(c) Apiary
(d) Zoology

Answer: (b)

7. Which one of the following is the appropriate question tag in the sentence ‘The problem is easy to tackle, __________________’?
(a) isn’t it?
(b) is it?
(c) won’t it?
(d) will it?

Answer: (a)

8. Which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence ‘The cleaner of the truck REPAIRED the wheels’?
(a) Overhauled
(b) Defaulted
(c) Damaged
(d) Injured

Answer: (c)

9. Which one of the following is the antonym of the word written in capital letters in the sentence ‘He told very FANTASTIC stories about the life in Nigeria’?
(a) Romantic
(b) Factual
(c) Reliable
(d) Realistic

Answer: (d)

10. Which one of the following is the appropriate question tag in the sentence ‘I could understand everything, __________________’?
(a) could I?
(b) Isn’t it?
(c) didn’t I?
(d) couldn’t I?

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email