Solved Question Paper for Store Officers in DRDO conducted by UPSC

111. Consider the following statements:
1. Active work-in-process stocks are transaction stocks.
2. Safety stock is an organization stock.
3. Fluctuation stock is not a safety stock.
4. Stocks held in anticipation of price increases are speculative stocks.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 4
(d) 1, 3 and 4

Answer: (c)

112. Which of the following are included in the inventory carrying cost?
1. Cost of storage facilities
2. Pilferage
3. Taxes
4. Opportunity cost of capital

Select the correct answer using the code given below:
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (d)

113. Consider the following statements in the context of procurement strategies:
1. ‘Systems contracting’ helps the buyer and seller to reduce the administrative expenses.
2. ‘Blanket order’ is an incomplete contract with a vendor to purchase certain items.
3. ‘Bazaar purchase’ is also known as imprest purchase.
4. All limited tenders are advertised tenders.

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4
(d) 2 and 3 only

Answer: (b)

114. Details of an item’s product buildup, including all component items, their buildup sequence, the quantity needed for each and the work centres that perform the buildup sequence are described in:
(a) Bill of Materials.
(b) Master Production Schedule.
(c) Inventory Status File.
(d) Bill of Lading.

Answer: (a)

115. The information as to ‘what do we want to produce, and when’ is provided by:
(a) Bill of Materials.
(b) Inventory Status File.
(c) Master Production Schedule.
(d) Planned Order Release.

Answer: (c)

116. Consider the following statements:
1. Planned orders (future) is one of the output information of the MRP.
2. Inventory status file is an output information of the MRP.
3. Order planning and control is one of the functions served by MRP.
4. Priority planning and control is a function served by Master Production Schedule (MPS).

Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 4 only
(c) 1, 2 and 3 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (a)

117. Under integrated materials management system, determining EOQ is related to which one of the following elements?
(a) Materials planning
(b) Inventory control
(c) Purchasing
(d) Stores management

Answer: (b)

118. Which one of the following is the first step in the purchasing cycle?
(a) Requisition
(b) Specifications and requirements analysis
(c) Source selection
(d) Purchase plan

Answer: (b)

119. Which one of the following statements is correct?
(a) Palletisation and containerisation are common methods of storing big items in holdable packages without impairing their physical attributes
(b) Forklifts used in a store cannot perform the function of transportation of packages
(c) Skid trucks, gantry cranes and tractors are examples of fixed-path material handling equipment
(d) Mono-rail systems are meant for transportation of passengers

Answer: (a)

120. Analytical management tools such as A.B.C. analysis, H.M.L. analysis and V.E.D. analysis refer to:
(a) periodic review system of inventory control.
(b) fixed quantity system of inventory control.
(c) fixed period system of inventory control.
(d) selective control of inventory.

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email