Solved Question Paper for Store Officers in DRDO conducted by UPSC

41. The ‘Basic Structure Doctrine’ of the Constitution of India was enunciated in which one of the following Judgments of the Supreme Court of India?
(a) Golak Nath V State of Punjab
(b) Sankari Prased V Union of India
(c) Keshavananda Bharati V State of Kerala
(d) Minerva Mills V Union of India

Answer: (c)

42. In India, seats are reserved for women in:
(a) Legislative Assemblies.
(b) Lok Sabha.
(c) Panchayati Raj Bodies.
(d) Rajya Sabha.

Answer: (c)

43. Through the ‘Look East Policy’, India wants to establish close ties with which one of the following regional groups?
(a) SAARC
(b) ASEAN
(c) BRICS
(d) UNCTAD

Answer: (b)

44. First Amendment of the Constitution of India relates to:
(a) Article 19 of the Constitution of India.
(b) states designated as A, B, C and D categories were recategorised as States and Union Territories.
(c) inclusion of areas of Dadra and Nagar Haveli in the First Schedule.
(d) inclusion of Sindhi language in the Eighth Schedule.

Answer: (a)

45. Who among the following are the Members of the Governing Council of NITI Aayog?
(a) Governors of States and Lt. Governors of Union Territories
(b) Chief Ministers of States and Lt. Governors of Union Territories
(c) Chief Ministers of States and Union Territories with Legislatures and Lt. Governors of all other Union Territories
(d) Chief Ministers of States, Lt. Governors of Union Territories and Governors of Scheduled Area States

Answer: (c)

46. Dearness Allowance of the Government employees is linked with:
(a) Wholesale Price Index.
(b) Consumer Price Index.
(c) Cost of Living Index.
(d) Retail Price Index.

Answer: (b)

47. The First Schedule to the Constitution of India relates to:
(a) provisions as to the President and Governors of States.
(b) allocation of seats in the Council of States.
(c) States and Union Territories constituting the Union of India.
(d) forms of oaths or affirmations.

Answer: (c)

48. The Inter-State Council was established in the year 1990 on the recommendations of:
(a) The National Development Council.
(b) The Sarkaria Commission.
(c) The Finance Commission.
(d) The Parliament.

Answer: (b)

49. Which one of the following countries is NOT a member of BIMSTEC?
(a) Bangladesh
(b) Maldives
(c) Sri Lanka
(d) Myanmar

Answer: (b)

50. The members of the International Court of Justice (ICJ) are appointed by:
(a) the General Assembly and the Security Council.
(b) the Secretary General.
(c) the Member-States of the United Nations.
(d) the permanent members of the Security Council.

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email