Solved Question Paper for Stores Officer in Geological Survey of India conducted by UPSC

 61. What is the Contingency Fund of India?

(a) It is the fund placed at the disposal of the President to enable advances to be made by him for the purpose of meeting unforeseen expenditure

(b) It is the fund at the disposal of the Prime Minister to enable advances to be made by his Ministers

(c) It is the fund at the disposal of the Parliament to be expended by the Members of Parliament

(d) It is the fund at the disposal of the Speaker of Lok Sabha to meet the day to day needs during the Parliament session

Answer: (a)

62. Which one of the following features fall outside the scope of amendatory powers of the Parliament under Article 368?

(a) Democracy and Separation of Powers

(b) Representation of States in Parliament

(c) Any of the Lists in the Seventh Schedule

(d) Directive Principles of State Policy

Answer: (a)

63. Who among the following has the authority to remove the Comptroller and Auditor General of India on the grounds of proved misbehavior or incapacity?

(a) President

(b) Finance Minister

(c) Parliament

(d) Supreme Court of India

Answer: (c)

64. Which among the following is NOT related to the duty and rights of the Attorney-General for India?

(a) To give advice on such legal matters and perform such other duties of a legal character as may be assigned to him by the Prime Minister

(b) To have the right to speak in the Houses of Parliament

(c) To have the right of audience in Courts in the territory of India

(d) To act as the Law officer of the Government of India

Answer: (a)

65. Which one of the following statements regarding the Council of States in India is NOT correct?

(a) The system of proportional representation has been adopted partially

(b) 12 members shall be nominated by the President

(c) Representatives of the States and Union Territories are elected by the method of indirect election

(d) Five members may be nominated from the Anglo-Indian community by the President

Answer: (d)

66. Which among the following is NOT the privilege of the Members of Parliament?

(a) Freedom of attendance as witness

(b) Freedom of speech in parliament

(c) Freedom from arrest in civil cases

(d) Freedom to inspect any Government office

Answer: (d)

67. Which one of the following statements regarding legislative procedure is NOT correct?

(a) A Bill other than Money or financial Bills may be introduced in either House of Parliament and requires passage in both Houses

(b) A Bill may be introduced by a Minister only

(c) A Bill has to be presented to the President for his assent to become law

(d) A Money Bill shall not be introduced in the Council of States

Answer: (b)

68. Which one of the following statements with regard to the Official Languages Act, 1963 is NOT correct?

(a) English language may continue to be used in addition to Hindi for all official purposes of the Union

(b) Hindi language is compulsory for all transactions of business in Parliament

(c) Authorized Hindi translation of any Central Act or any Ordinance promulgated by the President shall be deemed to be authoritative text thereof in Hindi

(d) Optional use of Hindi or other official language in judgments of High Court shall be accompanied by a translation of the same in the English language issued under the authority of the High court

Answer: (b)

69. The provisions of Sixth Schedule to the Constitution of India is applicable to the States of:

(a) Assam , Meghalaya, Tripura and Mizoram

(b) Odisha, Madhya Pradesh and Chattisgarh

(c) Tamil Nadu, Karnataka, Andhra Pradesh and Kerala

(d) Jammu and Kashmir and Himachal Pradesh

Answer: (a)

70. Which one of the following Schedules to the Constitution of India deals with Tribes advisory Council?

(a) Fourth Schedule

(b) Fifth Schedule

(c) Sixth Schedule

(d) Seventh Schedule

Answer: (b)


Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email