MCQs on Chemical Engineering - 1

1. In ‘Fluidized Bed Combustion’ (FBC) boiler, sulfur oxides formed during combustion react with the lime-stone (CaCO3) to:

(a) Form solid CaSO4 which falls to the bottom of the furnace
(b) Form solid CaS which falls to the bottom of the furnace
(c) Separate ash from coal
(d) Increase the combustion rate

Answer: (a)

2. ‘Trash’ in Municipal Solid Waste (MSW) is:
(a) Combustible portion of rubbish
(b) Non combustible portion of rubbish
(c) Garbage residue of food
(d) Construction of auto bodies and industrial waste

Answer: (a)

3. ‘Volatile Organic Compounds’ (VOCs) are effectively removed by:
(a) Vacuum filter
(b) Air-stripping tower followed by granular activated carbon filter
(c) Plate and frame filter
(d) Sonicator

Answer: (b)

4. Which one of the following catalyst poisons is true for the statement below?
‘It results due to change in structure of the catalyst. An example of this poison is that, when SO2- air mixture along with moisture is passed over platinum-aluminium catalyst, the water affects the structure of alumina carrier’.
(a) Deposited poison
(b) Chemisorbed poison
(c) Selectivity poison
(d) Stability poison

Answer: (d)

5. Consider the following reaction between hydrogen and bromine in the chain reaction:

The reaction is called as chain:
(a) Initiation step
(b) Retardation step
(c) Termination step
(d) Propagation step

Answer: (b)

6. Consider the following statements regarding catalyst and catalytic reactions:
1. Hot spots are developed in fluidized bed reactors
2. Bubbling fluidized bed is most commonly used in industries
3. Very little reaction occurs in the gas bubbles
4. Catalytic reaction and catalyst regeneration in a single unit is more costly

Which of the above statements are correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only
(d) 2 and 4 only

Answer: (b)

7. Which one of the following is the disadvantage of an ‘Emulsion Polymerization’?
(a) Low dispersion viscosity
(b) Product of high molecular weight
(c) Film formation at reactor wall
(d) Good heat transfer rate

Answer: (c)

8. The ratio of the substrate concentration required for 75 % of Rmax to the concentration required for 25 % of Rmax is:
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 6

Answer: (c)

9. In coal mining production of CH4 gas by in-situ gasification, the reactions take place in three reaction zones, are:
(a) Oxidation, reduction and hydrolysis
(b) Oxidation, reduction and pyrolysis
(c) Reduction, hydration and pyrolysis
(d) Reduction, hydration and hydrolysis

Answer: (b)

10. Coal, in its natural state in the seam is usually a material with low permeability and it is formed in layers under:
(a) Low pressure and only by supplying oxygen at high pressure
(b) Great pressure only
(c) Low pressure and only by supplying oxygen at low pressure
(d) Great pressure and only by supplying oxygen at low pressure

Answer: (b)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email