MCQs on Chemical Engineering - 12

1. What is the correct sequence of steps involved in manufacturing of graphite?

1. Coke is selected and shipped to the graphite plant
2. Calcined materials are carefully analyzed
3. Green electrodes are baked at 900°πΆπΆ to carbonize the binder and furnish amorphous electrodes
4. Graphite is shipped to industrial demands and the scrap is powdered
5. Carbon materials is calcined to volatilize impurities
6. Calcined materials are ground, screened, weighted, mixed with binder, formed by moulding into green electrodes and arranged in the furnace
7. Amorphous electrodes are graphitized in the electric furnace at high temperature

(a) 1, 5, 3, 6, 2, 7, and 4
(b) 4, 5, 3, 6, 2, 7, and 1
(c) 1, 5, 2, 6, 3, 7, and 4
(d) 4, 5, 2, 6, 3, 7, and 1

Answer: (c)

2. The ‘Diamond farming’ region in the following nickel carbon system is:
(a) Region A
(b) Region B
(c) Region C
(d) Region D

Answer: (b)

3. The air quality act in chemical process industries is provided for:
1. Additional research efforts and funds
2. Additional state and regional grant programs
3. National ambient air quality standards to be set by the government
4. Complete designation of air quality control regions

(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3, and 4

Answer: (d)

4. Lewis number is the ratio of
(a) Thermal diffusivity to mass diffusivity
(b) Mass diffusivity to thermal diffusivity
(c) Mass diffusivity to momentum diffusivity
(d) Momentum diffusivity to thermal diffusivity

Answer: (a)

5. Which one of the following is the dynamic characteristic of an instrument?
(a) Reproducibility
(b) Sensitivity
(c) Dead zone
(d) Fidelity

Answer: (d)

6. When the power necessary to alter the controlled output is supplied primarily from sources other than the command input the feedback control system is called
(a) Active
(b) Positive
(c) Hybrid
(d) Passive

Answer: (a)

7. In Aircraft, redundant sensors are used for
1. Controlling the speed
2. Controlling the flow of fuel
3. Reliability

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (c)

8. Efficiency of Carnot’s engine is 100 %, when
(a) Sink is placed at 0° 𝐢
(b) Sink is placed at 0 𝐾
(c) Source is placed at 100° 𝐢
(d) Source is placed at 100 𝐾

Answer: (b)

9. 

Answer: (d)

10. 
(a) −1.342 𝑒 .𝑒
(b) −13.42 𝑒 .𝑒
(c) 3.652 𝑒 .𝑒
(d) 36.52 𝑒 .𝑒

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email