MCQs on Chemical Engineering - 13

1. Which one of the following is used in the quantitative determination of elemental composition called elemental analysis?

(a) Melting point
(b) Combustion
(c) Boiling point
(d) Temperature

Answer: (b)

2. What is the wavelength of the resonance line of the sodium atom if the excitation energy of the resonance level is 2.10 eV and with hc =12,330?
(a) 567.2 nm
(b) 573.7 nm
(c) 587.2 nm
(d) 593.7 nm

Answer: (c)

3. Consider the following statements regarding the principle of microscopic reversibility:
1. Forward and reverse reactions must have the same intermediates
2. Forward and reverse reactions must have the same products and reactants
3. Forward and reverse reactions must have the same rate-limiting transition states
4. A catalyst must accelerate a reaction in forward and reverse direction

Which of the above statements are correct?
(a) 1, 2 and 3 only
(b) 1, 2 and 4 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4

Answer: (c)

4. In heat conduction with a nuclear heat source:

Answer: (a)

5. Consider the following data for an insulating wall:

Answer: (b)

6. 

Answer: (a)

7. The causes of desertification are:
1. Overgrazing
2. Cultivation of marginal lands

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Answer: (c)

8. Froude number NFr is:

Answer: (a)

9. Which one of the following type of a control system is concerned with the controlling a sequence of events rather than regulation or variation of individual variables?

(a) Connected state control system
(b) Non Discrete-state control system
(c) Discrete-state control system
(d) Digital state control system

Answer: (c)

10. 
(a) 210 Pa
(b) 210 kPa
(c) 210 MPa
(d) 210 mPa

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email