MCQs on Chemical Engineering - 23

1. In a humidity chart, the slanting lines running downward and to the right of saturation line are called:

(a) Humidity lines
(b) Humid volume lines
(c) Adiabatic-cooling lines
(d) Temperature lines

Answer: (c)

2. The portion of the water in the wet solid that cannot be removed by the inlet air due to humidity is called:
(a) Equilibrium moisture
(b) Free moisture
(c) Relative humidity
(d) Unbound moisture

Answer: (a)

3. If saturated steam is used as the heating medium,

Answer: (d)

4. 𝑞 is defined as mole of liquid flow in stripping section resulting from introduction of each mole of feed. Its value for feed partially vapour is:
(a) 𝑞=0
(b) 𝑞=1
(c) 0<𝑞 <1
(d) 𝑞 >1

Answer: (c)

5. A body at a given temperature will emit radiation of a whole range of wavelengths and not a single wavelength. The statement is related to:

(a) Wavelength and Frequency
(b) The Origins of Radiant Energy
(c) The Distribution of Radiant Energy
(d) The Emissive Power

Answer: (c)

6. According to British Gas Engineers Handbook, the maximum allowed gas concentration of CO2, CO and H2S in the environment are:
(a) 5000 ppm ,200 ppm and 40 ppm
(b) 3000 ppm ,200 ppm and 20 ppm
(c) 5000 ppm ,100 ppm and 20 ppm
(d) 3000 ppm ,100 ppm and 40 ppm

Answer: (c)

7. Which one of the following coals is hard in nature, have little porosity, low reactivity as well as low volatile matter content with fixed carbon present in the coal ranges as high as 92% - 98%, semi metallic, ignite with difficulty and burns with short flame without smoke?
(a) Anthracite coal
(b) Semi bituminous coal
(c) Bituminous coal
(d) Lignite or brown coal

Answer: (a)

8. Depolyerization of coal is accomplished by:
(a) Oxidation, reduction and hydrogenation of reactive solvents
(b) Hydrogenation, oxidation, reduction and reactive solvents
(c) Oxidation, reduction and reactive solvents
(d) Hydrogenation, pyrolysis, oxidation and reactive solvents

Answer: (d)

9. The two steps acid treatments for the demineralization of coal are:
(a) Aqua-regia to remove all metal salts and then is followed by a HCl treatment
(b) NHO3 to remove all metal salts and then is followed by a HF treatment
(c) H2SO4 to remove all metal salts and then is followed by a HCl treatment
(d) HCl to remove all metal salts and then is followed by a HF treatment

Answer: (d)

10. Which of the following laws are the laws of black-body radiation?
(a) Planck’s law, Wien’s law and Fourier’s law
(b) Planck’s law, Fourier’s law and Stefan-Boltzmann law
(c) Planck’s law, Wien’s law and Stefan-Boltzmann law
(d) Fourier’s law, Wien’s law and Stefan-Boltzmann law

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email