MCQs on Chemical Engineering - 29

 1. 

(a) Sommerfeld’s relative atomic model
(b) Bohr’s Quantum atomic model
(c) Thomson’s Plum pudding atomic model
(d) De-Broglie’s atomic model

Answer: (d)

2. Which one of the following minerals is not found in the sedimentary rocks?
(a) Calcite
(b) Gypsum
(c) Magnesite
(d) Feldspar

Answer: (d)

3. Which one of the following oils is the commonly used as vehicle of a paint?
(a) Nut oil
(b) Linseed oil
(c) Poppy oil
(d) Tung oil

Answer: (b)

4. Which one of the following gases can be produced by using Bituminous, anthracite coal or coke as raw material?
(a) Water gas
(b) Coke oven gas
(c) Natural gas
(d) Synthesis gas

Answer: (a)

5. Which one of the following elements can be used as protective atmosphere to prevent oxidation in metal working and food preservation?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon
(d) Hydrogen

Answer: (b)

6. Which one of the following constituent is necessary in fertilizers for the early stages of plant growth to promote development of stems and leaves?
(a) Phosphorus
(b) Potassium
(c) Nitrogen
(d) Potash

Answer: (c)

7. The raw materials required for the manufacture of DDT are:
(a) Ethanol and Chlorine
(b) Benzene and Chlorine
(c) Ethanol and Benzene
(d) Benzene and Methane

Answer: (c)

8. Which one of the following chemical industries is utilizing the process of Cyclization?
(a) Organic chemicals
(b) Synthetic rubber
(c) Dyes
(d) Petroleum

Answer: (d)

9. Which one of the following unit operation is versatile; can be used to mix, heat or cool; operates under pressure; and also useful for powders or sticky materials?
(a) Pneumatic conveying
(b) Bucket elevators
(c) Screw conveyor
(d) Belt conveyor

Answer: (c)

10. In which one of the following reactions, the rate is independent of the concentration of the reactants?
(a) Zero-Order Reaction
(b) Fractional-order Reaction
(c) First-Order Reaction
(d) Second-Order Reaction

Answer: (a)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email