MCQs on Chemical Engineering - 4

1. International Atomic Energy Agency has recommended the maximum permissible radiation dose limit per week by Roentgen Equivalent Man (REM) as:

(a) 1
(b) 0.5
(c) 0.1
(d) 0.05

Answer: (c)

2. Waste minimization techniques focus primarily on the activities of:
(a) Identification and storage
(b) Recycling and reuse
(c) Source reduction and recycling
(d) Land disposal and record keeping

Answer: (c)

3. Positive pressure respirators are:
1. Self-contained breathing apparatus
2. Air-purifying respirators
3. Supplied-air respirators

(a) 1 only
(b) 2 only
(c) 1 and 2
(d) 1 and 3

Answer: (b)

4. The maximum possible efficiency of Ocean Thermal Energy Conversion (OTEC) system for an electric generating station operating between 30°𝐶 and 5°𝐶 is:
(a) 4 %
(b) 6 %
(c) 8 %
(d) 10 %

Answer: (c)

5. The pollutional effects of discharging raw waste water from a paper mill are:
1. Oxygen depletion in the receiving body of water
2. Presence of undesirable colour, odour and taste in water
3. Reduced photosynthesis
4. Toxicity added to the aquatic life due to the formation of mercaptans, pentachlorophenol and pentachlorophenate

(a) 1, 2, 3 and 4
(b) 1, 2 and 3 only
(c) 1, 3 and 4 only
(d) 2 and 4 only

Answer: (a)

 6


Answer: (c)

7. When the momentum flux is less than the value of 𝜏𝜏0, the velocity gradient for a Bingham fluid, will be:
(a) Two
(b) One
(c) Half
(d) Zero

Answer: (d)

8. Process Safety Information (PSI) is needed:
1. To document formally the as-built/as-modified condition of the plant
2. To provide the necessary data with which to perform the required hazard analysis
3. To communicate information on hazardous substances to employees and others as required by state or federal regulations

(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

Answer: (d)

9. If,

Answer: (a)

10.
(a) 0.29 𝑚𝑚
(b) 0.37 𝑚𝑚
(c) 0.45 𝑚𝑚
(d) 0.53 𝑚𝑚

Answer: (d)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email