MCQs on Chemical Engineering - 5

1. Bernoulli’s equation for fluid flow describes

(a) Kinetic energy balance in laminar flow
(b) Mechanical energy balance in potential flow
(c) Mechanical energy balance in turbulent flow
(d) Kinetic energy balance in boundary layer

Answer: (b)

2. Which one of the following pumps can be used for pumping slurry?
(a) Centrifugal
(b) Diaphragm
(c) Reciprocating
(d) Pneumatic

Answer: (b)

3. The working principle of the radiation pyrometer is based on
(a) Wien’s law
(b) Kirchhoff’s law
(c) Stefan-Boltzmann law
(d) Seebeck effect

Answer: (c)

4. Which one of the following pumps can be used for the recirculation of molten sodium coolant in liquid metal cooled reactor?
(a) Electromagnetic
(b) Reciprocating
(c) Centrifugal
(d) Volute

Answer: (a)

5. How much enrichment of  is required in a fast breeder reactor nuclear fuel?
(a) 0 %
(b) 25 %
(c) 50 %
(d) 100 %

Answer: (a)

6. The graphite rod in the nuclear pile
(a) Converts fast moving neutrons into thermal neutrons
(b) Reacts with  to release energy
(c) Furnishes deuterons to fission 
(d) Undergoes combustion which triggers the fission reactions

Answer: (a)

7. The Van der Waals equation of state for a gas is:

Answer: (b)

8. If the standard efficiency of the thermodynamics cycle is given by: 
The cycle is:
(a) Diesel cycle
(b) Brayton cycle
(c) Otto cycle
(d) Atkinson’s cycle

Answer: (a)

9. The leakage of methyl isocyanate (MIC) gas from Union Carbide India Ltd, Bhopal is due to:
(a) Excess production of MIC
(b) Breakdown of MIC plant
(c) Entry of a large volume of water into MIC storage tank, causing valve to open
(d) Hole was formed on the MIC tank

Answer: (c)

10. Thermal pollution is mainly caused due to:
(a) Sudden change in temperature caused by periodic plant outages
(b) Sudden decrease in temperature of river or lake
(c) Increase of dissolved oxygen (DO) in water bodies
(d) Gradual increase in temperature of earth

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email