MCQs on Chemical Engineering - 6

1. The role of ‘Recording Instruments’ in the chemical process and control is:
(a) To present the current data only
(b) To present the deviation from a norm only
(c) To permit study and analysis
(d) To present the current data and deviation from a norm

Answer: (c)

2. Which of the following are the benefits of research in chemical process industries?
1. New and improved process
2. Variable cost of products
3. Services and products never become known
4. Domination by foreign control
5. Adequate supply of materials previously obtained only as byproducts
6. Stabilization of business and industrial employment

(a) 1, 3, 5 and 6 only
(b) 1, 2, 4 and 5 only
(c) 2, 3, 4 and 5 only
(d) 2, 4, 5 and 6 only

Answer: (a)

3. In which one of the following process, the natural gas is cracked to carbon black and hydrogen, at 1100°πΆ to 1650°πΆ in a refractory lined furnace in two cycle operation?
(a) Channel black process
(b) Thermal black process
(c) Oil furnace process
(d) Black smoke process

Answer: (b)

4. Consider the following statements regarding chemical process industries:
1. It can be used as decolorant
2. It is having a great surface area and pore volume
3. It can be used in solution purification
4. It can remove the taste and odors from water, vegetable oils, alcoholic beverages, chemicals and pharmaceuticals

The above properties are observed in:
(a) Activated sludge
(b) Activated carbon
(c) Activated bone black
(d) Coal powder

Answer: (b)

5. Which one of the following is slow, low temperature and flameless form of combustion sustained by the heat evolved when oxygen directly affects the surface of a condensed-phase fuel?
(a) Pyrolysis
(b) Turbulence
(c) Quenching
(d) Smoldering

Answer: (d)

6. The gross and net calorific values of a fuel will be the same:
(a) If its ash content is zero
(b) If its carbon content is low
(c) If its hydrogen content is zero
(d) Under no circumstances

Answer: (c)

7. Which one of the following is the correct sequence in increasing order for knocking tendencies?
(a) Naphthalene < isooctane < n-octane
(b) Isooctane < Naphthalene < n-octane
(c) Naphthalene < n-octane < isooctane
(d) Isooctane < n-octane< Naphthalene

Answer: (d)

8. Consider the following combustion reaction of cycloalkanes: 
What is the correct order of heat energy liberated per mole for complete combustion of cycloalkanes with variation of 𝑛𝑛?
(a) 𝑛=3>𝑛=4>𝑛=5>𝑛=6
(b) 𝑛=6>𝑛=4>𝑛=5>𝑛=3
(c) 𝑛=3≈𝑛=4>𝑛=5>𝑛=6
(d) 𝑛=6>𝑛=4>𝑛=5≈𝑛=3

Answer: (a)

9. Which of the following metals have poor affinity for oxygen than iron, and cannot be removed through oxidation and hence they must be controlled by introducing pig iron?
(a) Ni and Cu
(b) Ca and Cr
(c) Ni and Cr
(d) Ca and Mg

Answer: (d)

10. In which one of the following molecules, a bond having significant non-bonding ionic quality exists?
(a) Hypervalent molecules
(b) Multivalent molecules
(c) Divalent molecules
(d) Monovalent molecules

Answer: (a)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email