MCQs on Disaster Management - 17

1. Earthquakes occur when there is a sudden release of stored up energy in Earths 

a) inner core 
b) B. outer core 
c) C. upper mantle 
d)D. lower crust

Answer: (c)

2. Earthquakes that occur along faults are created when ___________ 

a) a) Melted rock is erupted along the fault zone 
b) b) Stress builds up until rocks break 
c) c) The earth shifts and moves along fracture 
d)d) Answers b and c

Answer: (d)

3. Flash floods are often caused 

a) by thunderstorms 
b) dikes and dams that are too high 
c) by rainfall over many days 
d) by river beds that are too high

Answer: (a)

4. Higher level of floods and droughts are led by 

a) sand storms 
b) lower precipitation 
c) higher precipitation 
d) none of the above

Answer: (d)

5. How many feet of fast-moving flood water can sweep a vehicle away? 

a) a. 3 feet 
b) b. 2 feet 
c) c. 4 feet 
d)d. 5 feet

Answer: (b)

6. How many inches of fast-moving flood water can knock you off your feet? 

a) a. 6 inches 
b) b. 8 inches 
c) c. 10 inches 
d)d. 12 inches

Answer: (a)

7. In Australia, the most expensive natural disaster is: 

a) (a) drought 
b) (b) floods 
c) (c) bushfires 
d)(d) cyclones.

Answer: (b)

8. In Australia, the average annual cost of floods is around: 

a) (a) $3.8 million 
b) (b) $38 million 
c) (c) $380 million 
d)(d) $3.8 billion.

Answer: (c)

9. In northern hemisphere, the wind of the tropical cyclone blows in 

a) A. Anticlockwise direction 
b) B. Clockwise direction 
c) C. Straight 
d)D. None of the above

Answer: (a)

10. If the seafloor is suddenly displaced upward, then what happens to the sea surface? 

a) a. It will subside 
b) b. It will remain unchanged 
c) c. It will momentarily rise 
d)d. Nothing will happen

Answer: (c)
Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email