MCQs on Disaster Management - 20

1. Forests clearing by humans or natural causes is classified as 

a) Urbanization 
b) localization 
c) deforestation 
d) deplantation

Answer: (c)

2. If you erect a barrier for protection against some natural event, what detrimental effect can follow?

a) It can have detrimental effects on others nearby. 
b) You shouldn’t try to do so because such barriers typically cost more than the structures they are designed to protect. 
c) National laws require that anything that interfaces with natural processes be done by federal agencies. d)d. Similar projects by others nearby will make your efforts ineffective.
d) Nature is strong enough to immediately overwhelm your efforts, which are then wasted.

Answer: (a)

3. In alpine regions reservoirs are created 

a) to regulate the flow of melting water from icefields 
b) to give the alpine populations enough water 
c) to make larger rivers smaller 
d) to get enough water into the main rivers

Answer: (a)

4. In ancient Egypt the Nile River 

a) destroyed large areas of farming land every year 
b) had to be regulated because it carried too much water 
c) brought nutrients that made the fields fertile 
d) changed its course almost every year

Answer: (c)

5. In disaster management, mitigation measures involves 

a) Governmental action and administration 
b) Community action and administration 
c) Military action and administration 
d) None of the above

Answer: (b)

6. Interactions between members of different species are called 

a) Interspecific interactions 
b) Competition 
c) Intraspecific interactions 
d)Predation

Answer: (a)

7. National Disaster Management Division of the Govt. of India wherever necessary, sends to disaster affected areas? 

a) Coordanation its containing satellite phones 
b) Medicines for affected people 
c) Provides relief measures 
d) All the above

Answer: (d)

8. National Disaster Reserve Fund is the result of -------------? 

a) 12th Finance Commission 
b) 11thFinance Commission 
c) 13th Finance Commission 
d) None of the above

Answer: (b)

9. Special consideration in order to mitigate earthquake earthquake like disasters is given also to protect

a) (a) Heritage buildings 
b) (b) Buildings of cultural and historical importance 
c) (c) Scientific and Technological laboratories 
d)(d) All of the above

Answer: (d)

10. Structural and Non-structural measures are elements of high category of Risk Reduction measures

a) Socio-economic measures 
b) Physical measures 
c) Environmental measures 
d) Post disaster measures

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email