MCQs on Disaster Management - 6

1. What factors contribute to flooding? 

a) Rainfall intensity. 
b) Rainfall duration. 
c) BOTH of the above; rainfall intensity and rainfall duration. 
d) None of the above

Answer: (c)

2. What is a flash flood? 

a) A sophisticated flood 
b) A deep flood 
c) Power lines fallen in flood waters 
d) A flood that happens fast with little warning

Answer: (d)

3. What is a landslide? 

a) shaking of Earth 
b) an opening in Earth similar to a sinkhole 
c) soil, rock, and debris sliding down a slope 
d) an eruption of lava

Answer: (c)

4. What is a tsunami? 

a) a type of fish 
b) a series of huge waves 
c) a kind of volcano 
d) None of these

Answer: (b)

5. What is cyclone-? 

a) A low pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere. 
b) A high pressure system with anticlockwise winds in the northern hemisphere. 
c) A low pressure system with anticlockwise winds in the northern hemisphere. 
d) A high pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere.

Answer: (c)

6. What is drought? 

a) No rainfall for a long continuous period 
b) Heavy rainfall for a long continuous period 
c) Moderate rainfall for a long continuous period 
d) None of the above

Answer: (a)

7. What is it called when a large number of people in a community get a disease at the same time ?

a) Influx 
b) Black death 
c) Epidemic 
d)Pandemic

Answer: (c)

8. What is Ring of Fire? 

a) Belt of volcanoes in the Circum Pacific region 
b) Belt of volcanoes in the mid-continental region 
c) Belt of volcanoes in the mid-atlantic region 
d) None of the above

Answer: (a)

9. What is the name given to the wind blowing from sea to land? 

a) Thunderstorm 
b) Land breeze 
c) Sea breeze 
d) cyclone

Answer: (c)

10. What is the normal relationship between the number of a particular type of event and the size of such events? 

a) There is an equal number of small, medium, and large events of any given type. 
b) There are few small events, a moderate number of larger events, and many giant events of any given type. 
c) There are many small events, many medium-size events, but for most hazards no giant events. 
d) There are many small events, a moderate number of larger events, and few giant events of any given type.

Answer: (d)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email