MCQs on Disaster Management - 7

1. Mt. Etna is a: 

a) Extinct volcano 
b) Dormant volcano 
c) Active volcano 
d) None of these

Answer: (c)

2. Natural disasters generally involve which of the following? 

a) events that involve overlapping natural causes 
b) events wholly caused by the activities of man 
c) events that are unaffected by the activities of man 
d) none of the above

Answer: (a)

3. Non-living factors of ecosystem are called 

a) abiotic components 
b) biotic components 
c) biosphere components 
d)ecologycomponents

Answer: (a)

4. Of the following, which is a natural hazard? 

a) Earthquake 
b) Cyclone 
c) Landslide 
d) All the above

Answer: (d)

5. Of the total water percentage in earth ------- % is a fresh water level that we can use 

a) 2.5 
b) 1 
c) 5 
d) 10

Answer: (a)

6. Pandemic disease is defined as: 

a) Outbreak of a disease in international scale 
b) Outbreak of a disease beyond the area of a disease 
c) congestion in urban areas. 
d) None of the above

Answer: (a)

7. Pandemic diseases include: 

a) Cholera 
b) Small pox 
c) Tubercolosis 
d) All of the above

Answer: (d)

8. People live in dangerous areas for what reasons? 

a) a. because of cheap land 
b) b. because the land is fertile 
c) c. for proximity to recreational opportunities 
d)d. for all of these reasons

Answer: (d)

9. Percentage of earth surface which is covered by oceans and seas is 

a) 50% 
b) 65% 
c) 85 % 
d) 97 %

Answer: (b)

10. Percentage of total area in India prone to cyclone is 

a) 6% 
b) 8% 
c) 10% 
d) 12%

Answer: (b)

Share:

0 comments:

Post a Comment

Smart Vidya

Featured Post

UPSC Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Question Papers

Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Questions for the year 2019 Civil Service Preliminary Paper-1 Previous Year Solved Qu...

Followers

No. of Page Views

Contact Form

Name

Email *

Message *

Blog Archive

Search This Blog

Follow by Email